23 Mayıs 2020 22:41 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:57

E-Ticaret Aşamaları Nelerdir?

E-Ticaret Aşamaları Nelerdir?

ticaret yukarıda da belirtilmiş olunduğu gibi bir “süreç” olarak karşımıza çıkmaktadır. Her süreçte olduğu gibi bu süreçte de birden fazla aşama vardır. ticarete adım atmak, mağazasının fiziki sınırlarını yıkmak isteyen kişilerin sırası ile izlemesi gereken adımlar

E ticaret yukarıda da belirtilmiş olunduğu gibi bir “süreç” olarak karşımıza çıkmaktadır. Her süreçte olduğu gibi bu süreçte de birden fazla aşama vardır. E ticarete adım atmak, mağazasının fiziki sınırlarını yıkmak isteyen kişilerin sırası ile izlemesi gereken adımlar aşağıda verildiği gibidir.

E Ticarete Giriş Aşaması

Bu aşama, teorik bir aşamadır. Bir işte başarılı olmanın en kolay yolu, o işi teoride halledebilmekten geçmektedir. Bu sebeple kişilerin e ticaret macerasına atlamadan önce bu işin detaylarını öğrenmeleri, atacakları adımları planlamaları gereklidir. Örneğin faaliyet gösterilecek sektör, sektörde var olan hedef kitle, sektörün önce gelen dev firmaları ve bu firmaların “dev” olabilmek için ne yaptığı gibi unsurlar bu aşamada araştırılmalıdır.

E Ticaret Sitenin Kurulumu

Öncelikle site kurulumuna geçmeden önce “Domain” ve “Hosting” satın alınması gereklidir. Kısaca açıklamak gerekirde “domain” sitenin adıdır. Özellikle firması bulunan site sahiplerinin domain olarak firma adını seçmeleri gereklidir. Hosting ise bir nevi mağazanın kendisidir. Şöyle örneklendirmek gerekirse fiziki dünyada bir firmanın hizmet sunması için araziye, yani bir alana sahip olması gereklidir. İnternet ortamında faaliyet göstermek için ise tıpkı arazi mantığı ile hosting sahibi olunması gereklidir. Yani internet sitelerinin internet verileri üzerinde tıpkı bir arazi ya da mağaza edasıyla yer kapladıklarını, kapladıkları yeri ise “hosting” olarak adlandırdıklarını söylemek mümkündür.

Domain ve hosting satın alan kişilerin bundan sonraki süreç için uzman bir firma ile anlaşıp e ticaret sitesi yaptırmaya başlaması gereklidir. Bu hususta şunu söylemek de mümkündür; hazır bulunan web site ve temalarını kullanma imkanı söz konusudur. Ancak bu hazır tema ve sitelerin “E ticarette başarılı olma yolları” üzerinde olumsuz bir etki yaratığını söylemek mümkündür. Bunun temel nedeni şudur; internet üzerinde hazır halde bulunan temaları birden fazla sitede görmek mümkündür.

Bu durum kurumsallıktan uzak bir izlenim oluşmasına neden olmaktadır. Kurumsallıktan uzak bir görünüm ise güvensizliğin en temel nedenidir. Ayrıca bu tür hazır sitelerde site yüklenme ya da yenileme esnasında sorunlar, aksamalar oluşabilmektedir. Sorun ve aksamalara ek, çoğu sitenin mobil uyumu dahi bulunmamaktadır. Bu da masraf açısından bir nevi yağmurdan kaçıp doluya tutulmak demektir. Çünkü mobil uyumu bulunmayan sitelerin ekstra mobil uyum için harcama yapmaları gereklidir. Söz konusu negatif durumlar göz önünde bulundurulduğunda profesyonel ve tam donanımlı bir site satın almak her zaman için daha avantajlıdır

E Ticaret Sitesi İçin Sanal Pos ve Vergi İşlemleri

E ticaretin bu aşaması, firmanın “ben varım” dediği aşamadır. Ki çoğu kişinin gözünü korkutan, e ticarete atılmaktan çekinmesine neden olan da yine bu aşamadır. Oysa bu aşama kişinin herhangi birinin yardımına ihtiyaç duymadan bireysel olarak gerçekleştirebileceği bir aşamadır. Bu aşama kişinin gidip vergi dairesine vergi kaydı yaptırmasını ve adres olarak varsa mağaza adresini, yoksa direkt ev adresini eklemesini kapsayan bir aşamadır. Vergi kaydını yapan firma sahibinin sanal pos işlemleri için herhangi bir banka ile anlaşıp siteye eklemesi yeterlidir. Sanal pos için genellikle yıllık ücret talep edilmektedir. Bankanın talep etti bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurmak, sanal pos için yeterlidir.

Ürün Yükleme ve Temin Etme

Bu başlığı iki şekilde ele almak mümkündür “Fiziki dünyada firması bulunanlar için” ve “Yalnızca internet üzerinden faaliyet gösteren firmalar için. Fiziki dünyada mevcut bir firması bulunan ve söz konusu firmanın sınırlarını ortadan kaldırmak için e ticaret macerasına atılan firmaların bu hususta pek zorlanmayacaklarını söylemek mümkündür. Çünkü bu firmalar perakende ya da toptan ürün satan firma ya da kişi arayışına girmek zorunda kalmayacaklardır. Bu firmaların üzerinde durması, her detayını planlaması gereken konu ise ürün seçimidir. Elbette ki bir ürünün satışı, o ürün hedef kitleye hitap ettikçe mümkündür. Hedef kitle ile bağdaşmayan bir ürün ne kadar çaba gösterilirse gösterilsin satılmayacaktır. Bu sebeple firmaların hedef kitle hakkında araştırma yapması, isteklerini ve şikayetlerini öğrenmesi gereklidir. Örneğin giyim sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın yalnızca bir ürün modeli üzerinde bile karşı karşıya kalacakları binlerce çeşit vardır. Bu çeşitleri seçerken doğru analizde bulunmak önemlidir.

Dördüncü aşamanın ikinci ele alınış yöntemi ise biraz daha zor ama kısmen daha keyifli. Keyfili olmasının nedeni ise şu; doğru toptancı bulunduktan sonra stoksuz satış yapma imkanı doğuyor. Yani doğru toptancıyı bulan firmalar, herhangi bir birikime, stoka, depo masrafına ya da mağaza kirasına gerek kalmadan internet üzerinden doğrudan satış yapma imkanı elde ediyorlar. Ancak bu hususta da güven sorunu ortaya çıkıyor.

Güven, online ticaret için hem en olumlu hem de en olumsuz unsurdur. Gerekli güveni elde etmiş firmalar, e ticaret alanında hızlı adımlarla yükselmiş, “sektör devleri” olarak adlandırılmaya hak kazanmış firmalardır. Bu tür firmalar açısından güven oldukça olumlu sonuçları bulunan bir unsurdur. Sektöre yeni adım atmış firmalar için durum tam tersidir. Gösterebilecekleri referanslar da, olumlu geri dönüşler de mümkün değildir. Bu tür firmalardan alışveriş yapan müşterilerin akıllarında sürekli “Bir sorun çıkar mı?” gibi sorular vardır. Ancak bu, e ticarete yeni adım atmış firmalar tutunamaz demek değildir. Bu firmaların da tutunmalarını sağlayan stratejiler vardır.

Ürün Satışlarının Planlanması ve Reklamlar

Ürünleri satmak için reklamlara başvurmak tabii gereklidir ancak reklam dışında uyulması gereken unsurlar da vardır. Bu unsurların başında SEO gelmektedir. SEO, sitenin arama motorlarında üst sıralara taşınmasını ve bu sayede doğal trafik elde edilmesini sağlayan işlemler bütünüdür. Sitenin her alanında SEO ile karşı karşıya kalmak mümkündür. Ancak SEO’nun etkisi en çok metinlerde görülmektedir. Bu sebeple web sitesinin faaliyet alanı ne olursa olsun, blog kısmının bulunması gereklidir.

Blog kısmına eklenecek içerikler ile hem müşterileri ürün satın almaya teşvik etmek hem de siteyi arama motorunda üs sıralara çıkarmak mümkündür. SEO dışında başvurulabilecek diğer yöntem yukarıda da belirtilmiş olunduğu gibi reklamlardır. Reklam dendiği zamana akla gelen ilk isim ise Google Adword’tür. Adwords, en yaygın başvurulan reklam türüdür. Buna rağmen en çok tereddütte bırakan reklam türü olduğunu söylemek de mümkündür. Çoğu kişinin aklında imkansız olarak kalmış Adwords için uyulması gereken birkaç kural vardır. Bu kuralları sağlayan kişilerin reklam verememesi söz konusu değildir.

Tags: E-Ticaret

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış