17 Temmuz 2020 15:00 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:55

Hipnoz Nedir? Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Hipnoz Nedir? Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Hipnoz Nedir? Nasıl Yapılır? Gibi sorular birçok kişi tarafından sürekli sorulan ve araştırılan konulardır. Hipnoz halinin ne kadar şaşırtıcı olduğu konusunda birçok kişi hem fikirdir. Tabi hipnoz yapma yeteneğinin kolay edinilmediği konusunda da. Peki Hipnoz nedir? Nasıl ortaya

Hipnoz Nedir? Nasıl Yapılır? Gibi sorular birçok kişi tarafından sürekli sorulan ve araştırılan konulardır. Hipnoz halinin ne kadar şaşırtıcı olduğu konusunda birçok kişi hem fikirdir. Tabi hipnoz yapma yeteneğinin kolay edinilmediği konusunda da. Peki Hipnoz nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır? Karşımızdaki kişiyi hipnotize etmek için ne yapmak gerekir? Merak edilen soruları sizler için yanıtladık.

Hipnoz; kişiye bakarak, birşeyler söyleyerek ya da bazı eşyalar kullanarak kişinin bilinçaltı ile doğrudan iletişim kurmamızı sağlayan özel bir ruh hali olarak ifade edilebilir. Hipnoz edilen kişi, hipnoz eden dışında etrafında olan her şeye kendini kapatır. Yalnızca hipnozu yapan kişiyi dinler. Bu yüzden hipnoz trans haline benzetilebilir. Birçok insan hipnozdan korksa da aslında hipnoz korkulacak bir şey değildir. Hatta hipnozun tedavi edici bir yönü olduğu da söylenmekte. Peki hipnoz nasıl ortaya çıkmıştır?

Antik çağda hipnoz, birçok uygarlık tarafından tedavi aracı olarak kullanılmıştır. 4000 yıl önce bir Çinli bazı sözlerle hipnoz yaparak tedaviler uygulanmaktaydı. Bundan sonra bir sürü uygarlık tedavi için hipnozu kullanmaya başladı. Örneğin Antik Yunanistan’da ise bir doktor elleriyle yaptığı hareketle insanları uykuya benzer bir hale getirip tedaviler uygulamıştır. Bu yöntemler ise  hipnoz olarak adlandırılmıştır. Peki hipnoz olmak için hangi şartların sağlanması gerekir?

Hipnoz Olmak İçin Gerekli Olan Şartlar Nelerdir?

Hipnoz olmak için gerekli olan bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartların sağlanmasından sonra hipnoz eden kişi ile hipnoz edilen kişi arasında bir bağ oluşur. Oluşan bağ hipnoza olanak tanır. Peki bu şartlar nelerdir?

Öncelikle kişinin durumu hipnoz olmak için çok önemlidir. Eğer kişi ani hareketlerde bulunuyorsa, önceden bir travma yaşamışsa ve ağır bir depresyon halinde ise o kişi büyük bir olasıklıkla hipnoz edilemez. Aynı şekilde kişi fazla yorgun olmamalıdır. Hipnoz fazla dikkat ve hayal gücü gerektirir. Eğer fazla yorgun olursanız hipnoz eden kişinin sizi odaklamak istediği yere odaklanamazsınız. Hatta odaklanma anında uykuya dalmanız bile mümkün. Çünkü bu çok ince bir çizgi olarak değerlendirilebilir. Odaklanamadığınız için ise hipnozun etkisini göremezsiniz. Aynı şekilde hipnoz olan kişi biraz heyecanlı olabilir. Ama heyecanın fazlası da hipnoza ters etki yapar. Hipnoz olan kişi; hipnoz eden kişiyi dinlemeli, hipnoz eden kişinin ona sorduğu sorulara düzgün bir şekilde cevap vermelidir. Bir kere hipnoz olan bir kişi deneyimli ve alışmış olduğundan bu konularda fazla sıkıntı yaşamaz. Son olarak hipnozda çökme adı verilen bir evre vardır. Aslında bu evre yapılan hipnozun temelini oluşturur. Bu çökme dediğimiz durumda kişi hipnozdan dolayı oluşan yorgunluk ve heyecandan kendi zihnini bırakır. Bu bırakma haline ise çökme adı verilir.

Hipnoz yapmak için birbirinden farklı birçok yöntem kullanılabilmektedir. Bu yazımızda sizler için en çok araştırılan ve kullanılan hipnoz yöntemlerini derledik.

Hipnoz Yöntemleri Nelerdir?

Hipnozun bazı şartları olduğu gibi kuralları da vardır. Bu kurallar yapılan hipnozun doğru bir şekilde yapılması ve yapılan hipnozda güzel bir sonuca ulaşılması için yapılır. Temelde çok kullanılan üç adet hipnoz yöntemi vardır. Bunlar sırasıyla:

  • Bakış,
  • Söz,
  • Düşünce olarak bilinmektedir. Şimdi her bir hipnoz yönteminin nasıl ortaya çıktığını ve nasıl uygulandığını inceleyelim.

Hipnoz Yöntemleri; Bakış

Bakış ile hipnotize etme aslında oldukça yaygın bir yöntemdir. Hatta birçok ünlü hipnozcunun kullandığı önemli yöntemlerden biridir. Bu yöntemin amacı hipnoz edilen kişide uyku halini oluşturmaktır. Ayrıca dikkati uzun süre korumak için de kullanılır. Hipnoz edilecek kişiden uzun süre bir davranışta bulunmasını talep edecekseniz mutlaka bakış yöntemini denemenizde fayda var.

Hipnoz Yöntemleri; Söz

Aslında sözcükler her alanda olduğu gibi hipnoz alanında da önemli yeri olan kavramlardır. Sözcükler ile iletişim kurarak hipnoz eden ile edilen arasında bağ kurulur. Yani insanların en doğal iletişim yolu olan sözcükler burada da bir hayli işe yaramaktadır. Hipnozcular, hipnoz edecekleri kişinin ne yapacağını ya da nasıl davranacağını bu yolla söylediğinden önemli bir yöntemdir. Söz yönteminde konuşma tarzına ve söylenilen sözlere dikkat edilmelidir.

Hipnoz Yöntemleri; Düşünce

Düşünce, başta insanlara önemli değil gibi görünse de aslında hipnoz eden kişi için bir hayli önem taşıyan hususlardan biridir. Düşünce yöntemi hipnoz edilen kişi için önemlidir. Eğer hipnoz edilen kişi, düşünce kısmında sorun yaşıyorsa hipnoz eden kişinin söylediklerini yerine getiremez. Aynı şekilde düşünce yönteminde konsantrasyon da bu yüzden önemlidir. Eğer iyi konsantre olabiliyorsanız düşünce yönteminde fazla sıkıntı çekmezsiniz. Konsantre olma konusunda iyi olan kişiler daha kolay hipnoz yöntemlerinden etkilenir. Bu da hipnoz yapan kişiler için iyi bir seçenek olarak değerlendirilebilir.

Yukarıda yer alan faktörlerin her biri hipnoz edebilmek için gerekil olan ve hipnoz ustaları tarafından uygulanan ana hususlardır. Eğer kendinizi hipnoz alanında geliştirmek istiyorsanız iyi bir başlangıç yapmak için bu başlıkları takip edebilirsiniz.

Tags: hipnoz etme yollarıhipnoz hakkındahipnoz nasıl ortaya çıkmıştır?hipnoz nedirhipnoz yollarınasıl hipnoz edilir

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış