8 Ağustos 2020 14:16 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:56

Katılım Bankası Ne Demek

Katılım Bankası Ne Demek

Müşteriye yatırmış olduğu fonuna karşı faiz vermeden çalışmakta olan ve bu uygun prensiplere uygun bankacılık faaliyetleri olan; kar, zarara katılma esasına göre fon toplayarak; ticaret, ortaklık, finansal kiralama yöntemleriyle fon kullandıran bankacılık modelidir. Ülkemizde en çok muhafazakar kesim

Müşteriye yatırmış olduğu fonuna karşı faiz vermeden çalışmakta olan ve bu uygun prensiplere uygun bankacılık faaliyetleri olan; kar, zarara katılma esasına göre fon toplayarak; ticaret, ortaklık, finansal kiralama yöntemleriyle fon kullandıran bankacılık modelidir. Ülkemizde en çok muhafazakar kesim tercih ettiği yurt dışında da çok tercih edilen bankacılık türüdür.

Katılım Bankaları Kurulma Sebebi

Katılım bankası ne demek bakıldığı zaman Türkiye ve dünyada halkın bir kesiminin faiz gelirlerinden uzak durmasıdır. Klasik bankalara gitmeyen fonlar atıl kalmakta böyle olunca da hem genel ekonomi açısından tasarruf hem de kayıp olmaktadır. Mevduat bankalarına gitmeyen fonları ekonomiye kazandırmak ve tasarruf sahiplerinin fonlarını da güvenle saklamalarına değerlendirmelerine yardımcı olmak ve alternatif yatırım alanları sayesinde körfez ülkelerinden gelen fonları çekmek amaçlıdır.

Katılım Bankası ve Mevduat Bankası Arasında Olan Farklılıklar

Katılım bankası ne demek ve iki banka türünün arasında ne farklar ekonomi sektörüyle ilgilenenlerin hem de yatırımcıların merak sebebidir. Katılım ve mevduat bankaları birbirine benzemektedir ve çeşitli kuruluşlarda toplanılan tasarrufları; tüccar, sanayi, tüketicilere kullandırmaktadır.

Dış ticaret, teminat mektubu, çek, senet, kredi kartı, faaliyetleri gerçekleştirirler. Mevduat bankaları faizle fon ve mevduat toplayarak faiz karşılığında ödünç para vermektedir. Katılım bankacılığı, faizsiz bankacılık aşırı risk ve spekülasyon yasağı vardır. Mali ve hizmet satın alımında; müşteri yerine satın alınışında satıcıya ödemesini yapmaktadır.

Katılım Bankalarının Dünyada Var Olan Örnekleri

Katılım bankası ne demek dünyada tarihçesine bakıldığı zaman 1970 yıllarında ilk katılım bankacılığı İslami olarak bilinen faizsiz bankacılık modeli ortaya çıkmıştır. Ülkemizde ilk katılım bankacılığı kuruluş zamanıysa; 1985 yılı olarak bilinmektedir. Katılım bankaları faizsiz esaslarına göre çalışan birimler kuran batılı banka kurumları da bulunmaktadır. Avrupa’da İngiltere ülkesinde 5 tane, İsviçre ülkesinde 2 tane faizsiz bankacılık vardır. Rusya ve Çin ülkelerinde 1’ er tane faizsiz katılım bankaları yer almaktadır.

Katılım Bankası Tercih Nedenleri

Katılım bankaları, faizsiz olduğundan dolayı, muhafazakar olarak adlandırılan kesim katılım bankacılığını tercih etmektedir. Katılım bankaları; şeffaf ve güven verici oluşu da bir başka tercih edilme sebebidir. Hukuki zemine bağlıdır.

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış