13 Temmuz 2020 14:09 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:54

Erzurum Gezilecek Yerler Ne Yenir Yemekleri

Erzurum Gezilecek Yerler Ne Yenir Yemekleri

Anadolu’nun kuzeydoğusunda bulunan Erzurum aynı isimle anılan ovanın Güneydoğu kenarında ve Palandöken dağlarının eteğine yakın bir mevkide kurulmuş Doğu Anadolu Bölgesi’nin nüfus bakımından en büyük 3’üncü ilidir. Deniz seviyesinden yüksekliği 1850-2000 metre arasında değişmektedir. Kuruluşu 5.yy.a dayanan şehrin

Anadolu’nun kuzeydoğusunda bulunan Erzurum aynı isimle anılan ovanın Güneydoğu kenarında ve Palandöken dağlarının eteğine yakın bir mevkide kurulmuş Doğu Anadolu Bölgesi’nin nüfus bakımından en büyük 3’üncü ilidir. Deniz seviyesinden yüksekliği 1850-2000 metre arasında değişmektedir. Kuruluşu 5.yy.a dayanan şehrin ismi Erzen-i Rum ve Arz-ı Rum isimlerinden gelmektedir.

Erzurum Kalesi: Bir Bizans eseri olmakla beraber  içindeki cami Saltuklu eseridir.

Üç Kümbetler: Kümbetlerden bir tanesi İzzed-Din Saltuk’a aittir.

Çifte Minareli Medrese: 13.yy.da Moğol işgali sırasında yapılan medresenin bir adı da Hatuniye Medresesi dir kitabesi bulunmadığından yapılış tarihi net bilinmemektedir.

Yakutiye Medresesi:14.yy başlarında yapılan medrese bugün müze olarak hizmet vermektedir.

Rüstem Paşa Bedesteni: Günümüzde Taşhan olarak bilinen bedesten’de oltu taşı ve Gümüş eşyalar satılan dükkanlar bulunur.

Erzurum için ‘Dadaşlar Diyarı’ denilmesine sebep olan Dadaş kelimesi Alp ve gazi ruhunun Anadolu’daki yansımalarındandır. Mert, yiğit, ağabey, delikanlı, arkadaş, dost anlamlarına gelir. Erzurum burada yer alan Atatürk Üniversitesi ve Erzurum Teknik Üniversitesi ile bir eğitim-öğretim kenti; Şehir Hastanesi, Bölge Araştırma Hastanesi ve Üniversite Hastanesi ile bir sağlık kentidir.

Erzurum Türkiye’nin en yüksek ve soğuk illerinden biridir. Evliya Çelebi Erzurum’un çok soğuk olduğunu anlatmak için seyahatinden sonra Erzurum’u soranlara ‘364 gün kaldım yaz mevsimi göremedim bir gün de geldiyse bilmem’ dediği rivayet edilir.

  Yöresel yemekleri: Kadayıf dolması, cağ kebabı,(civil peynirle yapılan)su böreği, ayran aşı, lor dolması, gıliko, aşmalı yahni, pestil çullaması, çortutu pancarı, çaşır kavurması, hıngel.

Erzurum da ne yapılır ne yenir: Oğlak veya kuzu etinden yapılan yatay döner şeklinde yapılan cağ kebabı ve kadayıf dolmasını mutlaka denemelisiniz. Kayak merkezi ile havaalanı arası 14 km olması özellikle kayak tutkunlarının Palandöken i seçmelerinde çok etkilidir. Kışın gelme fırsatını bulursanız Türkiye’nin en uzun pistlerinin bulunduğu Palandöken’de kayak yapmayı denemelisiniz. Kayak takımınız yoksa dert etmeyin buradaki tesislerden  kiralamak mümkün. Erzurum’dan dönerken bir hatıra veya sevdiklerinize hediye götürmek  isterseniz Oltu taşından yapılan takı veya tesbih alabilirsiniz. Ilıca ve Pasinler ilçelerindeki kaplıcalar özellikle romatizma hastalarına şifa dağıtıyor. Pembe ve mor renkli taşları olan Narman Peri Bacaları görülmeye değer.

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış