25 Mayıs 2020 18:45 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:59

İstanbul’daki Dikilitaş’ın Hikayesi

İstanbul’daki Dikilitaş’ın Hikayesi

İstanbul’da Sultanahmet’te bulunan tarihi dikilitaşın hikayesini biliyor musunuz? Halkın dikilitaş olarak adlandırdığı 1.Theodosius Anıtı yıllar süren tarihi varlığını günümüzde de sürdürmekte. Dikilitaş (Obelisk) tek parçadan oluşan kırmızı bir granit sütun. Bu sütunu Mısırlılar yapmış.

İstanbul’da Sultanahmet’te bulunan tarihi dikilitaşın hikayesini biliyor musunuz? Halkın dikilitaş olarak adlandırdığı 1.Theodosius Anıtı yıllar süren tarihi varlığını günümüzde de sürdürmekte.

Dikilitaş (Obelisk) tek parçadan oluşan kırmızı bir granit sütun. Bu sütunu Mısırlılar yapmış. Dikilitaşlar Antik Mısır mimarisinde oldukça sık karşılaşılan yapı türleri. Mısırlılar bu dikilitaşın üzerine hiyeroglif yazısıyla neden dikildiğine dair bilgi de yazmışlar. Rölyefli kaidesinin yapımı ise Bizans’a (Doğu Roma) ait.

Bu dikilitaş Mısır firavunu 3. Tutmosis adına M.Ö1500’lerde, Mısır’da bulunan Karnak Tapınağı’nın önüne dikilmiş. Karnak Tapınağı’nın önüne dikilen taş bir zafer anıtı olarak düşünülmüş. Bizans (Doğu Roma) imparatoru 2. Constantinus zamanında yerinden sökülüp İstanbul’a taşınmak istenen anıt imparator ölünce taşınamamış. Daha sonra imparator 1. Theodosius döneminde bu anıtın İstanbul’a getirilmesi gerçekleşmiş. Yaklaşık 200 ton ağırlığında olan obelisk İskenderiye’den İstanbul’a gemiler aracılığıyla taşınmış.

Mısır’dan getirilen zafer anıtı M.S 400 senesinde, bugün Sultanahmet olarak adlandırdığımız Doğu Roma’nın ise hipodrom olarak kullandığı alandaki yerine dikilmiş. Bunu da mermer kaidesinin üzerindeki Latince ve Grekçe yazılardan anlıyoruz. 

Tags: Dikilitaşİstanbul

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış