25 Nisan 2022 16:44 Güncelleme : 13 Haziran 2022 12:21

Türkiye RamJet Füze Çalışmalarına Tüm Hızıyla Devam Ediyor

Türkiye RamJet Füze Çalışmalarına Tüm Hızıyla Devam Ediyor

GÖKHAN RamJet Tahrik Hava Füzesi, TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştiriliyor. Aynı zamanda GÖKHAN Füzesi üzerinden anti-balistik füzelerin geliştirilmesi de gündemde. TÜBİTAK-SAGE (Türkiye Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü) Direktörü Gürcan Okumuş, GÖKHAN Projesi’ndeki son detayları anlattı. GÖKHAN Füzesi için T0

GÖKHAN RamJet Tahrik Hava Füzesi, TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştiriliyor. Aynı zamanda GÖKHAN Füzesi üzerinden anti-balistik füzelerin geliştirilmesi de gündemde.

TÜBİTAK-SAGE (Türkiye Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü) Direktörü Gürcan Okumuş, GÖKHAN Projesi’ndeki son detayları anlattı. GÖKHAN Füzesi için T0 aşamasının başladığını ve ileri aşamalarda balistik hedeflere karşı etkili bir füze olabileceğini söyledi.

Okumuş konuşmasına; “Gökhan çok ileri bir teknolojiye sahip bir füze olacak ve bu kapsamda çalışmalar devam ediyor. Hem F-16 hem de Milli Muharebe Uçağı platformlarında kullanılabilen RamJet tamamlandığında emsallerinin ötesinde bir füze olacağını söyleyebilirim. İlk önce F-16 lara entegrasyonu sağlanacak ardından da MMU (milli Muharebe Uçağına). MMU entegrasyonundan önce, GOKHAN füzesinin yüksek manevra kabiliyeti ve hızı ile Türkiye’nin katmanlı hava savunma sisteminin bir parçası olabilecek bir versiyonunu piyasaya sürme planlarımıza dahil ettik. Eşsiz bir hava savunma sistemi füzesi olma potansiyeline sahip olan GÖKHAN füze sistemi, özellikle balistik hedeflere karşı etkili olabilecek yeteneklere sahip bir füze olacağı için karadan fırlatılan bir versiyon da olacak. RAMJET projesinde bu yıl ilk çalışan motoru ortaya çıkaracağız ve teknolojik hazırlık seviyesini yukarılara taşımış olacağız. ScramJet’te daha erken bir aşamadayız ve kavramsal düzeyde devam eden bir projemiz var. Bu süreç doktora çalışmalarıyla destekleniyor” şeklinde konuştu.

Gökhan Okumuş; “Yüksek Hızlı Rüzgar Tüneli yatırımımız devam ediyor. Rüzgar tünelimiz trisonik olacak. Ses altı, ses üstü ve transonik hızlarda testler yapabileceğiz. Şu anda ‘TÜBİTAK-SAGE Trisonic Tunnel (TSTT)’ diyoruz. Hedefimiz 2023 yılında ilk testleri yapmak ardından 2024 yılında ise resmi ve ticari testlerini sonlandırıp faaliyete geçirmek” olduğunu aktardı.

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış