26 Mayıs 2020 20:29 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:56

Ayakkabı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ayakkabı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ayakkabılar, özellikle kadınların vazgeçilmezleri arasında yer alır. Bir çok renk ve model ayakkabı arasında seçim yapmak bir hayli zordur gerçekten. Ancak ayakkabı seçimi yaparken, görselliğinden önce ayak sağlığı için uygun olup olmadığına bakmak gerekiyor. Çünkü yanlış yapılan ayakkabı

Ayakkabılar, özellikle kadınların vazgeçilmezleri arasında yer alır. Bir çok renk ve model ayakkabı arasında seçim yapmak bir hayli zordur gerçekten. Ancak ayakkabı seçimi yaparken, görselliğinden önce ayak sağlığı için uygun olup olmadığına bakmak gerekiyor. Çünkü yanlış yapılan ayakkabı tercihi, ilerleyen zamanlarda birçok soruna yol açıyor. Bu sorunların önüne geçmek için ayakkabı alırken dikkat edilmesi gerekenler listemize göz atmanızı öneririz.

Ayak sağlığı için, ayakkabı alışverişi yaparken göz önünde bulundurmanız gereken noktalar vardır. Bu noktalara dikkat ederek hem zevkinize uygun hem de ayaklarınıza zarar vermeyen ayakkabılar satın alabilirsiniz. Dikkat etmeniz gerekenler;  

  • Ayakkabıyı oturarak değil, ayaktayken denemelisiniz. Çünkü ayakta durduğunuzda ayağınıza yük biner ve genişler. Doğru ayakkabı ölçüsünü bu şekilde anlayabilirsiniz.
  • Ayakkabının genişliği ve uzunluğunun, ayağınızın ölçüleriyle doğru orantılı olmasına dikkat edin. Çok dar veya çok geniş olan ayakkabılar ayaklarınızın sağlığı için uygun olmayacaktır.
  • İki ayağın boy ve genişliği çoğu kişi de aynı değildir. Bu yüzden ayakkabı alırken her iki ayakkabıyı da deneyin.
  • Sivri burunlu ayakkabılar, parmaklarınızın şeklinde bozulmalara neden olacağı için bu modelleri tercih etmeyin.
  • Ayakkabı seçimi yaparken, ayakkabının altının “şok alıcı” özelliğinin olmasına dikkat edin. Altı çok kalın, tahta, çok ince ya da esnek olmayan ayakkabı modellerini tercih etmeyin. Bu modeller, ayak bağ ve eklemlerine fazla yük binmesine neden olarak ağrıya sebebiyet verirler.
  • Ayakkabının iç kısmının, ayağınızın doğal şekline uyum sağlıyor olmasına önem verin. İçi sert ve kaygan olan ayakkabı modellerini tercih etmeyin.
  • Ayakkabının topuk yüksekliği 2 – 4 cm arasında ve geniş olmalıdır. Böylece burkulmaların önüne geçebilirsiniz.
  • Ayaklarınızın hava almasına imkan tanıyan malzemelerden üretilmi ayakkabıları tercih edin. Naylon ve benzeri malzemelerden üretilmiş ayakkabıları almaktan kaçının.

Yanlış Ayakkabı Seçimi Nelere Yol Açar?

Düz Ayakkabılardaki Risk

Babet ve düz ayakkabılar, topuklu ayakkabıların aksine ağırlığı parmak uçlarına değil topuklara verir. Düz ayakkabılar uzun süre giyildiğinde, topuk dikeni, ayak tabanı çökmesi, ayak bileği ve kalçada ağrılar, yürüyüş bozuklukları gibi sorunlara neden olabilmektedir.

Yüksek Topuklu Ayakkabılardaki Risk

Yüksek topuklu ayakkabılarda vücudun yükü ön tarafa verilecektir. Uzun süre yüksek topuklu ayakkabı giyildiğinde, dizlere aşırı yüklenme sonucu, diz ağrısı ve menisküs görülebilir. İlerleyen dönemlerde ise diz eklemlerinde kireçlenmeye sebebiyet verebilmektedir. Bunun dışında, topuklu ayakkabılar baldır kaslarının fazla kasılması sonucu bacak ağrılarına da sebep olurlar.

Sivri Burunlu, Dar ve Topuklu Ayakkabıların Neden Olduğu Sorunlar

Bu tarz ayakkabılar, daha çok başparmakta olmak üzere ayaklarda kalıcı kemik çıkıntılarına, tırnak batmasına, nasır oluşumuna, tırnak şeklinde bozulma gibi ayak sorunlarına neden olur. Bu yüzden ayağınızın şekline uyum sağlamayan bu modelleri tercih etmeyin.

Ayakkabı alırken dikkat edilmesi gerekenler listesinde her ayrıntıya değinmeye çalıştık. Ayakkabı seçimi yaparken bu hususları göz önünde bulundurmayı ihmal etmemenizi öneririz.

Tags: Ayak SağlığıAyakkabıAyakkabı AlışverişiTopuklu Ayakkabı

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış