13 Ağustos 2020 00:00 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:54

Keman Çalma Nasıl Öğrenilir?

Keman Çalma Nasıl Öğrenilir?

1. Karar Aşaması Öncelikle bir müzik aleti çalmak istediniz ve bu kararınızı kemanı seçerek kullandınız. Peki keman çalma isteğiniz var ama bu istek geçici bir heves mi, yoksa gerçekten kemanı öğrenmek mi istiyorsunuz? Öncelik olarak

1. Karar Aşaması

Öncelikle bir müzik aleti çalmak istediniz ve bu kararınızı kemanı seçerek kullandınız. Peki keman çalma isteğiniz var ama bu istek geçici bir heves mi, yoksa gerçekten kemanı öğrenmek mi istiyorsunuz? Öncelik olarak buna karar vermeniz gerekiyor. Keman öğrenmek 2-3 ay içerisinde bitebilecek bir uğraş, bir hobi değildir. Keman öğrenmek sabır ve azimli çalışma ile olur arkadaşlar. Birçok farklı müzik aleti satan yere gidip kendimize uygun bir keman alma aşamasında bile, bu konu hakkında bilgiye sahip birisinden yardım almamız gerekir. Sırf dış görünüşü size hoş geliyor diye bir kemanı seçip ben bunu çalacağım demekle maalesef sadece para harcamış olursunuz. Bu yüzden kararlı ve istikrarlı bir şekilde ilerlemeli, zamanla gelişiminizin farkına vardıkça siz bile şaşırıp kendinize ” vay be ben keman çalabiliyorum. ” diyeceksiniz.

NOTALAR VE NOTA OKUNMASI

Arkadaşlar kemanınızı gıy gıy gıy çalmadan önce, bir kırtasiyeye gidip kendinize müzik defteri almanızı öneririm. Bu deftere notaları ve notaların okunuşlarını, her bir notanın keman yayındaki yerini ve ne kadarlık bir vuruş yapacağınızı bilmeniz gerekiyor. Unutmayın bu şekilde öğrenilmiş bir nota düzeni ve keman bilgisi ile, hiç bilmediğiniz daha önce duymadığınız bir parçayı bile sırf nota bilginiz var diye, nota düzenine bakarak keman ile çalabilirsiniz.

KEMAN TUTMA VE YAY ÇEKME

İşte geldik en heyecanlı kısma, artık kemanımızı elimize alıp arşeyi teller ile kavuşturma vaktine. Yay çekme ya da diğer adı ile arşe çekme olayını bol bol tekrar ile pekiştirmelisiniz. Bazen 2 3 gün sadece bir tek tel üzerinde sadece tek bir nota ses çıkartarak çalışacaksınız. Ama unutmayın keman çalmayı öğrenmek azim ve sabır ister. İlmek ilmek ilerleyip bir gün keman ile çaldığınız parçalara siz ve çevrenizdekiler gıpta ile bakacaktır. İlk zamanlar sadece gıy gıy sesleri çıkartacağınız için, herhangi bir yoruma kulak asmayın ve ileriye bakın. Yaşınız 40 bile olsa kimsenin yorumuna kulak asmayın. Ben keman öğrenmek istiyorum deyin ve öğrenin. Reçine tozuna bulanmış parmaklarınızın verdiği mutluluk, güzel parçalar çalınca daha da artacaktır.

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış