12 Ağustos 2020 10:58 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:57

En Etkili Ders Çalışma Yöntemleri

En Etkili Ders Çalışma Yöntemleri

Etkili ders çalışma yöntemleri aslında birçok kişi tarafından araştırılan ve çoğu zaman öğrencilerin başarılı olmakta zorlandıkları bir alandır. Söz konusu verimli bir ders çalışma saati olduğunda akla gelen onlarca dizi, film ya da farklı dikkat dağıtıcı unsurlardan kurtulmak

Etkili ders çalışma yöntemleri aslında birçok kişi tarafından araştırılan ve çoğu zaman öğrencilerin başarılı olmakta zorlandıkları bir alandır. Söz konusu verimli bir ders çalışma saati olduğunda akla gelen onlarca dizi, film ya da farklı dikkat dağıtıcı unsurlardan kurtulmak aslında oldukça kolay. Etkili ders çalışma yöntemlerini kullanarak ders çalışma temponuzu yükseltebilir aynı zamanda kısa sürelerde daha fazla verim alabilirsiniz. Zamanı etkili kullanmanın birçok yolu olsa da bu yazımızda en kolay, hızlı ve etkili olan yolları sizin için derledik.

Etkili ve verimli ders çalışma yöntemleri nelerdir gibi sorular her öğrencinin aklını karıştırır. Günümüz eğitim sisteminde öğrenciler durmaksızın sınavlara tabii tutulmaktadır. Sınavlardan başarılı bir şekilde geçmek öğrencilerin hayatını belirlediği için öğrenciler hayatlarını ders çalışmaya adamış oluyorlar. Ders çalışmak kadar önemli olan şey etkili ve çalışılan dersten verim alarak ders çalışmaktır. Verim alınamayan ders için ne kadar uzun çalışırsanız çalışın bir kazanç elde edemezsiniz. Bu çalışma sonunda size geriye sadece yorgunluk ve baş ağrısı kalır.

Genel olarak ülkemizde uzun saatler boyunca ders çalışmak etkili bir çalışma yöntemi olduğu algısı var ama bu algı oldukça yanlış bir algıdır. Etkili olmayan bir çalışma harcadığınız uzun saatleri boşa geçirmekten başka bir şey değildir. Peki nasıl etkili ders çalışılır? Uygun ders çalışma yöntemleri nelerdir? Çalışılan dersten nasıl daha fazla verim alınır? Gibi merak ettiğiniz soruların ve daha fazlasının cevaplarını bulmak için okumaya devam edin.

Etkili Ders Çalışma Yöntemleri

Etkili ders çalışma teknikleri bilinenden çok daha farklıdır. Yukarıda belirttiğimiz gibi etkili olmayan bir ders çalışma süreci vakit kaybından başka bir şey olmayacaktır. Sınav öğrencileri zaten zaman gibi durdurulması imkansız olan bir kavram ile yarıştıkları için verimsiz ders çalışma yöntemleri ile zamanlarını boşa harcamamalılar. İşte etkili ders çalışma yöntemleri;

Kendinize plan oluşturun

Kendinize plan yaparak günlük yapmanız gerekenleri listelemiş olursunuz. Böylece yapmanız gereken her şey gözünüzün önünde duracağı için zamanınızı daha verimli kullanmanız olanaklı hale gelecektir. Modelleme ve Parçalama teknikleri kendi planınızı oluştururken ve uygularken sizin daha başarılı olmanızı sağlayacak yöntemlerden sadece iki tanesidir. Bu konuda kendinizi geliştirerek tüm planlarınızı hayata geçirebilirsiniz.

En verimli ders çalışma şekli olarak da bilinen plan yapmak sizleri ayrıca ders çalışmaya motive edecek ve bununla beraber ne zaman hangi dersi çalışacağınızı bilmek aynı zamanda “ben ne çalışmalıyım” sorusundan da sizleri kurtarmış olacak. Hiçbir planınız olamaması halinde çalışacağınız dersler, konular, çözeceğiniz sorular ya da çıkaracağınız notlar bunaltı hangi sırayla yapmanız gerektiğini plânlamadınız için hepsi birbirine karışacak ve bu sorulara çözüm ararken değerlendirebileceğiniz zamanı boşa harcamış olacaksınız.

Kendinize uygun bir çalışma ortamı belirleyin

Kendi vücut ölçülerinize göre seçtiğiniz ya da rahatlığına bakarak seçtiğiniz çalışma ortamı sizlerin ders çalışırken verimini artıracaktır. Bu yüzden ders çalıştığınız ortamın kendinize göre olduğunda emin olun. Ders çalışma ortamında kalabalık, gürültü gibi faktörlerin bulunması kelimenin tam anlamı ile ders çalışmanın önündeki en büyük engeldir. Söz konusu ders çalışmak olduğunda var olan bütün dikkatinizi tek bir odak noktaya toplamanız gerekir. Böylece maksimum verim elde edilebilir. Çalışma ortamında bulunan televizyon, ayna, posterler ya da cep telefonu gibi dikkat dağıtıcı faktörlerden kurtulun. Çalışma masanızı sakinleştirin. Kalabalıktan uzak durun. Bununla birlikte aşırı rahat çalışma koltuklarından da uzak durmalısınız. Bir çalışma koltuğu ne rahatsız ne de çok rahat olmalıdır. Böylece çalışma temponuz düşmeyecektir.

Dikkatinizi dağıtacak etkenleri ortadan kaldırın

Verimli ders çalışma adımları arasında en önemlilerinden biri bu maddedir. Ortamda bulunan telefon ya da buna benzer sizlerin dikkatini dağıtacak maddeleri ortamdan kaldırın ve çalıştığınız derse odaklanın. Böylelikle daha verimli bir ders çalışma sürecine sahip olabilirsiniz.

Yukarıda yer alan her bir faktörün ders çalışma süreci üzerinde etkili olduğu inkar edilemez. Ancak bunların yanında daha fazla etkili olan bir şey varsa o da ders çalışma isteğidir. Eğer motivasyona sahip değilseniz yukarıda yer alan tüm faktörlerini yerine getirdiğinizde bile dikkatiniz kolayca dağılacak ve çalışma süreciniz verimli olmayacaktır. Ders çalışmak için önce aklınızı ikna etmeyi deneyin.  

Tags: ders çalışma yöntemlerietkili ders çalışma yöntemleriverimli ders çalışma yöntemleri

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış