27 Haziran 2020 19:13 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:59

Oyun Terapisi Çeşitleri Nelerdir?

Oyun Terapisi Çeşitleri Nelerdir?

Oyun terapisi, çocukların öğrenme süreçlerinde oldukça etkili olan yöntemlerden biridir. Söz konusu çocuklar olduğunda öğrenmek onlar için devamlı süreçlerden biridir. Ancak onların öğrenme süreçleri yetişkinlerin öğrenme süreçleri ile benzerlik göstermez. Oyun terapisi yöntemi ile çocukların yanlış ile doğruyu

Oyun terapisi, çocukların öğrenme süreçlerinde oldukça etkili olan yöntemlerden biridir. Söz konusu çocuklar olduğunda öğrenmek onlar için devamlı süreçlerden biridir. Ancak onların öğrenme süreçleri yetişkinlerin öğrenme süreçleri ile benzerlik göstermez. Oyun terapisi yöntemi ile çocukların yanlış ile doğruyu ayırt edebilme kabiliyetlerinin artması, yeni bilgiler öğrenmelerinin sağlanması, ahlaki öğrenimleri gerçekleştirebilmeleri hedeflenir. Bu terapi yöntemi birçok çocukta olumlu sonuçlar vermektedir. Sadece sağlıklı çocuklar için değil aynı zamanda otizm tanısı konmuş birçok çocuğun öğrenmelerini kolaylaştırmak için de oyun terapisine başvurulabilmektedir.

Çocuklara eğitim vermek her anlamı ile oldukça uzmanlık isteyen bir iştir. Çünkü çocuklar öğrendikleri bilgileri ve ahlaki kavramları hayatları boyunca uygulamaya eğilim gösterirler. Yaptığımız birçok davranışın nedeni çocukken öğrendiğimiz bilgi ve verilerdir. Bu nedenle oyun terapisi ile çocukların sağlıklı bir öğrenme süreci yaşayarak ömürlerinin kalanında da sağlıklı bir hayat yaşamaları için onlara destek olabilirsiniz. Peki Oyun terapisi nedir? Ne işe yarar? Oyun terapisi hangi yaş aralığındaki çocuklara uygulanabilmektedir? Merak edilen birçok sorunun cevabını sizler için derledik. İşte çocukların çok sevdiği ve öğrendiklerinin farkında bile olmadıkları oyun terapisi hakkında merak edilenler.

Oyun Terapisi Nedir?

Oyun oynamak çocukların sürekli olarako yaptıkları doğal bir davranıştır. Aslında bakarsanız çocuklar için hayat çoğu zaman oyun oynamaktan ibarettir. Yemek yerken dahi kendi kendine bırakılan çocuklar oyun oynama eğilimi içine girebilmektedir. Çocukların gelişim sürecinde oyun ile bir bağı olduğunu inkar etmek mümkün değildir. Aynı zamanda çocuklara eğitim vermek için yetişkinlere uygulanan yöntemleri kullanmak da hiç doğru değildir. Çünkü çocukları sıralara oturtup sizi dinlemeleri için telkin veremezsiniz. Uzun süre bir yerde duramayan ve odaklanma konusunda yetişkinler kadar başarılı olamayan çocukların öğrenme süreçlerinde çok daha fazla etkili olan bir yöntem de oyun terapisi yöntemidir. Oyun oynamak doğru yöntemler ile çocukların öğrenmelerini ve gelişmelerini sağlarken yanlış oyunlar çocukların ahlaki ve psikolojik olarak yanlış eğilimler içerisine girmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle çocukların oynadığı oyunlar ebeveynler tarafından özenle seçilmelidir. Oyun terapisi nedir? Hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın.

Oyun terapisi yöntemi çocukların eğitim almaları gereken hususlarda çocuklara öğretilen ve oldukça işe yarayan bir yöntemdir. Ayrıca sadece uzmanlar tarafından uygulanan bir yöntem değildir. Ebeveynler doğru yöntemleri öğrendikten sonra evde ya da başka herhangi bir alanda çocuklarının öğrenmeleri için çocuklara oyun terapisi yöntemi ile öğrenim görme imkanı sağlayabilmektedir. Oyun terapisinin de birden fazla yolu bulunmaktadır. Yani her bir oyun terapisinin amacı birbirinden farklı olabilmektedir. Her oyunun öğretmek istediği şey birbirinden farklılaştığı için çocukların her yönden gelişimlerini sağlamaya yönelik oyun terapileri bulunabilmektedir. Oyun terapilerinin çocuklar için ne kadar işlevli olduklarını ifade edebilmek adına birkaç oyun terapisi yöntemine yazımızda yer vereceğiz. İşte en çok bilinen oyun terapisi yöntemleri:

Deneyimsel Oyun Terapisi ile Çocuğunuzu Yeniden Tanıyın

Deneyimsel oyun terapisi çocukların eğitim almaları gereken alanların keşfedilmesinde kullanılan başlangıç yöntemlerinden biridir. Bir terapistin çocuk hakkında fikir sahibi olması ve çocuğu tanıması,  çocuğun ihtiyacı olan oyun terapisi yöntemlerini seçebilmesi için büyük önem taşır. Deneyimsel oyun terapisi yöntemi ise çocuğa oyuncaklar ile oyun oynama imkanı veren bir uygulamadır. Çocuğun seçtiği oyuncaklardan bu oyuncaklar ile nasıl oynamayı tercih ettiğine kadar birçok husus terapistin çocuk hakkında fikir sahibi olmasını sağlamaktadır. Böylece oyun terapisi yapılacak alanların tespit edilmesi sağlanmaktadır. Bu süreç aynı zamanda çocuk ile terapistin tanışma ve yakınlaşma süreci olarak da adlandırılabilir. Çocukların doğal davranmaları için onları strese sokan yabancı bir ortam ve yabancı kişiler bulunmamalıdır. Bu durumlar çocukların doğal davranmalarını engellediği için terapist ile çocuk arasında bir bağ olması gerekmektedir. Çok bilinen oyun terapisi yöntemlerinden biri de Fili Al Oyun Terapisi olarak bilinmektedir. Bu yöntem oldukça ilgi çekici olabilir.

Fili Al Oyun Terapisi

Fili Al oyun terapisi sıkça tercih edilen ve çocukların bir anlamda sınırları keşfedebilme ve kendi sınırlarını oluşturabilme kabiliyetini arttıran uygulamalardan biridir. Tüm hayatımız boyunca durmamız gereken ya da ilerlememiz gereken zamanlar bulunur. Bu anların doğru tespit edilmesi ve sorumlulukların sahiplenilmesi için uygulanan bu oyun terapisi yöntemi çocukların kendilerine olan özgüvenlerinin de arttırılmasını sağlayan yöntemlerden biri olarak değerlendirilmektedir.

Tags: deneyimsel oyun terapisifili al oyun terapisiOyunOyun terapisioyun terapisi çeşitlerioyun terapisi hakkındaterapi

Etiketler

Yaşam  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış