16 Mart 2021 16:00 Güncelleme : 13 Haziran 2022 12:07

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler

Vücudumuz normal şartlar altında sürekli olarak virüs bakteri gibi mikroorganizmalar ile etkileşim halindedir. Özellikle deri, boşaltım sistemi ve solunum gibi dış ortamlar ile etkileşim halinde olan bölgelerde mikroorganizma sayısı bir hayli fazladır.  Bu mikroskobik canlıların ortamı sağlandığı takdirde

Vücudumuz normal şartlar altında sürekli olarak virüs bakteri gibi mikroorganizmalar ile etkileşim halindedir. Özellikle deri, boşaltım sistemi ve solunum gibi dış ortamlar ile etkileşim halinde olan bölgelerde mikroorganizma sayısı bir hayli fazladır.  Bu mikroskobik canlıların ortamı sağlandığı takdirde vücudumu işgal edebilmektedirler. 

Yeterli anlamda direnç ile karşılaşmadıkları zaman vücuda girmeleri çok daha kolay olan bakteriler vücudumuzun direncini düşürerek hasta olmamıza ve çeşitli sağlık problemlerinin oluşmasına sebep olmaktadırlar.

Bağışıklık sistemimiz de bu bakterilerin vücudumuza girmesini engelleyen diğer adıyla immün sitemidir. Aynı zamanda bağışıklık sistemi vücudumuzdaki yabancı ve zararlı maddeleri yok ederek vücudumuzu koruyan bir kalkandır.

Günümüzde de bağışıklık sistemimizin güçlü olması korona virüsü için de çok  önemlidir. Çünkü bağışıklık sistemi iyi olan insanlar bu virüsü kolayca atlatırken bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar çok aha ağır bir biçimde geçiriyorlar. Peki bağışıklık sistemimizi nasıl koruruz? Hangi besinleri tüketerek bağışıklık sistemimizi güçlendiririz? Bu ve bunun gibi merak ettiğiniz soruların ve daha fazlasının cevabını öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

Bağışıklık Sistemimiz Nasıl Çalışır?

Bağışıklık sistemi diğer sistemler ile kordine bir şekilde çalışan sistemdir. Bu yüzden sadece beslenme ile değil diğer sağlık önerilerine de dikkat edilerek korunur.

Sigara içmemek, düzenli egzersiz yapmak, alkolden uzak durmak ya da aşırıya kaçmamak, düzenli saatler arasında uyumak ve uyku düzenine sahip olmak, stresi hayatımızdan çıkarmak, el ve ağız temizliğine dikkat etmek bağışıklık sisteminiziz güçlendirmek ve korumak için kullanabileceğiniz bazı yöntemlerdir.

Bağışıklık Sistemini Korumak İçin Tüketebileceğiniz Besinler

Bağışıklık sistemi dışardan gelen virüs ve bakteri gibi zararlı organizmalardan etkilenir. Bağışıklık sistemini korumak için ise düzenli olarak doğru beslenmek ve bağışıklık sistemini destekleyen besinler tüketmek gerekir.

Bazı besinlerin bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri diğerlerine oranla daha olumludur. Söz konusu bağışıklık sistemini güçlendirmek olduğunda aşağıda yer alan besinleri tüketerek bağışıklık sistemini korumak mümkün.

Ancak dile getirmek gerekir ki bu besinlerin fazla tüketilmesi insan sağlığı için olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Her besinden kararınca tüketmenin yanı sıra aşağıda yer alan besinleri düzenli tüketebilirsiniz.

1.Yaban mersini 

Yaban mersini kişinin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan antioksidan özelliklere sahip olan antosiyanin şeklinde adlandırılan bir flavonodin türünü içerir. Bu antosiyanin insan vücudunda bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılan önemli rol oynadığı belirtilmiştir. Ayrıca bu besini yiyerek üst solunum sistemi enfeksiyonlarından da korunma mekanizması geliştirebilirsiniz. Çocuklarınızın da yemesi için yaban mersinli kurabiye ya da yoğurt gibi ürünlere bakabilirisiniz. Kurutulmuş yaban mersini ise tüm marketlerde bulabilirsiniz.

2.Bitter çikolata 

Bitter çikolata lezzetli olmasıyla beraber vücudun bağışıklık sistemini de güçlendiren teobromin maddesini içerir. Teobromin antioksidandır ve vücudun immüne sitemi için oldukça yaralıdır. bu gibi yaralarına rağmen, bitter çikolata yağ  ve kalori bakımından yüksek bir besindir. Bu sebepten şekersiz bitter çikolata tercihinde bulunmanız sizler için daha iyi olacaktır.

3.Zerdeçal

 Zerdeçal çoğumuzun yemeklerinde severek kullandığı, sarı renge sahip bir baharattır. Bu baharat içerdiği kurkumin ile antioksidan başta gelmek üzere bağışıklık sistemine birçok katkısı vardır. Bu sebeple kullandığımız yemeklerin içine zerdeçal ekleyerek hem yemeklerinize ayrı bir tat katabilir aynı zamanda da vücudunuzun immüne sistemini koruyabilirsiniz.

4. Brokoli 

Brokoli birçok gencin ve çocuğun her ne kadar tercihi olmasa da c vitamini açısından oldukça zengin bir sebzedir. Bu nedenle brokoli tüketerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz. Ayrıca brokoli çorbasını yaparak da brokoliyi hayatınıza dahil edebilirsiniz. 

Tags: bağışıklık sistemibağışıklık sistemine faydalı besinlerbağışıklık sistemini güçlendiren besinler

Etiketler

Yaşam  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış