16 Temmuz 2020 10:57 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:56

Kıdem Tazminatı Nedir? Hangi Durumlarda Alınır?

Kıdem Tazminatı Nedir? Hangi Durumlarda Alınır?

Kıdem tazminatı günümüzde birçok kişinin sorguladığı ve işten çıkarılma durumlarında söz konusu olan tazminat türlerinden biridir. Kelime anlamı ile tazminat “bir zarar karşılığında ödenen para” ifade eden kavram bütünüdür. Kıdem tazminatı almak isteyen birçok kişi bulunmakta. Ancak bu

Kıdem tazminatı günümüzde birçok kişinin sorguladığı ve işten çıkarılma durumlarında söz konusu olan tazminat türlerinden biridir. Kelime anlamı ile tazminat “bir zarar karşılığında ödenen para” ifade eden kavram bütünüdür. Kıdem tazminatı almak isteyen birçok kişi bulunmakta. Ancak bu tazminat türünün alınabilmesi için belli şartların yerine getirilmesi gerekir. Peki kıdem tazminatı almak için yerine getirilmesi gereken şartlar nelerdir? Kıdem tazminatı nedir? Merak edilen soruların cevaplarını sizler için yazımızda derledik.

Kıdem Tazminatı Hangi Durumlarda Alınır?

kıdem tazminatı, herhangi bir yerde çalışan işçinin çalıştığı işinden ayrılması sonucu işveren kişi ya da kurumdan talep ettiği maddi ödemedir. Kıdem tazminatı almak için ise yerine getirilmesi gereken bazı şartlar bulunmaktadır. İşte Kıdem tazminatı almak için yerine getirmiş olmanız gereken şartlar:

  • 4857 sayılı iş kanunu kapsamında bulunan yasaya uygun olarak işçi olarak çalışıyor durumda görünmek
  • İşçinin çalıştığı kurumda en az 1 yıl süre ile hizmet vermiş olması,
  • İşçi ile işveren arasında imzalanan iş sözleşmesinde yer alan maddelerden birinin sebep gösterilerek işçinin işinin sonlandırılmış olması gerekir.

Yukarıda yer alan maddelerin her biri işten çıkarılmış durumda olan işçinin kıdem tazminatı alması için yerine getirmesi gereken şartlardır. Peki kıdem tazminatı hangi durumlarda hak edilir?

Kıdem Tazminatı Hangi Durumlarda Hak Edilir?

Kıdem tazminatının hak edilmesi için bazı şartların sağlanması gerekir. Bir işçinin kıdem tazminatı alması için yukarıda yer alan şartları yerine sağlaması gerektiğinden bahsetmiştik. Burada bahsedilenler ise kıdem tazminatı alma şartları olarak biliniyor. Peki kıdem tazminatı hak edilmesi için sahip olunması gereken nitelikler nelerdir? İşçi alacakları arasında yer alan ve işçiler tarafından talep edilebilir olan kıdem tazminatı almak için ihtiyacınız olan şartlar aşağıdaki gibidir;

  • İş sözleşmesinin işçinin haklı konumda olduğu bir durumda feshedilmesi,
  • İşçinin işyerinden ayrılma nedeninin askerlik olması,
  • İşçinin işe girdiği ilk andan itibaren biriken kıdem tazminatını toplu olarak alma talebinde bulunması, (bu talebin nedeni yaşlılık ya da emeklilik gibi nedenler olabilir.)
  • İşçinin halihazırda var olan sigorta süresinin tamamlamış olması yani doldurması gereken prim gün sayısını tamamlamış olması,
  • İşçi eğer kadınsa evlendikten sonra bir yıl içinde kendi rızasına göre işten ayrılabilir,
  • İşçi olarak bilinen kişinin hayatını kaybetmesi sonucu var olan iş akdinin sonlandırılması gibi durumlar beraberinde kıdem tazminatı alma hakkındı işçi ya da işçi yakınlarına sağlar.

Kıdem Tazminatı Ne Zaman Ödenmez?

Kıdem tazminatının alınamadığı bazı haller de bulunmaktadır. Kıdem tazminatı alınmayan ve en çok rastlanan haller ise işçinin hiçbir neden göstermeden kendi isteği ile işten ayrılması ya da işveren kişinin haklı bir nedenle işçinin işini sonlandırmasıdır. 

Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Kıdem tazminatı alınabilecek hallerin yanı sıra insanlar kıdem tazminatı miktarını hesaplamak için de sıkça araştırma yapar. Kıdem tazminatı hesaplamak bir hayli kolaydır. Kıdem tazminatı almaya hak kazandıktan sonra kıdem tazminatı hesaplamak için aşağıda yer alan aşamaları takip edin.

Kıdem tazminatı tavan miktarı 71.000 TL olarak yasalarda yer almaktadır. Kıdem tazminatı hesaplama 2020 yılında farklı bir yol izlenen hususlardan biri değil. İşçinin işverenden talep edebileceği maaş miktarı çalıştığı her yıl için 1 adet maaştır. Verilen maaş miktarı kişinin çalıştığı son yılda aldığı maaş baz alınarak hesaplanır. Yani 2018 yılında çalışmaya başlayıp 2021 yılında işten ayrıldıysanız, toplam 3 yıl çalıştığınızı düşünürsek 2021 yılında aldığınız maaş miktarını 3 ile çarparak kıdem tazminatı miktarını hesaplayabilirsiniz.

                                                                                                                                         ,

Tags: kıdem tazminatıkıdem tazminatı hesaplamakıdem tazminatı hesaplama 2020kıdem tazminatı nedirtazminat alma

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış