23 Mayıs 2020 00:43 Güncelleme : 13 Haziran 2022 12:00

Türkiye’nin En Büyük 10 Şehri

Türkiye’nin En Büyük 10 Şehri

Türkiye kısmen Avrupa ve Asya’da yer alan bir ülke. Aşağıdakiler sıralama bu kıtalararası ülkede bulunan en büyük on şehre ait bilgileri barındırıyor. 10. Mersin Burası, bölgede bolca yetişen aromatik bir bitki olan

Türkiye kısmen Avrupa ve Asya’da yer alan bir ülke. Aşağıdakiler sıralama bu kıtalararası ülkede bulunan en büyük on şehre ait bilgileri barındırıyor.

10. Mersin

Burası, bölgede bolca yetişen aromatik bir bitki olan Mysine’den adını alan eski bir Türk şehridir. Şehir, tarih ve kültürün harika bir karışımını sunan ekonomik bir merkezdir. Akdeniz’in ana limanıdır. Mersin, Akdeniz’in incisi olarak adlandırılan ekonomik ve kültürel bir şehirdir. Eşsiz kültür motifleri ve zengin tarih, bu şehri bir turizm merkezi haline getirir.

9. Kayseri

Kayseri sanayileşmiş bir şehirdir. Kayseri ile birlikte beş büyükşehir ilçesi vardır. Sönmüş bir volkan olan Erciyes Dağı’nın eteğindeki Kayseri, turizm merkezi olarak hizmet veriyor. Ayrıca Kayseri’de bir takım tarihi eserler bulunmaktadır. Bu şehre her yıl birçok turist getiren Erkilet Havaalanı hizmet vermektedir. Talas ve Develi bazı tarihi merkez örnekleridir. Kayseri ayrıca Eryciyes Üniversitesi’ne de ev sahipliği yapıyor, yani Kayseri’de ikamet eden öğrenci sayısı da oldukça fazla.

8. Antalya

Antalya, Türk Rivierası olarak adlandırılan bir şehir. Bu metropol şehir, Türkiye’nin en büyük uluslararası deniz beldesidir. Bu bölgedeki büyük çaplı gelişme turizmi desteklemektedir. Her yıl birçok turiste hizmet veren tatil beldeleri ve lüks oteller bulunmaktadır. Ayrıca, muhteşem plajlar ve sayısız sahil barları turistlerin gelmesini sağlar. Bu şehir, çok yönlülüğü ve hızlı gelişimi nedeniyle harika bir alışveriş deneyimini garanti ediyor. Antalya, Anadolu’nun güney kıyısında ve sınırları Toros Dağları ile belirlenmiştir.

7. Konya

Konya, Orta Anadolu platosunun güneyinde yer almaktadır. Ekonomik ve endüstriyel kalkınma için çalışan bir metropol nüfusa sahiptir. Konya, Anadolu’nun eski başkentlerinden bir tanesidir. Bu şehirde soğuk yarı kurak bir iklim görülmektedir.

6. Gaziantep

Gaziantep daha önce Antep olarak biliniyordu ve hala gayri resmi olarak bu isimle telaffuz edilmekte.  Bu şehir Güneydoğu Anadolu’nun batısında ve Adana’nın doğusunda yer almaktadır. Gaziantep’in kuzeyinde Halep şehri vardır. Gaziantep iki kentsel ilçeye sahip bir şehirdir. Türkiye’nin en kalabalık altıncı şehridir ve dünya üzerinde sürekli olarak var olmuş en eski şehirdir. Birçok işyeri Gaziantep’te kurulmuştur.

5. Adana

Adana Kilikya’nın kalbinde bulunur ve Adana ilinin idari merkezidir. Adana, Türkiye’nin güneyinde, Seyhan nehri üzerinde yer almaktadır. Burası Anadolu’nun güneyi ve Akdeniz ile çevrili bir iç şehir. Adana’da yazlar e kışlar sıcak geçer.

4. Bursa

Bursa, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkentiydi ve o zaman Osmanlı Türkçesinden gelen bu adı aldı. Bu sanayi metropol merkezi şu anda Bursa ilinin de idari merkezidir. Bursa bazen yeşil bahçeler ve parkların yanı sıra birçok ormana da ev sahipliği yaptığı için Yeşil Bursa olarak anılmaktadır. Yıllar içinde Bursa düzenli bir kentsel büyüme yaşamıştır ve sahip olduğu çeşitli müzelerle, aynı zamanda bir turizm merkezidir.

3. İzmir

İzmir, turistlerin gelmesini sağlayan lüks otelleriyle Ege sahilinin en önemli ikinci limanıdır. İzmir aynı zamanda spor tesislerine de ev sahipliği yapar ve mükemmel bir alışveriş merkezi olarak bilinir. Bu kozmopolit şehir büyük ölçüde Yahudiler, İtalyanlar ve Fransızlar tarafından doldurulur.

2. Ankara

Ankara ülkenin resmi  başkenti olmasının yanı sıra bir üniversite şehridir. Ankara’da ikamet edenlerin çoğu, onu eğitimli bir şehir yapan üniversite öğrencileri. Ankara, havacılık ve uzay sanayileri ve sunduğu birçok istihdam fırsatı ile tanınır.

1. İstanbul

Son olarak, Ankara ile kesinlikle aynı derecede önemli olan, Türkiye’nin en büyük şehri İstanbul. Sınırsız fırsatlara sahip olmasının yanı sıra İstanbul, kültürel açıdan da zengin. Bu şehir Türkiye nüfusunun % 20’sine ev sahipliği yapıyor ve göç nedeniyle tarihsel bir kültür birlikteliğine sahiptir.

Tags: Büyük ŞehirlerDünyanın EnleriEn büyük Şehirler

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış