3 Haziran 2020 23:28 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:56

Antarktika Gezi Rehberi

Antarktika Gezi Rehberi

Antarktika Dünya’nın Güney Yarım Küresinde bulunan ve tam anlamı ile yarım kürenin en güneyine konumlanmış olan bir kıtadır. Dünya genelinde üzerinde tek bir ülke bile bulunmayan yalnızca bir kıta vardır ki da Antarktika kıtasıdır. Peki Antarktika hakkında

Antarktika Dünya’nın Güney Yarım Küresinde bulunan ve tam anlamı ile yarım kürenin en güneyine konumlanmış olan bir kıtadır. Dünya genelinde üzerinde tek bir ülke bile bulunmayan yalnızca bir kıta vardır ki o da Antarktika kıtasıdır. Peki Antarktika hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? Kıta üzerinde hangi canlılar yaşamaktadır? Antarktika kıtası nasıl gezilir? Merak edilenler ve çok daha fazlası için okumaya devam edin.

Antarktika Ne Zaman Keşfedildi?

Antarktika kıtası 1840 yılında keşfedilmiştir. Kıtayı keşfeden kişi ise Charles Wilkes olarak bilinmekte. Bu kıtanın keşfi aynı zamanda güney kutbu bölgesinde bir kıta olduğunu da ispatlamış ve dünya haritalarına yer etmiştir. Kıtanın büyüklüğü ise yaklaşık olarak 14 kilometre kadardır. Kıtanın keşfi tek bir seferde olmamıştır. Farklı zamanlarda kıtanın farklı bölmeleri keşfedilmiş ve zamanla keşif tamamlanmıştır. Kıtanın diğer kıtalara oranla büyüklüğü söz konusu olduğunda dünya genelinde kendine beşinci sırada yer bulmaktadır.

Antarktika Kıtası İklimi

Antarktika kıtası iklimi gereği bölge bir hayli kuraktır. Bu demek oluyor ki bölgede hiç yağmur yağmamaktadır. Hatta Antarktika kıtasının dünyanın en kurak bölgelerinden biri olduğunu söylemek de mümkündür. Uzmanlar Antarktika kıtası üzerinde en az 2 milyon yılı aşkın süredir yağmur yağmamış bölgeler olduğunu dile getirmekte. Bununla birlikte Dünya üzerinde bulunan tüm buzların yaklaşık %92 kadar bir kısmı da Antarktika üzerinde bulunmaktadır. Kıtanın iklimi gereği en yüksek sıcaklık yaz aylarında -20 derece olarak biliniyor. En düşük sıcaklıklar ise -70 derece civarında seyrediyor. Genel olarak Antarktika kıtasının ortalama sıcaklık değeri -50 derece civarını göstermektedir.

Antarktika Bitki Örtüsü ve Yaşam Koşulları

Antarktika kıtası bitki örtüsü bulunmamaktadır. Kıtanın yaşam şartları göz önünde bulundurulduğunda buna pek de şaşırmamak gerekir. Ancak kıtada yaşayan oldukça sevimli hayvanlar vardır. Bunlardan bazıları ise kuşlar, martılar ve penguenlerdir. Ayrıca suda yaşayan balinalar da güney kutbunda ilgi çeken hayvanlar arasında bulunuyor. Tüm bu hayvanların arasında kıtada en çok ilgi gören hayvanlar ise tabi ki penguenler. Penguenler sadece güney kutbunda yaşamaları nedeni ile bu kıta ile özdeşleşen hayvanlardır. Birçok kişi penguenlerin evcilleştirilebilir olup olmadıklarını sorgular. Bunun için penguenlerin yaşam alanlarının çok daha geniş ve insanların yaşayabildiği alanlarda olması gerekir.  

Yukarıda sayılan hayvanların arasında kutup ayılarını görmemiş olanlar muhtemelen sorgulayacaktır. Ancak yaygın bilinen yanlışlardan biri de kutup ayılarının güney kutbunda yaşadığı bilgisidir. Kutup ayıları güney kutbunda yaşamazlar. Bu nedenle güney kutbunda kutup ayılarını görmeniz mümkün değildir.

Antarktika Kıtası Gezileri

Çılgın bir yolculuk yapmak istiyorsanız Antarktika kıtasına gezi yapmayı deneyebilirsiniz. Ancak uyaralım soğuğa duyarlı iseniz bu pek size göre bir gezi olmayabilir. Bununla birlikte Antarktika kıtası gezileri düzenleyen özel şirketler bulunmaktadır. Bu geziler kıtaya yakın yaşam alanları olan adalardan düzenlenmekte. Bu arada Antarktika kıtası üzerinde herhangi bir idari yönetim bulunmadığı için doğal olarak bir otel grubu da bulunmuyor. Yani güney kutbuna yapacağınız ziyaretlerde günü birlik ziyaretler gerçekleştirmek zorundasınız. Ayrıca bu ziyaretler yılın sadece yaz aylarında birkaç aylık bir dönemde gerçekleştirilebiliyor. Antarktika kıtasına yapılan ziyaretlerde sadece kıyı kesimleri gezebilirsiniz. Çünkü kutup dairesi olarak da bilinen dünyanın en güneyindeki noktayı ve o noktayı kapsayan daireye ayak basmak yasaktır. Bu orayı ziyaret edemeyeceğiniz anlamına geliyor. Ancak Antarktika gezisi ile kıyı kesimlerde gezebilir ve şansınız varsa penguenlere ve Güney Kutbunun hayvanlarına daha yakın olabilirsiniz.

Tags: antarktikaantarktika hakkındaantartikaantartika gezigezi rehberi

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış