13 Haziran 2020 00:15 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:59

Dünyanın En Acısız ve En Korkunç Hastalığı: CIPA

Dünyanın En Acısız ve En Korkunç Hastalığı: CIPA

CIPA hastalığı dünya genelinde bilinen ve bu hastalığa sahip insanların asla acı çekmediği bir hastalıktır. Asla acı çekmediğinizi ya da terlemediğinizi düşünün. İlk bakışta havalı gelebilir ancak durum bundan çok daha ciddi. Her anlamda acı insanlar için gereklidir.

CIPA hastalığı dünya genelinde bilinen ve bu hastalığa sahip insanların asla acı çekmediği bir hastalıktır. Asla acı çekmediğinizi ya da terlemediğinizi düşünün. İlk bakışta havalı gelebilir ancak durum bundan çok daha ciddi. Her anlamda acı insanlar için gereklidir. Çünkü acı vücutların insanlar ile konuşma şeklidir. Vücudunuzun bir bölgesinde sorun olsa bile acı hissetmezseniz bilemezsiniz. Bu yüzden her insan acıyı biraz sevmeli. Çünkü acı bir uyarıcıdır. CIPA hastaları vücudunda meydana gelen anormal değişimleri fark edemez. Sıcak ile soğuğu ayırt edemez ve en kötüsü de sorunlar gelişip büyüyene kadar farkına bile varmazlar. Peki CIPA hastalığının tüm belirtileri nelerdir? Dünyada CIPA hastalığına yakalanan kaç kişi vardır? Hastalığın tedavisi var mıdır? CIPA tedavi yöntemleri ve çok daha fazlası hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

CIPA Hastalığı Nedir?

CIPA hastalığına sahip kişiler hiçbir acı hissetmiyor. Hastalığın adının açılımı ise “Doğuştan acıya duyarsızlık sendromu” olarak biliniyor. Birçok kişi bu hastalığın çok havalı olduğunu düşünse de dünyanın en kötü hastalıklarından biri olabileceğini söylemekte fayda var. İçinizde bir saatli bomba taşıdığınızı düşünün. Neden mi? Çünkü bu hastalar vücutlarında meydana gelen sorunlardan haberdar olamamakta. Sıcağı, soğuğu ve acıyı hissedemedikleri için vücutlarında meydana gelecek hasarlara karşı uyarı alamazlar. Bu nedenle her an ani bir bayılma ya da felç hatta krizle karşı karşıya kalabilirler.

Günümüzde her türlü hastalığın tedavisi mevcut denebilir. Hatta kanserin bile tedavisi üzerinde çalışılıyor. Ancak her tedavinin bir altın kuralı vardır. Tedavinin olumlu geri dönüt verebilmesi için erken teşhis çok önemlidir. Erken teşhis tedavilerin başarı oranını arttıran bir etkendir. Ne yazık ki bir CIPA hastasını erken teşhis etmek bir hayli zordur. Eğer rastgele bir şekilde öğrenilmediyse ya da rutin bir kontrol sırasında fark edilmediyse acı hissi duymadıklarından hasta olduklarını anlamayacaklardır. Bu da erken teşhis ihtimalini ortadan kaldıracaktır.

Dünya Genelinde Ne Kadar CIPA Hastası Var?

CIPA hastalığı çok nadir görülen ve dünya genelinde bilinen çok hastası bulunan bir rahatsızlıktır. Tam olarak dünyada bilinen 100-110 civarı hasta bulunmaktadır. Bununla birlikte bilinmeyen ancak bu hastalığa sahip olduğu için ölen 200 civarı daha hasta olduğu düşünülmekte. Yani tüm dünya genelinde 400’den az CIPA hastalığına sahip insan olduğunu tahmin ediliyor.

CIPA Hastalığı Belirtileri Nelerdir?   

CIPA Hastalığı belirtileri hastalarda oldukça kolay saptanabilmektedir. Bu hastalığa sahip insanların acıya karşı duyarsız olduklarından bahsetmiştik. Bir CIPA hastasının hiçbir anestezik müdahaleye gerek kalmaksızın tedavisini tamamlayabildiğini biliyor muydunuz?

CIPA hastalığı belirtileri arasında en çok dikkat çekenleri acıyı, sıcağı ve soğuğu hissedememeleri. Bir diğer belirti de bu hastaların terlememeleridir. Vücutları sıcak ve soğuğa karşı duyarsız olduğu için terlemez ya da ürperdiklerinde tüyleri diken diken olmazlar. Terlememenin doğal bir sonucu olarak da vücut ısılarını dengeleyemezler. Vücut ısıları normalin aşırı üzerinde olduğunda ise kriz gibi sorunlar yaşarlar. Birçok CIPA hastası, belirtilerin ortaya çıkmaması nedeni ile yaşamını kaybetmektedir. Kendi vücut ısınızdan haberdar olamadığınızı düşünün. Bu nedenle birçok sorunu diğer insanlardan çok daha geç fark edeceğiniz için hayatınızı kaybetme ihtimaliniz bile olabilir.

CIPA hastalığı genetik olarak aktarılan bir hastalıktır. Bu nedenle bu hastalığa sahip insanların birçoğunun doğarken de ağlamadıkları biliniyor. Böyle korkunç bir hastalığa sahip olmak gerçek anlamda sizi düşündüğünüz gibi Süper yapmak yerine tam anlamı ile hastalığını bile bilmeyen bir hasta yapacaktır. Bu nedenle düşmanlarınız için bile istemeyeceğiniz bir hastalık olarak CIPA hastalığının tedavi yolları günümüzde hala araştırılmaktadır. Resmi olarak hastalığın bir tedavisi bulunmamaktadır. Bu hastaların sürekli olarak bilinçsiz bir şekilde kendilerine zarar verme eğilimi içerisinde oldukları için tam zamanlı gözetim altında tutulmaları gerekir.

CIPA Hastası bebeklerin parmaklarını yediklerini hastalar arasında sık görülen bir durumdur. Hastalığın doktorlar tarafından teşhis edilmesi zor olsa da dikkatli ebeveynler tarafından hızla fark edilebilir. Bu rahatsızlığın genetik bir rahatsızlık olması nedeni ile akraba evliliklerinden dolayı da ortaya çıkabildiği görülmektedir.

Bonus: CIPA Hastalığı Film Önerisi

CIPA hastalığı birçok kişi tarafından merak edilen ilginç rahatsızlıklardan biridir. Bu rahatsızlık ile ilgini çekilen 16 bölümlük bir Kore yapımı dizi de bulunmaktadır. Dizinin içeriğinde CIPA hastası olan bir doktor ve hastaları konu edilmektedir. Dizinin adı ise, Doctor John. İlginizi Çekebilir.

Tags: acısız hastalık CIPACIPA belirtileriCIPA hastalarıCIPA hastalığı

Etiketler

Yaşam  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış