25 Mayıs 2020 00:04 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:56

Hanutçuluk nedir?

Hanutçuluk nedir?

Turizm sektörünün kara lekesi olarak tabir edilen Hanutçuluk, özellikle turizmin yoğun olduğu bölgelerde görülen bir durumdur. Emniyet müdürlüklerinin yoğun çalışmalarına rağmen özellikle esnaflara karşı hanutçular tarafından saldırılar düzenlenmekte ve haraç istenmektedir. Hanutculuk yapan kişi özellikle

Turizm sektörünün kara lekesi olarak tabir edilen Hanutçuluk, özellikle turizmin yoğun olduğu bölgelerde görülen bir durumdur. Emniyet müdürlüklerinin yoğun çalışmalarına rağmen özellikle esnaflara karşı hanutçular tarafından saldırılar düzenlenmekte ve haraç istenmektedir.

Hanutculuk yapan kişi özellikle turist kafilelerini alışveriş yapmaları için belirlenen dükkânlara ve mağazalara götürür ve belli bir yüzde alır. Kafilelerin götürüldükleri dükkânlar oldukça iyi kazanırken yakınındaki esnaf iş yapamaz hale gelmektedir.

Hanutçu Terörüne Dikkat

Hanutçuluk, turistlerin alışveriş için belli yerlere götürülmesi ve bu yerlerden yapılan alışveriş dâhilinde dükkân sahibinden belli bir komisyon alınmasına verilen isimdir. Özellikle dürüst esnafın başına musallat olan hanutçular, zaman zaman yaptıkları işleri kabul etmeyen dürüst esnafı darp etmeye kadar işi ilerletmişlerdir.

Alış veriş yapmak isteyen turistlerin, istemedikleri halde başka dükkân ve mağazalara yönlendirildikleri, hanutçuluk yapan kişiler tarafından bu yerlerden komisyon aldıkları belirlenmiştir ve bu konudaki şikâyetler sürekli artmaktadır.

İstanbul’da en çok hanutçuluk yapan kişilerin taksicilik yapan kişiler olduğu biliniyor.

Özellikle hava alanları, turistlerin yoğun olduğu Kapalıçarşı gibi yerlerde hanutçuluk olayları artmaktadır.

Hanutçuluk Yapmanın Cezası

İstanbul ve Marmaris bölgelerinde yaşanan hanutçuluk olayları karşında devlet ve emniyet teşkilatı denetimlerini sıklaştırmış ve hanutçuluk yapan kişilere ve esnaflara yaptırımlar uygulamıştır.

Pek çok restoran ve mağaza bu denetimler sonucu 3 ile 10 gün arası dükkân kapatma cezası almış ama bu kapatma cezaları caydırıcı olmamıştır.

National Geograpic yapımcılarından Conor Woodman, İstanbul’daki hanutçuluğu anlatan Dolandırıcılar Şehri belgeselinde hanutçuluk yüzünden dolandırıcılık olaylarının arttığını ve turizme büyük darbe vurulduğunu da belirtmiştir.

Hanutçuluk yapan işletmeler ya da hanutçu çalıştırdığı tespit edilen işletmeler ilk olarak 3 gün kapatılma cezası alır. İkinci kez tekrarında ise 7 gün kapama cezası alır. Daha sonra yine hanutçuluk yapıldığı tespit edilirse ruhsat iptali cezası verilir. Bu ceza ertelenmez. T.C.K 526. maddesine göre de hanutçuluk yapan kişi hakkında işlem yapılır.

Emniyet Müdürlüklerinin Uyarısı

Turistik yerlerde yaşanan hanutçuluk olaylarının çoğalmasından ve turistlere yapılan tacizlerin ardından, emniyet müdürlükleri hanutçulara karşı savaş açmıştır. Lokantalar, günü birlik tekne turu yapan kişiler ve mağaza sahiplerinin ya da çalışanlarının hanutculuk yaptıkları belirlenmiş ve gerekli cezalar uygulanmıştır.

Turizm bölgelerinde, özellikle dini bayramlar öncesinde alışveriş yoğunluğunun da artması nedeniyle, valilikler, kaymakamlıklar ve bağlı emniyet müdürlükleri tarafından broşürler dağıtılarak vatandaşlar hanutçuluğa karşı uyarılmaktadır. Ayrıca yine dağıtılan broşürler ile esnafa hanutçuluk yapmamaları, yaptıkları takdirde yaptırımlar uygulanacağı ve işletmelerinin kapatılarak bir daha ruhsat verilmeyeceği kendilerine bildirilmektedir.

Denetimler sürekli olarak devam etmektedir.

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış