23 Mayıs 2020 00:08 Güncelleme : 13 Haziran 2022 12:00

Afrika Kıtasının En Büyük 10 Şehri

Afrika Kıtasının En Büyük 10 Şehri

Afrika’daki kentsel nüfus son birkaç yıldır hızla artmaktadır. Bu durum, en büyük şehirlerin bazılarının, kentsel kaynaklar için rekabet eden ve gittikçe daha fazla konut sakinine olanak sağlamak için çalışmaların başlamasına sebep oldu. Ancak nüfus artışı, sosyal, ekonomik, politik

Afrika’daki kentsel nüfus son birkaç yıldır hızla artmaktadır. Bu durum, en büyük şehirlerin bazılarının, kentsel kaynaklar için rekabet eden ve gittikçe daha fazla konut sakinine olanak sağlamak için çalışmaların başlamasına sebep oldu. Ancak nüfus artışı, sosyal, ekonomik, politik ve teknoloji alanlarında çok büyük fırsatlar yarattı. Aşağıda Afrika’nın en büyük şehirlerinin sıralaması verilmiştir.

10. Abidjan (Fildişi Sahili)

Abidjan şehrinde yaklaşık 4.4 milyon insan yaşıyor, bu da ülke nüfusunun beşte biri. Fildişi Sahili’nin ekonomik başkenti olan şehir, yüksek düzeyde sanayileşme ve kentleşme ile kendini gösteriyor. Abidjan’ın ekonomisi arasında gıda işleme, tekstil, otomobil üretimi ve büyük bir petrol rafinerisi gibi endüstriler yer alıyor.

9. İskenderiye (Mısır)

Akdeniz kıyısında yer alan İskenderiye şehrinde 4 milyondan fazla insan var. Şehir, ona ‘Akdeniz’in İncisi’ adını veren popüler bir turizm merkezidir. Ayrıca, petrol boru hatları ve Süveyş’ten gelen doğal gaz nedeniyle önemli bir sanayi merkezidir. Artan nüfus, hızlı kentleşme ve artan tarımsal faaliyetler, şehirde suya olan ihtiyacın da artmasına sebep oldu.

8. Nairobi (Kenya)

Kenya’nın başkenti ve en büyük şehri olan Nairobi’nin 3 milyondan fazla nüfusu var. Şehir siyaset, ticaret ve kültür için önemli bir buluşma noktasıdır. Aynı zamanda Doğu ve Orta Afrika’nın finans, üretim, ticaret, teknoloji ve endüstriyel merkezidir. Nairobi, dünya çapında bir safari merkezine sahip tek büyük şehir olarak bilinir.

7. Dar es Salaam (Tanzanya)

Dar es Salaam sadece Tanzanya’nın en büyük şehri değil, aynı zamanda Doğu Afrika’daki en büyük liman şehridir. Aynı zamanda bölgesel olarak önemli bir ekonomi merkezidir. Kumlu plajları ve güzel turistik yerleri olan ham bir limanda yer alan şehir, ülkenin önemli bir turizm merkezidir. Şehrin 4 milyondan fazla nüfusu var, bu dönümüzdeki yıllarda daha da yükselecek. Şehir aynı zamanda dünyanın en büyük Svahili konuşan bölgeleri arasındadır.

6. Hartum (Sudan)

Hartum, Sudan’ın başkenti ve en büyük şehridir. Nil Nehri (Beyaz ve Mavi Nil) kıyısında bulunur, sıcak bir çöl iklimi ve 5 milyondan fazla kişiye ev sahipliği yapar. Kentin bazı endüstrileri arasında tekstil, cam üretimi, gıda işleme ve baskı yer alıyor. Ayrıca Hartum şehrinde üretilen petrol ürünleri şehre yakıt ve iş imkanı sağlıyor.

5. Luanda (Angola)

Luanda, Angola’nın başkentidir ve ülkenin en büyük nüfusa sahip olan kentidir. Şehir endüstriyel, idari ve kültürel faaliyetlerin merkezidir. Aynı zamanda dünyanın en kalabalık Portekizce konuşulan bölgeleri arasındadır. Luanda şu anda şehir manzarasını önemli ölçüde değiştirmek zorunda olan büyük bir yeniden yapılanma aşamasındadır.

4. Kinşasa (Demokratik Kongo Cumhuriyeti)

Kinşasa Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin başkentidir ve on üç milyondan fazla nüfusa sahiptir. Bu şehir, Fransızca konuşulan ikinci büyük şehirdir. Kinşasa şehrini sürdüren kilit sektörler arasında mineraller, kereste, petrol, tarım ve gaz bulunmaktadır. Şehirdeki gece hayatı ndombolo şarkıları, rhumba, reggae ve soul müziği ile doludur.

3. Johannesburg (Güney Afrika)

Johannesburg, Güney Afrika’nın en büyük ve en zengin şehridir. Aynı zamanda dünyanın 27. büyük şehir ekonomisidir. Johannesburg, teknoloji, moda, üretim, perakende ve çeşitli hizmet sektörlerinin hareketli bir merkezidir. Şehir aynı zamanda Afrika’nın en büyük hisse senedi ve büyük dünya bankalarından oluşan Afrika’nın finans merkezidir.

2. Kahire (Mısır)

Kahire, başkenti olduğu kadar Mısır’daki en büyük şehirdir. 20 milyondan fazla insanın yaşadığı Kahire, medeniyetin beşiği olarak biliniyor. Mısır’ın ekonomik merkezi olarak, kentin tekstil ve gıda işleme ve demir-çelik üretimi gibi çeşitli istihdam yaratan sektörleri var.

1. Lagos (Nijerya)

Lagos Nijerya’nın en büyük şehri ve ekonomik başkenti. 21 milyondan fazla insanı barındıran en kalabalık kentsel topluluklar arasında. Afrika’nın en büyük ve en yoğun limanlarına ev sahipliği yapan Lagos, kıtadaki en hızlı büyüyen şehirler arasındadır. Aynı zamanda en yüksek GSYİH’ya sahiptir ve bu da onu kıtadaki önemli finans merkezi haline getirir.

Tags: Afrika KıtasıBüyük ŞehirlerDünyanın EnleriEn büyük Şehirler

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış