8 Ağustos 2020 13:49 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:56

İmam Hatip Liselerinde Din Öğrenimi

İmam Hatip Liselerinde Din Öğrenimi

“Eğitimdir ki, bir ulusu ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum olarak yaşatır ya da tutsaklığa ve düşkünlüğe sürükler.” diyor, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk. Bu derece önemli olan eğitim faaliyetinin toplumun gelişimini sağlamak, yenilikçi bireyler yetiştirmek, var

“Eğitimdir ki, bir ulusu ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum olarak yaşatır ya da tutsaklığa ve düşkünlüğe sürükler.” diyor, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk. Bu derece önemli olan eğitim faaliyetinin toplumun gelişimini sağlamak, yenilikçi bireyler yetiştirmek, var olan kültürel değerleri bireylere ve bireyler aracılığıyla gelecek kuşaklara aktarmak, ülkelerin ekonomik kalkınmasını sağlamak, ülkesine faydalı vatandaşlar yetiştirmek gibi amaçları vardır. Ancak tabi ki eğitimin yegane amacı öğrenmeyi sağlamaktır. Peki, bu öğrenme eğitim sistemimizin bir parçası olan İmam Hatip Liselerinde ne düzeyde sağlanmaktadır?

İmam Hatip Liselerinin Amacı Nedir?         

Bu okulların açılış gayesi; Müslüman toplumlarda din hizmeti verecek olan kişileri yani imam ve hatipleri yetiştirerek din hizmetlerinin ifasını sağlamaktır. Bu okullarda din öğrenimi yanında diğer Fen ve Sosyal Bilimler de öğretilmektedir. Ancak pek tabidir ki kuruluş gayelerine uygun olarak ağırlık din öğrenimine verilmektedir.

Temel Gaye Olan Din Öğrenimi Ne Şekilde Sağlanmaktadır?       

Öğretim faaliyeti oldukça zor bir faaliyettir. Söz konusu din gibi bir alan olduğunda ise onun öğretilmesi ayrıca bir uzmanlık, özveri ve sabır gerektirmektedir. İmam Hatip Liselerinde ise din öğrenimini sağlamak adına; Kur’an-ı Kerim, Arapça, Siyer, Fıkıh, Tefsir, Dinler Tarihi, İslam Tarihi, Hadis, Kelam gibi alan dersleri verilmektedir. Tüm bu dersler kapsamında öğrencilere; İslam dini Kur’an-ı Kerim ve İslami eserlerden öğretilmektedir. Ayrıca bu teorik öğrenim yanında öğrencilere; imamlık, hatiplik ve Kur’an öğreticisi olma konularında da mesleki yeterlilik kazandırılarak, geleceğin din öğreticileri de yetiştirilmektedir.

Sonuç olarak; din, Müslüman ülkeler açısından oldukça hassas bir kavramdır. Dini bilmek ile dini öğretmek farklı kavramlardır. Dini bilen herkes iyi şekilde öğretir şeklindeki düşünce doğru değildir. Bu sebeple de hem din öğrenimini iyi şekilde sağlamak hem de öğrenileni gelecek nesillere en iyi şekilde aktaracak personeli yetiştirmek misyonunu yüklenen İmam Hatip Liseleri toplumumuz açısından önemlidir. Ancak pek tabidir ki bu misyon gerçekleştirilirken temel amaçtan sapılmamalı ve Laiklik ilkesine uygun şekilde hareket edilmelidir. Bu durumun kontrolü ise siyasi iktidarlar vasıtasıyla sağlanmalı, İmam Hatip Liseleri din öğretimi amacından sapmamalıdır.

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış