7 Eylül 2020 16:44 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:57

Kötü Niyet Tazminatı Nedir? Nasıl Alınır?

Kötü Niyet Tazminatı Nedir? Nasıl Alınır?

Kötü niyet tazminatı nedir? Nasıl alınır? Tarzı sorular işçilerin kendilerine verilen hakların ihlali durumunda başvurdukları tazminat türlerinden biridir. Kötü niyet tazminatı talep etmek için bazı şartların sağlanmış olması gerekir. Bununla birlikte kötü niyet tazminatı işçinin işverenden talep ettiği

Kötü niyet tazminatı nedir? Nasıl alınır? Tarzı sorular işçilerin kendilerine verilen hakların ihlali durumunda başvurdukları tazminat türlerinden biridir. Kötü niyet tazminatı talep etmek için bazı şartların sağlanmış olması gerekir. Bununla birlikte kötü niyet tazminatı işçinin işverenden talep ettiği bir tazminat türüdür. Kötü niyet tazminatı şartları arasında yer alan hususların sağlanmasından sonra tazminat almak olanaklı hale gelmektedir. Peki kötü niyet tazminatı alma şartları nelerdir? Hangi durumlarda kötü niyet tazminatı alınır?  Kötü niyet tazminatı nasıl hesaplanır?

Kötü Niyet Tazminatı Nedir? Şartları Nelerdir?

Kötü niyet tazminatı işçinin işverenden talep ettiği bir tazminat türüdür. Tazminatın talep edilmesi için fesih hakkının kötüye kullanılması şartı vardır. Bu tazminat işçiye resmi olarak verilen bildirim süresinin üç katı kadar olmaktadır.

Genellikle işçinin sebepsiz ve habersiz bir şekilde işten atılması ile birlikte alınması olanaklı hale gelen kötü niyet tazminatı işverenin sorumluluklarını yerine getirmemesi durumunda ortaya çıkar. Bu tazminatın alınabilmesi işçinin, kötü niyet gördüğünü ispatlaması gerekir. Yani işverenin işçiyi fesih süresini dikkate almadan hareket etmesi kötü niyet tazminatı almak için yeterli bir neden olarak görülmektedir.

Kötü Niyet Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Kötü niyet tazminatı nasıl hesaplanır? Sorusu kötü niyet tazminatı almak isteyenler tarafından sıkça araştırılır. Kötü niyet tazminatı hesaplaması, işverenin işçiye karşı olan fesih hakkını kötüye kullandığı kanıtlandığında alınabilmektedir. Bu durum kanıtlandıktan sonra alınacak olan kötü niyet tazminatı miktarının hesaplanması için aşağıdaki formül kullanılır;

İşçinin kıdemine bağlı olarak kötü niyet tazminatı miktarı belirlenir. Eğer işçi 6 aya kadar işverenin yanında çalışmış ise 6 haftalık ücret; 6 ay ile 1.5 yıl arası çalışmış ise 12 haftalık ücret; 1.5 yıl ile 3 yıl arası çalışmış ise 18 haftalık ücret; 3 yıldan fazla çalışmış ise 24 haftalık ücret tazminat olarak talep edilmektedir.

Fesih hakkını kötüye kullanım tespit edildikten sonra kötü niyet tazminatının hesaplanması için işçinin işverenin yanında ne kadar süredir çalıştığı netleştirilmelidir. Akabinde çalışma süresine bağlı olarak tazminat miktarı hesaplanır.

Tags: kötü niyet tazminatı alınışıkötü niyet tazminatı almakötü niyet tazminatı alma şartlarıkötü niyet tazminatı hakkındakötü niyet tazminatı hesaplamakötü niyet tazminatı nasıl alınırkötü niyet tazminatı nedir

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış