8 Ağustos 2020 02:38 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:55

Demlik Nasıl Parlatılır

Demlik Nasıl Parlatılır

Türk halkının vazgeçilmez keyif içeceklerinden olan çayın lezzeti tartışılmazdır. Ancak çaydanlıklarda oluşturduğu lekeler ve kireçlenmeler de cabasıdır. Özellik arıtma kullanılmayan musluk sularının sebep olduğu kireç ve çayın sebep olduğu sarı lekeler tam bir baş belasıdır. Ancak tüm bunlardan

Türk halkının vazgeçilmez keyif içeceklerinden olan çayın lezzeti tartışılmazdır. Ancak çaydanlıklarda oluşturduğu lekeler ve kireçlenmeler de cabasıdır. Özellik arıtma kullanılmayan musluk sularının sebep olduğu kireç ve çayın sebep olduğu sarı lekeler tam bir baş belasıdır. Ancak tüm bunlardan farklı formüller ile kurtulmak, tertemiz ve parlak görünüme sahip çaydanlığa kavuşmak mümkündür. Bu sebeple kararan, kireçlenen ve sarı lekeler bulunan çaydanlıklarınıza üzülmeniz için hiç bir sebep kalmayacaktır.

Sirke-Limon Tuzu Formülü

Bu formülü uygularken; çaydanlık içerisine bir su bardağı sirke (elma sirkesi ya da üzüm sirkesi) ve bir su bardağı su doldurulup, içine bir çay kaşığı limon tuzu atılıp, ocak üzerinde yaklaşık 25 dakika kadar kaynatılır. Kazandıkça köpüren sirke ile limon tuzu bileşimi çaydanlık içindeki tüm kireç tabakasını sökecektir.

Tekrar suyla iyice ovalayıp, yıkandıktan sonra çaydanlık içinde sarı lekelerden ve kireçlenmeden eser kalmayacaktır. Aynı zamanda kireçlenmeden dolayı tıkanmış olan çaydanlık ibiği de açılacaktır. Bu kadar basit ve yorucu olmayan uygulama ile çaydanlıklar ilk günkü gibi parlak ve tertemiz bir görünüm kazanacaktır.

Sirke-Karbonat Formülü

Çaydanlık içerisine bir su bardağı elma ya da üzüm sirkesi doldurulur, üzerine bir yemek kaşığı karbonat ve içine bir su bardağı su eklenir. Sonra ocak üstünde yaklaşık 30 dakika kadar kaynatılır. Akabinde çaydanlık içi suyla yıkanıp, durulanır. Çaydanlık içindeki tüm kireç tabakasının ve lekelerin söküldüğü görülecektir. Çaydanlığın mükemmel bir parlaklığa sahip olduğunu görmek sizi son derece memnun edecektir.

Çaydanlık Yüzeyinin Temizlenmesi

Çayın sebep olduğu çaydanlık dış yüzeyindeki kararma ve sarı lekelerin temizlenmesi çok kolaydır. Bunun için sirke ve karbonat yeterli olacaktır. Bir su bardağı sirke (elma ya da üzüm sirkesi) içine karbonat karıştırılır ve ocak üzerinde kaynatılır. Bir sünger ya da bez bu karışıma daldırılıp, çaydanlık dış yüzeyindeki lekeler iyice bastırarak, leke kalmayacak şekilde silinip, temizlenir. Sonrasında kuru bir bezle titiz bir şekilde kurulanıp, parlatılır. Tüm lekelerin kaybolduğunu ve çağdaşlığın pırıl pırıl parladığına şahit olacak, sevinçten havalara uçacaksınız.

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış