8 Ağustos 2020 02:32 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:55

Cari Oran Nedir Ne Anlama Gelir?

Cari Oran Nedir Ne Anlama Gelir?

İşletmeler faaliyetlerini devam ettirebilmek için sermaye ve yedek akçe gibi öz kaynak unsurlarının yanı sıra yabancı kaynaklara da ihtiyaç duyarlar. Yabancı kaynaklar işletmenin üçüncü kişilere olan borçlarından oluşur ve Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar ile Uzun Vadeli Yabancı Kaynaklar

İşletmeler faaliyetlerini devam ettirebilmek için sermaye ve yedek akçe gibi öz kaynak unsurlarının yanı sıra yabancı kaynaklara da ihtiyaç duyarlar. Yabancı kaynaklar işletmenin üçüncü kişilere olan borçlarından oluşur ve Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar ile Uzun Vadeli Yabancı Kaynaklar olmak üzere ikiye ayrılır. İşletmenin borçları; ödeme süresi bir yılın altındaysa “Kısa Vadeli Yabancı Kaynak”, bir yılın üstündeyse “Uzun Vadeli Yabancı Kaynak” şeklinde ifade edilir.

“Kısa Vadeli Borçları Ödeme Kabiliyeti”

Cari oran nedir, sorusuna verilebilecek en yalın cevap şudur: Cari oran, bir işletmenin kısa vadeli borçlarını zamanında ödeme kabiliyetini gösteren bir likidite oranıdır. Likiditeyi ise işletmenin sahip olduğu dönen (nakit ve kısa sürede nakde çevrilebilecek) varlıkların kısa vadeli yabancı kaynakları karşılama yeterliliği olarak ifade etmek mümkündür.

Cari Oran Formülü

Yapılan işin sürdürülebilir olması ve işletmenin büyüyüp güçlenebilmesi için kısa vadeli yabancı kaynakların dönen varlıklarla finanse edilmesi önemlidir.

Bu nedenle cari oran, dönen varlıkların kısa vadeli borçlara bölünmesiyle elde edilir;

Cari Oran = Dönen Varlıklar ÷ Kısa Vadeli Borçlar

“Cari oran nedir?” sorusunu cevapladığımıza ve formüle döktüğümüze göre dilerseniz şimdi de cari oranın ne anlama geldiğini bir örnek durum üzerinden anlamaya çalışalım:

Cari Oran Ne Anlama Gelir?

Örnek Durum: X AŞ’nin 5.000.000 ₺ tutarında dönen varlığı ve 2.000.000 ₺ tutarında da kısa vadeli borcu olsun.

Bu durumda cari oran aşağıdaki gibi hesaplanır:

Cari Oran = 5.000.000 ÷ 2.000.000 = 2,5

Görüldüğü üzere örnek durumumuzda cari oran 2,5 çıkmaktadır. Söz konusu 2,5 rakamı, işletmenin her 1 ₺ tutarındaki kısa vadeli borcuna karşılık 2,5 ₺ tutarında dönen varlığa sahip olduğunun göstergesidir. Bu gösterge, X AŞ’nin kısa vadeli borçlarını ödeme gücüne sahip olduğu şeklinde yorumlanır.

Zira cari oranın 1 ve üzeri çıkması makul bir sonuçtur. Cari oranın 1’den küçük olması ise işletmenin nakit sıkıntısı çektiği şeklinde yorumlanır ve bu durumda işletmenin kısa vadeli borçlarını zamanında ödeyememesi muhtemeldir.

Not: Cari oran yorumlanırken işletmenin, sektörün ve ekonominin de durumu göz önünde bulundurulmalıdır.

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış