20 Ağustos 2020 15:00 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:53

Sınav Kaygısı Nedir? Nasıl Atlatılır?

Sınav Kaygısı Nedir? Nasıl Atlatılır?

Çoğu öğrencinin ortak problemi olan sınav kaygısı ciddi fiziksel ya da ruhsal problemlere yol açabilmektedir. Günümüzde oldukça artan bu problem öğrenciler için ne gibi sorunlar yaratıyor? Sınav kaygısı nedir? Nasıl atlatılır? Nasıl kontrol edilir?  Gibi merak ettiğiniz

Çoğu öğrencinin ortak problemi olan sınav kaygısı ciddi fiziksel ya da ruhsal problemlere yol açabilmektedir. Günümüzde oldukça artan bu problem öğrenciler için ne gibi sorunlar yaratıyor? Sınav kaygısı nedir? Nasıl atlatılır? Nasıl kontrol edilir?  Gibi merak ettiğiniz soruların ve daha fazlasının cevaplarını bulmak için okumaya devam edin.

Sınav Kaygısı Nedir?

 Sınav kaygısını azaltma isteği her öğrencide bulunur. Sınav kaygısı, öğrencide sınav günü yaklaştıkça artan sınavdan başarısız olma korkusunun strese yol açtığı aynı zamanda fiziksel belirtiler de gösterebilen bir kişiden kişiye seviyesi değişmekle birlikte kontrolden çıkan ileri derece kaygı problemidir. Sınav kaygısı durumu kortizol hormonun salgılanması ile birlikte adrenalin hormonu da ortaya çıkar ve sınav anında bilgileri unutma, sınav anında oluşabilecek bayılma ya da daha ciddi durumlar, sınav öncesi iştahsızlık ya da kusma stres ile birlikte gelen saç dökülmesi sivilce sorunu ya da sac beyazlaması gibi ciddi bir hale gelebilen sorunlar doğurmaktadır. Özellikle dış görünüşte meydana gelen sorunlar halihazırda bulunan sınava çalışmaktan kaynaklanan asosyallik bu sorunlarla birlikte özgüven eksikliği problemini öğrencilere yaşatmaktadır. Dış görünüşte meydana gelen sorunlar öğrencilerin psikolojisi için ne kadar önemli olsa da ruhsal ve sağlık açısından meydana gelen sorunlar ilerleyen zamanlarda hayati önem taşıyabilecek sorunlara dönüşebilmektedir. Öğrenciler, sınavları kendileri için kazanmak zorunda oldukları bir yarış olarak görmektedirler. Bu yarışı kazanamadıkları zaman aileler tarafından oluşturulan baskı, çevrelerinden gelen baskı ve kendilerinin başarısız oldukları düşünceleri içinde boğulmaktadırlar. Bu nedenler öğrencilerimiz üzerinde yüksek düzeyde baskı ve sınav kaygısı oluşturmaktadır.

 Sınav Kaygısı Nasıl Atlatılır?

Yukarıda bahsettiğimiz sınav kaygısı başa çıkmak ve onu kontrol etmek çok önemlidir. Peki sınav kaygısı ile nasıl basa çıkılır? Sınav kaygısı nasıl kontrol edilir?

Öğrencilerimiz üzerinde oluşturulmuş olan sınav sistemi onların gençlik yıllarında sosyalleşmeleri kültürel ya da diğere alanlarda kendilerini geliştirmeleri gereken zamanda bulunduğu için çocuklarımız asosyal birer insan ve sığ fikirli bireyler oluyorlar çünkü kendilerini en doldurmaları gereken zamanda sınav adı verilmiş bir yarış içinde bulunuyorlar. Bu sebeple üzerlerinde sınav kaygısı bulunuyor. Bu sınav kaygısını atlatmak için şunları yapabilirsiniz;

Yeni insanlar ile tanışın

Yeni insanalar ile tanışmak sizleri sınav stresinden uzaklaştırmak için etkili bur yöntemdir. Bu sayede karşınızdaki insanı tanımak için ayırdığınız süre sizleri kaygılı durumdan uzaklaştıracaktır.

Yeni yerler keşfedin

Gezmek ve yeni yerler keşfetmek yapabileceğiniz en iyi meditasyon yöntemidir. Bu yöntem ile sınav kaygısından kolaylıkla kurtulabilir ya da uzaklaşabilirsiniz.

Kendinize zaman ayırın

Kendinize zaman ayırmak farklı hobiler ile mümkün hale gelebilir. Kendinize zaman ayırmak için farklı bir hobi edinebilirsiniz. Seçmiş olduğunuz hobiyi gerçekleştirirken birden stresten uzak mutlu bir anda olduğunuzu fark edeceksiniz.

Çevrenizde bulunan şeyleri yenileyin

Özellikle yeni bir ortak yeni bir yaşam alanı sizleri sıfırdan bir hayata başlıyormuş gibi hissettirecektir. Bu sayede stres ve kaygıdan kurtulurken aynı zamanda yeni bir başlangıçta yapmış olacaksınız.

Yukarıda yer alan her bir madde sınav dönemlerinde öğrencilerin kendilerini yapmaktan alıkoyduğu içeriklerle doludur. Ancak gün içinde kişinin kendini tatmin edeceği faaliyetler içinde bulunmaması sınav kaygısı ve ders çalışma sürecinin olumsuz sonuçlanması gibi durumları doğurabilir. Bu nedenle yukarıda yer alan aktiviteleri sınav çalışma sürecini engellemeden gün içinde az da olsa vakit ayırma yolu ile gerçekleştirebilirsiniz. Öğrencilerin kendilerine vakit ayırmaları ders çalışma sürecinden alacakları verimin arttırılmasında büyük önem taşıyan konulardan biri olarak bilinir.

Tags: sınav kaygısısınav kaygısı baş etmesınav kaygısı nasıl gecersınav kaygısından kurtulma

Etiketler

Yaşam  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış