11 Temmuz 2018 13:51 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:53

Almanya’da şirket kuruluşunda büyük artış

Almanya’da şirket kuruluşunda büyük artış

Türkiye’de kurulan yabancı sermayeli şirketlerin büyük çoğunluğunu Alman yatırımcılar oluşturuyor. Almanlar, Türkiye’de başlıca Tekstil, Otomotiv, Zincir Mağazalar, Teknoloji gibi sektörlere yatırım yapmaktadır. Son yıllarda Türk yatırımcılarda yurtdışı yatırımlara yönelmiş durumdalar. Türkler yatırımlarını başlıca; Almanya, İsviçre, Fransa, Hollanda gibi Avrupa ülkerine

Türkiye’de kurulan yabancı sermayeli şirketlerin büyük çoğunluğunu Alman yatırımcılar oluşturuyor. Almanlar, Türkiye’de başlıca Tekstil, Otomotiv, Zincir Mağazalar, Teknoloji gibi sektörlere yatırım yapmaktadır.

Son yıllarda Türk yatırımcılarda yurtdışı yatırımlara yönelmiş durumdalar. Türkler yatırımlarını başlıca; Almanya, İsviçre, Fransa, Hollanda gibi Avrupa ülkerine yapıyor.

Yatırımcılar Avrupa’da yeni şirket kuruluşu, şirket satın alma, ortaklık, şube açılışı gibi yatırımları tercih etmektedir. Ayrıca bireysel yatırımcılar da ev, otel, şato gibi gayrimenkul alımlarına yönelmiş durumdalar.

YATIRIM YAPMAK ARTIK DAHA KOLAY

Rumpf Consulting Türkiye Proje Sorumlusu Şinasi Müldür’den aldığımız bilgilere göre; Türk yatırımcılar yurtdışına artık daha kolay yatırım yapıyor. Rumpf olarak, yatırım sürecindeki zorlukları aşmak için yatırımcılara her aşamada destek oluyoruz. Tecrübeli ekibimiz, yatırım kararının alınmasından itibaren yurtdışında faaliyete geçilmesine kadar olan tüm süreçlerde yatırımcıları asla yalnız bırakmıyor. Bu sayede yurtdışına yatırım süreci kolayca tamamlamış oluyor.

ALMANYA’DA YATIRIM İÇİN DOĞRU PARTNER

Almanya’da veya Avrupa’da doğru bir yatırım yapmak için doğru firmaları tercih etmelisiniz. Yurdışına yatırım yapmanın zorluklarını azaltmak için merkezi Stuttgart’ta bulunan RUMPF RECHTSANWÄLTE ile çalışabilirsiniz. RUMPF Uluslararası ticaret hukuku alanında faaliyet gösteren bir hukuk bürosudur. RUMPF ismi, 25 yılı aşkın bir süredir Alman ve Türk ticari ve hukuki ilişkilerde hukuki uzmanlığın adresidir. Ana faaliyetleri arasında gayrimenkul, otomotiv, tekstil ve makine sanayi ile enerji ve inşaat sektörleri bulunmaktadır. Türk şirketleri, işadam ve kadınlarının her türlü yatırımlarında, malvarlığı yönetiminde ve projelerinde Almanya, İsviçre, Avusturya gibi Avrupa’nın önemli ülkelerinde yardımcı olmaktadır.

Almanya’da yeni şirketin kurulması veya mevcut bir şirketin satın alınması

Almanya’da dağıtım ötesine bir girişim projesinin gerçekleştirilmesi söz konusu olduğunda, bunun hangi hukuki şekilde olacağı sorusu karşımıza çıkmaktadır. Yabancı yatırımcılar, Alman girişimciler gibi bireysel girişimcilik şeklinde şahıs veya sermaye şirketi kurarak veya şube açarak Alman piyasasında faaliyetlerini yürütebilirler.

Almanya’da Şahıs şirketi kuruluşu

Şahıs şirketleri için ise asgari sermaye miktarı zorunluluğu yoktur; kuruluş formaliteleri de bu doğrultuda sermaye şirketlerine nazaran daha basittir. Bu şirket türünün dezavantajı, ortakların kendi malvarlıkları ile şahsen sorumlu olmalarıdır. Ancak Komandit Şirketlerde komanditer ortak, koyduğu sermaye ile sınırlı olarak sorumludur. Komandite ortak ise, tüm malvarlığı ile sınırsız sorumlu olup, tüzel kişi de olabilir. Bu yüzden uygulamada komandite olarak bir limited şirketiyle kurulan „GmbH & Co. KG“ yaygındır. Bu tür şirketlerde tek kişinin üç ayrı sıfatları bulunabilir: (1) şahıs, (2) limited şirketin tek ortağı ve ayrıca (3) komanditer sifatı. Şahıs şirketlerinde ortakların, devamlı olarak şirkette çalışmaları gerektiğinden, yabancı ortakların mutlaka oturma izni almaları gerekmektedir. Bu şirket türü, fon şirketlerde tercih edilir. Ayrıca yönetimi kolay ve direkt bir şekilde düzenlenebilen çok ortaklı şirketlerde de kullanılır. GmbH & Co. KG ise şahıs şirketlerinden sayıldığına rağmen, komanditer olarak ikamet mükellefiyeti olmadığından yabancılar için de uygun bir şirket türüdür.

Almanya’da Limited Şirket kuruluşu

Türk Hukuku’ndaki “Limited Şirketi” gibi Alman GmbH’da da ortakların sorumluluğu, esas sermaye miktarı ile sınırlıdır. Asgari sermaye miktarı ise 25.000 Euro’dur. Kuruluş sırasında en az 12.500 Euro yatırılması gerekli olup, asgari sermayeyi ilk altı aylık masrafları karşılayacak şekilde hesaplayarak tam olarak yatırılmasını tavsiye etmekteyiz. Sermayenin tam olarak ödenmesi halinde ortaklar – Türk Hukukundan farklı olarak – vergi borçları gibi kamuya ait borçlardan şahis olarak sorumlu olmazlar. Ortak sıfatı sürekli veya geçici olarak Almanya’da ikamet hakkına bağlı değildir. Müdürün de ikamet zorunluluğu olmayıp, vize konusunda da sorun olmamalıdır. Bundan dolayı Türkiye’de devamlı olarak mukim bir Türk işadamı, Almanya’da hem şirket sahibi olabilecek, hem müdürlük görevini de üstleyebilecek. Meğer ki, Almanya’da şirketin yönetiminde fiili bir sorun çıkmasın. Yine de, şirketi tek başına temsil edebilecek bir kişiyi müdür veya ticari mümessili tayin etmekte yarar vardır. Limited şirketin tek kişiyle kurulması mümkündür („Ein-Personen-GmbH“)

Almanya’da Anonim Şirket kuruluşu

Alman anonim şirketi sistemi Türk sisteminden farklıdır. Alman Anonim Şirketleri (“Aktiengesellschaft”) de “tek kişilik şirket” olarak kurulabilir. Asgari sermaye miktarı 50.000 Euro’dur. Anonim şirket, ticari yükümlülüklerinden kendi tüzel kişilikleri ile sorumludur. Üçüncü kişilere karşı temsil edilmesi ve iç yönetimi, Alman hukukuna göre çok güçlü olan denetleme kurulu tarafından seçilen yönetim kurulu eliyle yapılır. Denetleme kurulu üç kişiden ibaret olmakla beraber, yönetim kurulu tek kişi ile teşkil edilebilir. Yabancı yatırımcının, Almanya’da kendisini temsil etmesi burada şube açması yolu ile de mümkündür. Bu halde, bu yabancı temsil organının ticaret siciline kaydettirilmesi gerekmektedir. 

RUMPF Hukuk bürosu kimdir? Rumpf Rechtsanwälte, merkezi Stuttgart’ta bulunan uluslararası ticaret hukuku alanında faaliyet gösteren bir hukuk bürosudur. RUMPF ismi, 20 yılı aşkın bir süredir Alman ve Türk ticari ve hukuki ilişkilerde hukuki uzmanlığın adresidir. Referanslarımız arasında, Avrupa çapında kamu kuruluşları ile ABD ve AB ülkelerinde özellikle otomotiv, bankacılık, sigorta, tekstil ve makine sanayi ile enerji ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteren büyük ve orta ölçekli uluslararası şirketler bulunmaktadır. Prof. Rumpf ayrıca telekomünikasyon ve M&A dahil önemli tahkim davalarında hakem olarak atanmıştır. Şirketinizin Almanya’nın her yerindeki yatırımlarında hizmetinizdeyiz. Büromuz ayrıca İsviçre’de ve Avusturya’da hizmet verebilir durumdadır. 

Devamı ve daha detaylı bilgi almak için lütfen tıklayın 

Tags: almanyaisviçreoturma iznişirket kuruluşuyatırım

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış