9 Eylül 2020 15:00 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:58

Bilim İnsanları Tarafından Gerçekleştirilen 5 İlginç Psikolojik Deney

Bilim İnsanları Tarafından Gerçekleştirilen 5 İlginç Psikolojik Deney

Bilim insanları uzman kişiler, gündelik hayatta insanların yapmış olduğu bazı davranışları açıklığa kavuşturmak için bazı deneyler yapar. Bu deneyler sayesinde de topluma faydalı olan birçok bilgiye ve gerçeğe ulaşırlar. Bu yazımızda da uzmanların yapmış olduğu bu ilginç ve

Bilim insanları uzman kişiler, gündelik hayatta insanların yapmış olduğu bazı davranışları açıklığa kavuşturmak için bazı deneyler yapar. Bu deneyler sayesinde de topluma faydalı olan birçok bilgiye ve gerçeğe ulaşırlar. Bu yazımızda da uzmanların yapmış olduğu bu ilginç ve faydalı deneylerden 5’i hakkında bilgi verdik.  Bir çok kişinin ilgisini çeken bu 5 ilginç psikolojik deney hakkında bilgi edinmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsin.

1-Pratfall Etkisi

Uzmanların yapmış olduğu araştırmalara göre birilerinin karşısında hatanızı belirtmeniz ya da bir yanlış harekette bulunmanız sizi diğer insanlara daha çok sevdiriyor. Bu deneyi yapan Psikolog Elliott Aronson,  bir grup insan seçmiş ve bu insanlara sınav sorusu cevaplayan bir grup öğrencinin kayıtlarını dinletmiştir. Ses kayıtlarını bazılarında öğrenciler yanlarında bulunmakta olan kahveyi döküyorlar.  Araştırmanın sonunda uzmanların sorduğu sorulara göre insanlar, bir fincan kahveyi döken insanları daha çok sevdiklerini belirttiler. Yani bu deneye göre bazı hatalar yapmanız sorun değil. Hatta bu hatalar sizi başkasının gözünde daha sevimli de yapabilir.

2-Pygmalion Etkisi

Psikolog Robert Rosenthal, bir sınıfa girerek bütün öğrencilerin zeka seviyesini ölçtürür. Daha sonra öz türmüş olduğu zeka seviyeleri ne hiç bakmadan sınıftan birkaç tane öğrenci seçerek bütün sınıfın önünde onlara başarılı olabileceklerini söyler. Bu deneyin sonunda uzmanlar çok şaşırır. Çünkü başarılı olan öğrenciler zeka seviyesi yüksek olan öğrenciler değil, Psikolog Robert Rosenthal’ın bütün sınıfın önünde başarılı olabilirsiniz dediği öğrencilerdir. Bunun nedeni psikoloğun öğrencilerle ilgilenerek onları teşvik etmesi ve öğrencilerin üzerinde daha çok çalışma isteği uyandırmasıdır. Bu da demek oluyor ki sizin başarınız çevredeki etkenlere bağlıdır.

3-Bystander Etkisi

Bu değişik deneye göre ne kadar çok kişi bir kişinin yardıma ihtiyacını görürse, o kişinin başkalarından yardım alma şansa da o kadar azalır. Kulağa biraz ürkütücü geldiği doğru ancak bu söylenilen bir gerçek. yolda duran ve yardıma ihtiyacı olan birini 3-5 kişi yerine 20-25 kişi gördüğü zaman gören kişilerin yardım alma ihtimali azalır. Psikologlar bunu “ sorumluluk konusunda şaşkınlık” olarak adlandırıyorlar. Yani yardıma ihtiyacınız olduğu zaman büyük bir gruptan yardım istememeniz o grup için daha iyi olacaktır. Öncelikle kayıkla birinin suda boğulduğu izlenimini veren psikologlar, insanları gözlemlemeye başlamış. Boğulan kişinin önünde birkaç kişi olduğu zaman yüzde 85’lik bir kısım yardıma koşarken boğulan kişinin önünde büyük bir grup bulunduğu zaman bu oran yüzde 31’e düşüyor.

4-Spotlight Etkisi

 Günümüzde insanlar, kendilerinin sürekli izlendiği düşüncesine kapılıyor. Bunun üzerine psikolog var bir deneyde bulunuyor. Bu deneye göre psikologlar, birkaç kişinin üzerinden utandırıcı bir resim olduğu düşünülen bir tişört giydiriyor ve tişörtü giyen insanlara giymiş oldukları tişörtü kaç kişinin fark edeceğini soruyor. Deney sonunda tişörtü giyen insanlar, tişörtte bakanları iki katı kadar bir tahminde bulunmuş oluyorlar. bu da demek oluyor ki kendinizi küçük ortamlarda kasmanıza gerek yok. Ayrıca ufak bir hatada bulunmanız biz size kötü biri yapmaz.

5-Odak Etkisi

İnsanlar bir şey odaklandıklarını da öbür şeylerin etkisini göremezler. İşte buna odak etkisi denir. Bu duruma örnek olarak zenginler ile fakirler verilebilir. Bir insana gidip zengin bir adamın mı yoksa fakir bir adamı da mutlu olduğunu sorarsanız genellikle zengin adam cevabını alırsınız. Ancak yapılan araştırmalara göre arada pek bir fark yok. Yani bu deneyin sonucuna göre kendi mutluluğunuzu tek bir etkene göre değerlendirmemelisiniz. Size vaat edilenlere kanmayın ve elinizdekilerin değerini bilin. Bu sayede çok daha mutlu olacaksınız.

Tags: bilim insanları tarafından gerçekleştirilen deneylerdeneylerilginç deneyler

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış