22 Ekim 2018 20:59 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:52

Kristal seçiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir ?

Kristal seçiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir ?

Kristal (Billur) denince akla gelen berraklık  ve şeffaflığın güzelliği gönül gözüne yansıdığında duru bir görsel karşındadır. Aynayla çay bardağı ile akrabadır. Katı haldeki elementlerin en sert olanıdır. Ama okşanası pürüzsüz yüzeyine dokunulduğunda farklı bir  hazdır o. Şimdi yapısından bahsedelim

Kristal (Billur) denince akla gelen berraklık  ve şeffaflığın güzelliği gönül gözüne yansıdığında duru bir görsel karşındadır. Aynayla çay bardağı ile akrabadır. Katı haldeki elementlerin en sert olanıdır. Ama okşanası pürüzsüz yüzeyine dokunulduğunda farklı bir  hazdır o.
Şimdi yapısından bahsedelim birazda 
Yapısında silis, kurşun oksit bulunan billur cam içeriğinde bulunan başlıca 7 yapıya ayrılır.
Bunlar;
1. Triklinik
2. Monoklinik
3. Ortorombik
4. Trigonal
5. Hekzagonal
6. Tetragonal
7. Kubik
Olarak adlandırılır. Bu yedi billur yapı da kendi içinde önce 32 katman yapısına sonra yine kendi içinde 230 katman yapısında bulunan allotroplara ayrılır.
İşte bu görkemli güzelliğin ender ve doğal olanlarına cevahir ( Elmas, Zümrüt, Yakut vs.) denir.
 Bu elementlerin yanı sıra Tuz ve Şeker de kristal yapılıdır. Mineral kristal grubunun nirvana kısmı En sert kristal madde olan Elmasla şereflenir.
Kaya tuzu, gibs, galenit gibi kristal cisimlerin hikayesi ile devam eder.
Bir sonraki yazımızda optik aletlerin merceklerinden, sanatsal  kristal sofra takımlarına kadar olan bölümde,  üretim esnasında  sarf edilen emekten bahsedeceğiz. 

 


Caner Yatar 
Nogay Kristal

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış