27 Mayıs 2020 00:09 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:59

Kadınların Ürettiği Hayat Kolaylaştıran 5 İcat

Kadınların Ürettiği Hayat Kolaylaştıran 5 İcat

İnsanlar arasında önemli icatları erkelerin ürettiği yönünde bir algı olsa da aslında hayatımızı kolaylaştıran icatların pek çoğu kadınlar tarafından üretilmiş. Günümüzde hayatımızı kolaylaştıran onlarca ürün kullanıyoruz. Ancak bir gerçek var ki bugün kullandığımız ürünlerin hepsi bir zamanlar bazı

İnsanlar arasında önemli icatları erkelerin ürettiği yönünde bir algı olsa da aslında hayatımızı kolaylaştıran icatların pek çoğu kadınlar tarafından üretilmiş. Günümüzde hayatımızı kolaylaştıran onlarca ürün kullanıyoruz. Ancak bir gerçek var ki bugün kullandığımız ürünlerin hepsi bir zamanlar bazı kişiler tarafından hayal edildi ve gerçeğe dönüştü.

İşte yıllar öncesinden üzerinde uzun süre düşünülmüş olan kadınların ürettiği hayat kolaylaştıran 5 icat.

Konserve

1872 yılında araştırmacı bir kadın olan Amanda Jones tarafından üretilen vakum yönteminin keşfedilmesinin ardından hayatımıza girdi. 5 kere patent alınan bu buluş, evde yemek olmadığında ya da yemek yapmak için yeterli vaktimiz olmadığında korserveler pek çok kere yardımımıza koşmuştur.

Güvenlik Kameraları

Kadınların yaptığı icatlar denildiğinde akla gelen en önemli icatlardan biri de şüphesiz güvenlik kameralarıdır. 1966 yılında Marie Van Brown tarafından icat edilen kamera sistemi önceleri ilkel bir yöntem ile kullanılsa da artık hayli gelişmiş durumda. Maria Van Brown tarafından icat edilen kamera sistemi döneminde birçok ulusal kuruluştan da farklı ödüller almayı başarmıştı.

Otomobil Isıtıcısı

Otomobillerde kullanılan ilk ısıtıcı Margaret Willox tarafından tasarlandı. Otomobil içindeki motorun yanma odasından sıcak havayı alarak yolcuların ısınması için iç kısma ileten bu sistem günümüzde kullandığımız modern araba kliması teknolojisinin de temelini attı. Margaret Willox’un yapmış olduğu icat aynı zamanda ev klimaları için de iyi bir örnek teşkil etmeyi başarmıştı.

Ekmek Kızartma Makinesi

İngiltere’de pek çok büyük projede imzası bulunan Sarah Guppy, hayatımızı kolaylaştıran icatlardan biri olarak ekmek kızartma makinesinin icadına imzasını atmış bir isim. Ayrıca Sarah Guppy’nin farklı alanlarda ve tarihe geçmiş 10 tane daha patentli icadı bulunuyor.

El Dezenfektanı

Şu günlerde en çok ihtiyaç duyduğumuz şeylerden biri olan el dezenfektanı 1966 yılında Lupe Hernendez isimli genç bir kadın tarafından üretildi. Hemşirelik öğrencisi olan Hernandez, yüzde 60 oranında alkol içeren bir kimyasal keşfetti ve bu kimyasalın bakterileri öldürdüğünü kanıtladı.

Günümüzde koronavirüs mikrobundan korunabiliyorsan eğer bunun için Lupe Hernandez’e teşekkür etmeliyiz.

Tags: Kadın Mucitler

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış