24 Mayıs 2020 00:27 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:55

Afrika’daki En İyi 10 Safari Noktası

Afrika’daki En İyi 10 Safari Noktası

Afrika genelinde düzinelerce safari noktası zoologların ilgisini çekmeye devam ediyor. Tüylü ve yeleli veya boynuzlu bir memeliyi görebilmek için biraz uyanık olmak gerekiyor. Bu yazıda dünyanın en etkileyici hayvan türlerinden bazılarına ev sahipliği yapan Afrika’daki en iyi 10

Afrika genelinde düzinelerce safari noktası zoologların ilgisini çekmeye devam ediyor. Tüylü ve yeleli veya boynuzlu bir memeliyi görebilmek için biraz uyanık olmak gerekiyor. Bu yazıda dünyanın en etkileyici hayvan türlerinden bazılarına ev sahipliği yapan Afrika’daki en iyi 10 safari noktasını ele alıyoruz.

10. Hwange Ulusal Parkı, Zimbabve

Hwange Ulusal Parkı (eski adıyla Wankie Game Reserve) Zimbabve’deki en büyük sfari noktasıdır. Zürafalar, filler ve aslanların yanı sıra 105 diğer memeli türü ile bilinir. Hwange ayrıca Afrika’da kalan en büyük vahşi köpek popülasyonlarından birine sahiptir. Ne yazık ki, 1928 yılında bir milli park olarak kurulmuş olmasına rağmen, parkta birkaç kaçak avlanma olayı yaşandı. En ünlüsü Ekim 2013’te, kaçak avcıların çok sayıda Afrika filini siyanür ile su birikintileri içinde zehirleyerek öldürdüğü keşfedildi. Korumacılar, olayın son 25 yıl içinde Güney Afrika’daki en yüksek hayvan katliamı olduğunu iddia ettiler.

Afrika’daki En İyi 10 Safari Noktası

Ölümlerin kapsamını belirlemek için iki hava araştırması yapılmış ve ilk seferde 19 karkas ve ikinci seferde de 84 karkas tespit edilmiştir. O zamandan beri daha katı kaçak avlanma yasaları getirildi ve vahşi hayvanların yaşam sayıları artıyor. Park 14.651 km² alana sahiptir ve 100’den fazla memeli ve 400 kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır.

9. Ngorongoro Koruma Alanı, Tanzanya

Ngorongoro Tanzanya’nın kuzey batısında yer almaktadır. Ngorongoro Koruma alanının ana özelliği Ngorongoro Krateri; dünyanın en büyük etkin olmayan, bozulmamış ve doldurulmamış volkanik kalderasının içinde olmasıdır. İki ila üç milyon yıl önce büyük bir yanardağ patladıktan sonra oluşan krater, 610 metre derinliğinde ve tabanı 260 kilometrekareyi kaplıyor. Kraterde çoğunlukla toynaklı yaklaşık 25.000 büyük hayvan yaşıyor.

Afrika’daki En İyi 10 Safari Noktası

Yağmur mevsimlerinde manda ve eland tam tersini yaparken, antilop ve zebraların % 20’si kraterden dışarı çıkar. İlginç bir şekilde, bölgenin yerli halkı, Masai, hala koruma alanı içinde yaşıyor ve aynı zamanda burası insanın en eski kalıntılarının bulunduğu bir yer olan Olduvai’ye de ev sahipliği yapıyor.

8. Etosha Milli Parkı, Namibya

İlk kez 1907’de kurulan Etosha, Namibya’nın en eski ve en popüler vahşi yaşam yerlerinden biridir. Park, Afrika’nın en büyük fillerine, nesli tükenmekte olan kara gergedan ve diğer 91 memeli türüne ev sahipliği yapıyor. Etosha, özellikle kurak mevsimde su birikintilerinin yakınlarına akın eden fotoğrafçılar arasında popülerdir.

Afrika’daki En İyi 10 Safari Noktası

Çoğu ziyaretçinin çok çeşitli zürafa, fil, aslan ve gergedanla birlikte çok çeşitli kuş yaşamını görmesi garanti edilir. Etosha Milli Park planlı safari programları sunmuyor. Bu bir kendi kendine safari deneyimidir. Bu safari deneyimi 22.270 kilometrekareyi kaplıyor ve yılda 200.000’den fazla ziyaretçi çekiyor.

7. Bwindi Geçilmez Ormanı, Uganda

Bwindi Geçilmez Milli Parkı, Doğu Afrika’daki güney-batı Uganda’da yer almaktadır. Park, dünyadaki dağ gorilleri nüfusunun neredeyse yarısına ev sahipliği yapıyor. 331 kilometrekarelik bir ormandan oluşur ve hem dağ hem de ova ormanlarını içerir. Bu listede sadece yürüyerek erişilebilen tek parktır.

Afrika’daki En İyi 10 Safari Noktası

Park, yaklaşık 120 memeli türü, 348 kuş türü, 220 kelebek türü, 27 kurbağa türü, bukalemun, kertenkele ve birçok tehlike altındaki tür için yaşam alanı sunmaktadır. Bwindi 1991 yılında kuruldu ve o zamandan beri UNESCO dünya mirası listesine eklendi. Yağmur mevsimi boyunca koşullar daha zor olmasına rağmen, park yıl boyunca herhangi bir zamanda ziyaret edilebilir.

6. Serengeti Ulusal Parkı, Tanzanya

Tanzanya’daki Serengeti Ulusal Parkı, benzersiz bir Afrika safari deneyimleri sunuyor. Otlaklar, Serengeti’yi aslan ölümlerini tespit etmek için harika bir manzara haline getiriyor, çünkü tüm alanı net bir şekilde görebiliyorsunuz ve ayrıca 1.5 milyondan fazla beyaz sakallı antilopun yıllık göçüyle de ünlüdür.

Afrika’daki En İyi 10 Safari Noktası

İlk olarak 1951 yılında kurulan 14.750 kilometrekarelik park yılda 350.000 kişiyi kendine çekiyor ve 1981’de UNESCO Dünya Mirası listesinde yer aldı.

5. Okavango Deltası, Botswana

Okavango Nehri, Botswana’nın Kalahari Çölü’nün merkezinden geçer ve çok çeşitli kuşlara ve memelilere hayat veren eşsiz bir iç su sistemi oluşturur. Okavango Deltası eşsiz bir safari yeridir çünkü vahşi yaşamı hem karadan hem de sudan, bazen geleneksel bir kanoyla görebilme imkanı sunar.

Afrika’daki En İyi 10 Safari Noktası

Her yıl, delta su basar ve bu su 16.000 km’den fazla yol kat eder. Vahşi yaşamı izlemek için en iyi zaman, mayıstan ekime kadar olan zaman dilimdir. Yaban hayatı şu anda adalarda daha yoğunlaşıyor ve bu nedenle hayvanları görmek daha kolay. Sel azaldıkça, yeni çimler gelişir ve vahşi yaşam beslenmek için yeniden bölgeye dağılır.

4. Güney Luangwa Milli Parkı, Zambiya

1972 yılında kurulan Güney Luangwa Milli Parkı Doğu Zambiya’da 9.050 km² alana sahiptir. Park, her ikisi de ormanlık savana olan iki ekolojik bölgeyi kapsıyor ve genellikle kaçak avcılığa karşı iyi korunmuş olmasına rağmen, parkın siyah gergedanları 1987 yılına kadar yok edildi ve fil nüfusu zaman zaman ciddi bir tehlike altında kaldı. Yine de 400’den fazla kuş türü ve 60 farklı hayvan türü ile görülecek çok şey var.

Afrika’daki En İyi 10 Safari Noktası

Luangwa nehri, suaygırları ile ağzına kadar dolu ve eğer şanslıysanız, bir seferde 30’dan fazla aslanı görüntüleyebilirsiniz. Yürüyüş safarisine ev sahipliği yapan Güney Luangwa’yı ziyaret etmek için en iyi zaman, hayvanların kalan su birikintilerinin etrafına yoğunlaştığı ve harika bir safari deneyimi sunan kurak mevsimin sonudur.

3. Kruger Ulusal Parkı, Güney Afrika

Kruger Ulusal Parkı, Afrika’daki en büyük alanlardan biridir. Güneydoğu Afrika’nın Limpopo ve Mpumalanga eyaletlerinde 19.633 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Park alanları ilk olarak 1898’de Güney Afrika Cumhuriyeti hükümeti tarafından korunmuş ve 1926’da Güney Afrika’nın ilk milli parkı haline gelmiştir.

Afrika’daki En İyi 10 Safari Noktası

Afrika’nın beş büyük hayvanı olarak bilinen aslan, leopar, fil, manda ve gergedanları Kruger Ulusal Parkı’nda bulunmaktadır. Kruger, Afrika’daki en iyi korunan parklardan biridir, bu da kendi başınıza yapacağınız bir safari için idealdir. Ancak daha kolayını tercih ederseniz, vahşi yaşamı uzaktan gözlemleyebileceğiniz çok sayıda web kamerası vardır.

2. Chobe Millil Parkı, Botswana

Kuzey Botswana’daki Chobe Milli Parkı, Afrika’daki en büyük safari alanlarından birine sahiptir. Büyüklüğüne göre, ülkenin en büyük üçüncü parkıdır (Central Kalahari Game Reserve ve Gemsbok Ulusal Parkı’ndan sonra) ve biyolojik olarak en çeşitli olanıdır. Aynı zamanda ülkenin ilk milli parkıdır. 1967 yılında kurulan bu park, 11.700km²’yi kapsıyor ve her biri kendi eko sistemine sahip 4 farklı alana ayrılıyor. Park, muhteşem fil popülasyonu ile ünlüdür: Tahminen 50.000 fil belki de Afrika’nın en yüksek fil nüfusunu içerir ve hayatta kalan en büyük fil popülasyonunun bir parçasıdır.

Afrika’daki En İyi 10 Safari Noktası

Nüfus 1990’dan beri sadece birkaç binden sağlam bir şekilde arttırılmış gibi görünüyor. Chobe’yi ziyaret etmek için en iyi zaman zebra, eland, manda, zürafa ve antilobun Savuti bataklığının etrafında toplandığı zamandır. Chobe, diğer parklardan biraz daha ucuz ve araba ile erişimi mümkün olduğundan dolayı insanlar tarafından çok daha ilgi görmektedir.

1. Masai Mara Ulusal Koruma Alanı, Kenya

Masai Mara Ulusal Koruma Alanı (ya da halkın dediği gibi Mara) Kenya’nın Narok bölgesinde bulunan büyük bir safari alanıdır. Mara kelimesi, bölgeyi işaret eden ağaç, bodur savana üzerindeki bulutların oluşturduğu gölgelere uygun bir açıklama olan ve “benekli” anlamına gelen Maa kelimesinden gelir. Her yıl temmuzdan ekime kadar Serengeti’ye gelen zebra, Thomson’ın ceylanı ve antilop göçleri ile birlikte aslan, leopar ve çita nüfusu ile dünyaca ünlüdür.

Afrika’daki En İyi 10 Safari Noktası

Başlangıçta 1961 yılında bir vahşi yaşam alanı olarak kurulan Mara, şu anda 1,510 km2 yer kaplamaktadır. “Big Five” ın (aslan, leopar, Afrika fili, Afrika mandası ve kara gergedan) tüm üyeleri Masai Mara’da bulunur ve siyah gergedanların nüfusu, sayıların kaçak avcılık nedeniyle önemli ölçüde düştüğü 1960’a kadar oldukça fazlaydı.

Tags: Afrika KıtasıDünyanın EnleriSafariSafari Noktaları

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış