1 Haziran 2020 23:59 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:56

Anoreksiya Nervoza Sendromu Nedir?

Anoreksiya Nervoza Sendromu Nedir?

Anoreksiya Nervoza sendromu dünya genelinde birçok kişide görülen ve dilimizdeki tabiri ile “sürekli zayıflama arzusu” olarak tabir edilir. Tedavi edilmezse sonu büyük rahatsızlıklar ile beraber hastanın yaşamını kaybetmesine kadar uzayabilen bu hastalık dünyada birçok kişide görülmeye devam ediyor.

Anoreksiya Nervoza sendromu dünya genelinde birçok kişide görülen ve dilimizdeki tabiri ile “sürekli zayıflama arzusu” olarak tabir edilir. Tedavi edilmezse sonu büyük rahatsızlıklar ile beraber hastanın yaşamını kaybetmesine kadar uzayabilen bu hastalık dünyada birçok kişide görülmeye devam ediyor. Peki Anoreksiya Nervoza nedir? Neden ortaya çıkar? Tedavisi var mıdır? Merak edilenler ve çok daha fazlası ile Anoreksiya Nervoza hakkında merak ettiklerinizi bu yazımızda derledik. İçeriğimizde yer alan Anoreksiya Nervoza belirtileri ile kendinizi test edebilir ve zayıflama konusundaki tutumunuzu ölçebilirsiniz. İşte Anoreksiya Nervoza Sendromu hakkında merak edilenler…

Anoreksiya Nervoza Nedir?

Anoreksiya Nervoza tam anlamı ile kişilerin zayıflama tutkularını kontrol edemeyerek vücutlarına zarar verecek kadar zayıflama çabası göstermeleri eğilimine verilen isimdir. Bu hastalık genel olarak psikolojik rahatsızlıklardan biri olarak değerlendirilmekte ve tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Bununla birlikte kilo vermek isteyen birçok kişi bunu takıntı haline getirdiğinin farkına varmak konusunda pek başarılı olamaz. Ancak kişinin kemikleri belirgin bir şekilde görünmeye ve sürekli yorgun düşmeye başlaması ile birlikte çevresi tarafından aldıkları olumsuz yorumlar kendisini aydınlatmada etkili olabilir. Yine de birçok kişi bu hastalığa sahip olduğunu kabul etmekte bir hayli zorlanır. Tam da bu noktada hastaların yakınlarının desteği ve kabul etme sürecini hızlandırma konusunda başarılı olmaları büyük önem taşır. Çünkü Anoreksiya Nervoza belirtileri taşıyan kişilerde hastalığın aksetme ihtimali oldukça yüksektir. Bu durumda mutlaka bir uzman desteği almakta fayda var.

Anoreksiya Nervoza hastalığı çoğu zaman günlük düzenli olarak besin tüketen ve kilo alamayan insanlar için de kullanılır. Bu oldukça yanlış bir tabirdir. Bu rahatsızlığın belirtileri bundan çok daha farklıdır. Peki Anoreksiya Nervoza belirtileri nelerdir? Bu belirtileri taşıyıp taşımadığınızı nasıl anlarsınız?

Anoreksiya Nervoza Belirtileri Nelerdir?

Anoreksiya Nervoza belirtilerini sizler için derledik. Bu hususta rahatsızlığın psikolojik bir rahatsızlık olduğunu ve fiziksel olarak kilo almakta sorun yaşayan insanların durumundan bir hayli farklı bir durum olduğunu tekrar etmekte fayda var. Anoreksiya Nervoza rahatsızlığı tamamen psikolojiktir. Kişinin kendini yemek yemekten uzak tutmak istemesi ile alakalıdır. Bu psikolojik rahatsızlığa sahip olan insanlar daha çok zayıfladıkça kendilerini güzel hissederler. Hatta kemiklerinin görünüyor olması onların kendilerini çok da güzel olduklarını hissetmelerine neden olur. Böylece kilo verdikçe daha da çok kilo vermek isteme eğilimi içerisine girerler. Hastaların en büyük savaşı ise yemek yememek üzerinedir.

Besin tüketiminin aşırı derecede azaltılması kişilerin zamanla enerjilerinin tükenmesine, hemen yorulmalarına ve hayati fonksiyonlarını yerine getirememelerine neden olur. Aşağıda yer alan Anoreksiya Nervoza belirtilerini inceleyebilir ve kilo verme tutkusu ile ideal kiloya ulaşma çabası arasındaki ince çizgiyi kendiniz gözleriniz ile görebilirsiniz.

Anoreksiya Neevoza Belirtileri;

  • Hastanın yemek yemekten kaçınması,
  • Yemek masasında yemek ile oynama,
  • Çok sık bir şekilde yemek ve besinler hakkında düşünmek,
  • Besinlere daha yakın olmak için sürekli yemek hazırlamak,
  • Besin tüketmemek,
  • Yemek tarifleri, yapılışları ile ilgilenmek ve mutfakta zaman geçirmek,
  • Yemek yerine kalorisiz içecekler ile kendini oyalamak,
  • Başka insanlara yemek yediği hakkında yalanlar söylemek.

Gibi birçok belirti Anoreksiya Nervoza belirtisi olabilmektedir.

Anoreksiya Nervoza Tedavisi

Anoreksiya Nervoza tedavisi için öncelikle hastanın hastalığını kabul etmesi gerekir. Bunun üzerine birçok uzmandan oluşan bir ekip tarafından destek alınmalı ve düzenli bir şekilde besin alınması sağlanmalıdır. Bu süreçte diyetisyen, psikolog, fizyoterapist hatta ortapedist gibi uzmanlardan destek alınabilmektedir. Hastalığın tedavisinde özellikle psikolojik destek büyük önem taşır. Bu hastalığı evde kendi olanaklarınız ile tedavi etmeniz imkansızdır. Bu nedenle mutlaka uzman desteği almak gerekir.

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış