21 Haziran 2020 20:40 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:59

Z Kuşağı Nedir? Z Kuşağı Özellikleri Nelerdir?

Z Kuşağı Nedir? Z Kuşağı Özellikleri Nelerdir?

kuşağı günümüzün çocuklarını ifade etmek için kullanılan kavramlardan biridir. Söz konusu günümüz toplumu olduğunda teknolojik gelişmelerden tutun da insanların anlayışlarındaki gelişmelere kadar birçok anlamda değişimler yaşanmıştır. Hele ki söz konusu günümüz çocukları olduğunda çocukların teknoloji ile bağı

Z kuşağı günümüzün çocuklarını ifade etmek için kullanılan kavramlardan biridir. Söz konusu günümüz toplumu olduğunda teknolojik gelişmelerden tutun da insanların anlayışlarındaki gelişmelere kadar birçok anlamda değişimler yaşanmıştır. Hele ki söz konusu günümüz çocukları olduğunda çocukların teknoloji ile bağı oldukça büyüktür. Peki Z kuşağı kimler için kullanılan bir kavram bütünüdür? Z kuşağının teknoloji ile ilişkisi nedir? Z kuşağının gelecekteki konumu hakkında merak edilenler ve çok daha fazlasını sizler için derledik. Günümüzde birçok sosyal araştırmacı ve akademisyen tarafından araştırılan Z kuşağı ve teknoloji bağımlılığı konusu hakkında merak edilenleri sizler için derledik. İşte Z kuşağı hakkında merak edilenler.

Z Kuşağı Özellikleri Nelerdir?

Z kuşağı diğer isimleri ile; kristal çocuklar ya da milenyum çocukları olarak da bilinmektedir. Bu kuşağın çocukları olarak adlandırılan çocuklar ise 2000 yılı ve sonrasında doğan çocuklardır. Bu tarz bir kategorizasyon çalışmasının olumsuz yönleri ve olumlu yönleri de bulunmaktadır. En nihayetinde insanları bir kefeye koyarken doğum tarihini baz almak farklı sesleri göz ardı etmek olarak görülebilir. Ancak yapılan araştırmalar genel bir sonuç vermekle birlikte istisnaları da kabul etmektedir. Z kuşağı hakkında merak edilenler arasında bulunan Z kuşağı özelliklerini aşağıdaki listede görebilirsiniz. İşte Z kuşağı özellikleri:

  • Oldukça iyimser bir yapıya sahiptirler.
  • Kişisel haklara öncelik verir ve özel hayatlarına bir hayli önem verirler.
  • İnatçı ve çok çaba sarf eden bir kuşak değildir.
  • Hızlı yaşamaya alışkındırlar.
  • Çok çabuk sıkılma eğilimi gösterirler.
  • Olaylara karşı tepki koyma potansiyelleri çok daha yüksektir. Yani kendilerini ifade etmek konusunda bir hayli atılganlardır.
  • Bağımsızlığa önem verirler.
  • Daha çok Freelance tarzı işlere odaklanırlar.
  • Popüler kültür ile oldukça iç içedirler.
  • Farklı gruplara saygı duyulur.
  • Otoriteler sorgulanabilir ve eleştirilebilirdir.
  • Hayal dünyaları oldukça geniştir.
  • Hırslı oldukları tek konu kişisel konulardır.
  • Para kazanmak ya da yaşam mücadelesi vermek gibi konularda pek azimli sayılmazlar.

Z Kuşağı ve Teknoloji Arasındaki İlişki

Z kuşağının teknoloji ile olan ilişkisi gerçek anlamda oldukça sağlamdır. Bunun öncelikli nedeni ise Z kuşağının tamamı ile teknolojinin içinde doğmuş olmasıdır. Doğdukları zamanlardan itibaren büyürken teknoloji ile iç içe büyüyen ve küçük yaşlarda tabletleri ile uzun zaman geçiren çocuklar Z kuşağını temsil etmektedir. Z kuşağının teknoloji ve internet ile olan bağı oldukça kuvvetlidir. Y kuşağında bu durum kesinlikle böyle değildir. Çünkü Y kuşağı teknoloji ile değil sokakta büyüyen bir nesildir. 1980 ile 2000 yılları arasında doğmuş olan bu neslin çocukları arkadaşlık, oyun ve sokak eğlenceleri ile büyümüş ve yaşam mücadelesi vermek konusunda Z kuşağında göre çok daha azimlidirler. Z kuşağının teknoloji ile olan ilişkisi gelecekteki nesillerin hareket etmekten uzak ve teknoloji bağımlılığı içinde yaşayacağından haber veriyor olabilir.

İnsanların psikoloji ve fiziksel olarak yaşadıkları sıkıntıların nedenlerinden biri de hareketsizlik ve kişilerin kendi dünyasına kapanmasıdır. Z kuşağının yaşadığı sorunların temelinde hareketsizlik ve teknoloji bağımlılığı yatmaktadır. Çocuklar artık oyun oynamak yerine oyun oynayan çocukları izlemeye başlamıştır. Bu durumun çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri bulunmaktadır. Gelecek nesillerin fiziksel ve psikolojik olarak bunalıma girmelerinin nedenlerinden biri olarak değerlendirilen teknoloji aynı zamanda Z kuşağının hayatını kolaylaştıran bir unsur olarak da ele alınabilir. Z kuşağı ve teknoloji ilişkisinin hem olumlu hem de olumsuz yönleri bulunmaktadır. Bu nedenle Z kuşağı ve teknoloji arasındaki ilişki çok sıkı ya da çok gevşek olmamalıdır. Araştırmacılar tarafından verilen bu öneri Z kuşağının dış dünya ile daha fazla iletişime geçmeleri gerektiğini de ifade etmektedir.  

Tags: teknoloji bağımlılığız kuşağız kuşağı teknoloji

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış