16 Temmuz 2020 18:00 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:55

Aile Baskısının Çocuk Üzerindeki Etkileri

Aile Baskısının Çocuk Üzerindeki Etkileri

Aile baskısının çocuk üzerindeki etkileri, bireylerin çocukluk dönemlerinde şekillenen birçok karakteristik özelliğini etkilemektedir. Bu nedenle aile baskısı ile büyüyen çocuklarda benzer davranışlar sezmek mümkündür. Sağlıklı birer birey yetiştirmek isteyen ailelerin çocukları üzerinde baskı kurmamaları gerekir. Çünkü bireyler baskı

Aile baskısının çocuk üzerindeki etkileri, bireylerin çocukluk dönemlerinde şekillenen birçok karakteristik özelliğini etkilemektedir. Bu nedenle aile baskısı ile büyüyen çocuklarda benzer davranışlar sezmek mümkündür. Sağlıklı birer birey yetiştirmek isteyen ailelerin çocukları üzerinde baskı kurmamaları gerekir. Çünkü bireyler baskı ile değil eğitim ile karakteristik özelliklerini edinir. Baskının bir eğitim yolu olarak tercih edildiği ailelerde çocuklar zamanla belli özellikleri göstermeye başlar. Peki aile baskısı ile büyüyen çocuklarda ortaya çıkan özellikler nelerdir?

Hiçbirimiz hangi ailede doğacağımızı kendimiz seçmedik. Bu yüzden yaşadığımız ailesel durumlar birer piyangoya benzer. Ailelerimizin karakteri farklı olduğu için bizlere karşı tutumları da doğal olarak farklı olacaktır. Onarın negatif davranışları çocuklar için olumsuz bir geri dönüşe neden olabilmektedir. Peki ailenin çocuk üzerinde kurduğu baskı çocuğu nasıl etkiler? Baskı altında yetişen çocuklar ne gibi karakteristik özelliklere sahip olur?  Bu ve bunun gibi merak ettiğiniz sorular hakkında merak edilenleri sizler için derledik. İşte aile baskısı ve çocuk hakkında merak edilenler.  

Şiddet ve Baskı

Baskı çocuk üzerinde gereksiz bir katman olusturur. Bu katman çocuğun dış dünyaya açılmasını engeller ve çocuğun hayatının sanki ebeveynlerinin hayatıymış gibi yaşamasına sebep olur. Yani çocuğun kendi sınırları olmasına imkan verilmez. Sürekli olarak baskı gören çocuk dış dünyaya açılırken de çeşitli sorunlar yaşayacaktır. Bununla birlikte özgüven sorunu yaşayan çocuklar iletişim kurmakta bir hayli zorlanmaktadır. İletişim kuramayan bireyler ise zamanla yalnızlaşır ve hayata olan bakış açıları kararmaya başlar. Burada önemli etkenlerden birisi de çocuğun kendini nasıl yönlendirdiği ile de alakalıdır. Bir çocuğun aile baskısı ile başa çıkması çok zordur. Bu nedenle çocuklardan aile baskısı ile başa çıkmaları beklenmesi gerekir. Aile baskısı ile başa çıkamayan çocuklar aynı zamanda arkadaş edinmekte ya da kendilerini geliştirecek uğraşlar edinmekte de bir hayli zorlanırlar.

Baskı Nedeni ile Çocuklarda Ortaya Çıkan Özellikler

Çocuklar genelde özgür bir yaşam tarzına sahip olmak isterler. Aileler bu isteği olumlu karşılamazsa daha çok çocuk hakkında kontrolü elinde tutmak yönünde hareket edebilirler. Ailelerin yapması gereken çocuklarına alan tanıyıp uyarılarını yeterli derecede yapmak olacaktır. Aileler çocukları için birçok konuda baskı yoluna gidebilir. Ancak bu yol çocukları istedikleri yöne yönlendirmek için uygun bir seçenek değildir. Aksine çocuklar aile baskısı karşısında kendilerini soyutlamayı tercih eder ve bu da zamanla aile ile çocuğun arasında bir duvar oluşmasına neden olur. Özgüveni zaten yeterince kırılmış olan çocuk ailesiyle sorunlarini paylaşmaktan hâliyle çekinir çünkü alabileceği tepki onu huzursuz eder hatta çoğu zaman korkutur. Bu yetiştirme tarzıyla yetiştirilmiş çocuklar arkadaşlarını çok fazla önemserler ve onların aile hayatlarına da, iyi olanlarına, imrenirler. Çocuk kötü bir arkadaş çevresine sahip ise alkol, uyuşturucu, sigara ve bağımlık yapan diğer maddeleri de kullanma olasılıkları yüksektir. Şiddet ise baskının en büyük ve korkutucu hâlidir.

Baskıcı Bir Tutum Takınmadan Nasıl Eğitim Verilir?

Evinde şiddet gören ya da ailesinin başka bir üyesine şiddet uygulandığı görüntüsüne maruz kalan çocuk insan sevgisini kaybeder. Sadece sevgi değil aynı zamanda insanlara güvenme yeteneğini de kaybeden çocuklar ömürleri boyunca insanlar ile iletişim kurmakta ve bağ oluşturmakta zorlanırlar. Bu insanların birbirleriyle bağlantı kurması için gereken en temel iki maddedir. İnsanın temel eğitimi ailede verilir. Örneğin evde çocuğunuza ekstra dil öğretmek isterseniz küçük yaşta bunu kolaylıkla yapabilirsiniz ve o yaşta öğrenilen bilgileri aklında tutması çok daha kolay olacağından daha rahat bir öğrenim süreci yaşamasını sağlayabilirsiniz. Aynı şey negatif bir durumda da geçerlidir. Küçük yaştaki bir çocuğa ya da çocuğun şahit olduğu her hangi bir negatif manzara çocukta olumsuz etkiler bırakacaktır. Bu durum çocuğun şiddete eğilimli olmasına neden olabilir. Güç kavramını her şeyden önemli görecektir.

Çocukların en çok ihtiyacı olan ilgi ve sevgi kavramını onlardan alırsak geriye sorumsuz, acımasız bir varlık kalır. Aileler çocuklarını sevmek onlara ilgi gostermek ile yükümlülerdir. Tabii ki pasif bir aile olmak da baskıcı bi aile olmak kadar korkunç bir seçenektir. Çocuklarınıza sağlamış olduğunuz ilgi, sevgi ve bunu gibi bağlar onları insan yapan şeylerdir. Çocuklarımızdan ilgiyi sevgiyi esirgemeyin, onlara gerektiği zaman gerektiği kadar uyararak hatalarını anlamaları için onlara fırsat verin. Böylece şiddet ve baskı yanlısı bireyler olmaktan çocukları kurtarabilir, gelecek nesiller için daha sağlıklı karakteristik özelliklere sahip bireyler yetiştirebilirsiniz.

Tags: aile baskısıaile baskısı ve çocukaile baskısının çocuğa etkileribaskı ve çocukçocuk üzerindeki etkiler

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış