8 Ağustos 2020 01:33 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:55

Emekli Maaşlarına Banka Tarafından El Koyabilir Mi?

Emekli Maaşlarına Banka Tarafından El Koyabilir Mi?

Günümüz koşullarında, ülkemizde emekli maaşı ile geçimini sağlayan emekli vatandaşlarımızın birçoğu, aldıkları maaşlarına banka tarafından el koyulabilir mi? sorusuna cevap arıyor. Emekli maaşları ile ilgili haklar ve banka tarafından paraya el koyulup koyulamayacağı hakkında yeterince bilgi sahibi olmayan

Günümüz koşullarında, ülkemizde emekli maaşı ile geçimini sağlayan emekli vatandaşlarımızın birçoğu, aldıkları maaşlarına banka tarafından el koyulabilir mi? sorusuna cevap arıyor. Emekli maaşları ile ilgili haklar ve banka tarafından paraya el koyulup koyulamayacağı hakkında yeterince bilgi sahibi olmayan emekli vatandaşlarımız, bide özel bankaların yasa tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde hareket etmemeleri sonucu süreç uzayarak olumsuz bir hal almış olur.

Emekli Maaşları Hakkında Kanuni Düzenlemeler Nelerdir?

Kanunda bulunan ilgili yasa gereğince, emekli maaşlarının bankalar tarafından asla kesintiye uğramadan ve verilen maaştan herhangi bir gerekçe gösterilerek para kesintisi yapılmayacağı açıkça beyan ediliyor. Yasa gereğince, hiçbir banka emekli maaşlarının yatırıldığı hesabı asla mevduat hesabı gibi gösterip, kullanma hakkına sahip değildir. Kısaca hiçbir bankanın emekli vatandaşın maaşlarını haczetme hakkını elinde bulundurmuyor.

Emekli Maaşı İçin Yapılan Sözleşmeler

Çoğu banka, emekli vatandaşların maaşları hakkında ki tüm hususların kanunda özenle hazırlanmış olmasına karşın, emekli vatandaşın kredi kullanımlarında veya kredi kartı borçlarında birikme söz konusu olunca emekli maaşları üzerinden kesinti yapmak için, yapılacak olan bu sözleşmeye bu konu hakkında yeni bir madde ekleyebiliyorlar.

Bu imzalanan sözleşmede abartılı bir kredi durumlarında emeklinin maaşının kendi isteğiyle haciz edilmesi hakkında bir madde bulunabiliyor. Bu nedenle, kredi oluşturulup alırken imzalanacak olan sözleşmelerin tamamını okuyup, içeriğin ne olduğunu anlamadan sözleşmenin imzalanmaması gerekiyor. Sözleşmede yer alan bu maddeler yasalar gereğince bu maddeleri yasa dışı tartışmaya açık hale gelen maddeler olarak görüyorlar.

Getirilen Hacze İtiraz Etmek Mümkün Mü?

Emekli vatandaşın emekli maaşı bankalar tarafından her hangi bir şekilde sekteye uğramış, el konulmuş, aktarım gerçekleştirilmiş veya haczedilmiş ise ve bu durum SGK alakalı olan hususlar dışında gerçekleştirilmiş ise, itirazımızı hemen hacze bildirmemiz gerekiyor.

Emekli maaşı alan vatandaşın maaş aldığı banka üzerinden aldığı maaşın kendine ait olduğunu ispatlayan kağıdı aldıktan sonra cumhuriyet başsavcılığına gider suç duyurusunda bulunması gerekiyor. Haczedilen paranın geri alınımı sürecinde, hakim tarafında verilen kararlar çoğunlukla emekli vatandaşın lehine kararlar oluyor. Sonuç olarak emekli vatandaşın zor duruma düşmesi ve hukuka aykırı davranışların oluşmasına engel olunuyor.

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış