8 Ağustos 2020 03:26 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:55

Müşrik nedir?

Müşrik nedir?

Müşrik sözcüğü dilimize Arapçadan gelmiş bir kelimedir ve “yaradana şirk koşan, çoktanrıcı, yaradana ortak koşan” anlamlarına kazanç, bir din terimidir. Şirk ise “yaradana ortak kabul etme, eş koşma” demektir. Kelimenin orijini esasen “yaradana şirk koşma, ortak etme” anlamına gelen

Müşrik sözcüğü dilimize Arapçadan gelmiş bir kelimedir ve “yaradana şirk koşan, çoktanrıcı, yaradana ortak koşan” anlamlarına kazanç, bir din terimidir. Şirk ise “yaradana ortak kabul etme, eş koşma” demektir.
Kelimenin orijini esasen “yaradana şirk koşma, ortak etme” anlamına gelen Arapça “işrak” sözcüğüdür. Haliyle müşrik de işrak yapandır başka bir deyişle yaradanın birliğini kabul etmeyen, yaradan başka kavram, obje ya da şahsa tapan ve bu nesnelere yaradana has özellikler yükleyen başka bir deyişle yaradana ortak koşan kimsedir.

Müşrikler yaradanın varlığını inkar etmezler ancak ondan başka ilah olduğunu düşünürler ve bu ilahlara da taparlar. Bu ilahlar onların gözünde yaradana eştir, denktir. Şirk koşmak küfür ile aynı anlama gelmese de şirk koşmak bir cins küfür olarak kabul edilebilir, dolayısıyla müşrikler aynı zamanda kafirdir.

Müşriklere misal vermek gerekirse Mecusilik verilebilir, çünkü Mecusiler iki yaradana taparlar. Onların inandığı iki kavram vardır; Yezdan onlar için iyilikleri yaratır, Ehrimen ise makûslukları yaratır. Bu da şirk koşmak olduğundan Mecusiler müşriktir diyebiliriz. Aynı biçimde putperestler de müşriktir.

Müşrik kavramı Kuran’da da geçer: “De ki: “O, gökleri ve yeri yaratırken ve O, hep besleyen hiç beslenmezken, ben Allah’tan başkasını mı veli edineceğim?” De ki: “Bana gerçekten Müslüman olanların ilki olmam buyruldu ve: Sakın müşriklerden olma.” denildi. En’am Suresi, 14”

Müşrik sözcüğünün lügat anlamı

1. Tanrı’ya ortak koşan.

Müşrik sözcüğünün tümce içinde kullanımı

1. Müşrik olduğuna gizlemiyordu, bu surattan cemiyet tarafından dışlanmıştı.

2. Putperestlik bireyi müşrik kılar.

Müşrik sözcüğünün İngilizcesi

1. polytheist

Kaynak:www.tdk.gov.tr

Tags: anlamıbilgihakkındaingilizcekısaMüşrikMüşrik nedirne demeknedir

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış