26 Temmuz 2021 23:59 Güncelleme : 13 Haziran 2022 12:05

Türkiye’nin Sosyal Medya Düzenlemesi Hakkında İlk Detayları Paylaşıldı

Türkiye’nin Sosyal Medya Düzenlemesi Hakkında İlk Detayları Paylaşıldı

Türkiye dahil birçok ülkede sosyal medya platformları üzerinden tehlikeli durumlar yaşanabiliyor. Geçtiğimiz aylarda ilk haberleri yapılan sosyal medya kontörlü için ilk detaylar gün içerisinde paylaşılmış durumda. Açıklanana göre bu yeni dönem için Almanya hükümeti örnek olarak alınmış durumda. Rusya

Türkiye dahil birçok ülkede sosyal medya platformları üzerinden tehlikeli durumlar yaşanabiliyor. Geçtiğimiz aylarda ilk haberleri yapılan sosyal medya kontörlü için ilk detaylar gün içerisinde paylaşılmış durumda.

Açıklanana göre bu yeni dönem için Almanya hükümeti örnek olarak alınmış durumda. Rusya merkezli haber kaynağı olan Sputnik üzerinde yapılan bir habere göre, Almanya, Fransa, İngiltere ve birçok Avrupa Birliğine üye ülkelerin sosyal medya üzerinde aldığı tedbirleri inceleyen ülkemiz iktidar partisi, ülkemize özel yeni bir sosyal medya modeli geliştirmeyi amaçlıyor. Bu yeni modelde Almanya modelinin yakından bakıldığı ve burada cezai durumların gelmesini planlandığı belirtiliyor.

Konu hakkında konuşan Afyon Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Başkanvekili olan Ali Özkaya: “Pek çok AB ülkesi Türkiye ile aynı tehdidi yaşıyor. Toplumun geniş kitlelerini baskı altına alıyor, normal hayatta suç olan sosyal medyada da suç fakat fake hesaplar nedeniyle suçla etkin mücadele yapılamıyor. Bu çözülmeli, herkesin kimliği bilinmeli. Sosyal medyada bir yalan haberi ya da terör suçunu, dezenformasyonu milyonlarca insan duyuyor” ifadelerini kullandı.

Özkaya model hakkında Almanya’yı örnek aldıklarını ve bazı başlıklar altında konunun ele alındığını belirtti. “Bu başlıklar ‘terör’, ‘cinsel suçlar ve pornografi’, ‘din ve vicdan özgürlüğüne hakaret’, ‘yalan haber, dezenformasyon ve mezenformasyon.’ Dezenformasyon, yalanın bilerek yaygınlaştırılması, mezenformasyon ise bilmeden yaygınlaştırılması. Bizde de bu başlıkları göz önüne alarak çalışma yapılıyor”

Almanya’da kanunda gösterilen hukuka aykırı içerik tespit edildiğinde, içeriğin yayından kaldırılması için sosyal ağ işletmelerine 24 saat süre tanınıyor” diyen Özkaya, “Aksi takdirde 50 milyon euroya kadar para cezası kesiliyor.

Almanya’da bulunan vatandaşların kanuna aykırı bir paylaşımı tespit edilenler hakkında suç duyurusunda bulunmasına da hak tanınıyor. Ayrıca ‘uyar-kaldır’ şikâyet sistemi uygulanıyor. Bizim düzenlememizde de bu maddeler mutlaka olmalı. Uyar-kaldır bizim sistemimizde var fakat etkin kullanımın oluşması gerekiyor” dedi.

Etiketler

Teknoloji  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış