26 Mayıs 2020 02:00 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:59

Tarihin En Ünlü 8 Bıyığı

Tarihin En Ünlü 8 Bıyığı

Antik çağlardan bu yana sakal ve bıyık bırakmak çok çeşitli geleneksel dini inançları ve kişisel zevkleri yansıtıyordu. Geçmişte bıyık ile sakal arasında bir herhangi bir ayrım yapmak söz konusu değildir. Çünkü bıyık ve sakal aynı anda bırakılırdı. Bazı

Antik çağlardan bu yana sakal ve bıyık bırakmak çok çeşitli geleneksel dini inançları ve kişisel zevkleri yansıtıyordu. Geçmişte bıyık ile sakal arasında bir herhangi bir ayrım yapmak söz konusu değildir. Çünkü bıyık ve sakal aynı anda bırakılırdı. Bazı yerlerde zaman zaman bıyıklar enteresan olduklarından ya da muhtemelen sosyal düzene karşı bir simge halinde görüldükleri için yasaklanmışlardır.

Ancak moda adı altında değerlendirildiklerinde ve uygun yerlerde bırakıldıkları zaman çok çeşitli şekillerde ortaya çıkmıştır. Bu listede tarihin ünlü ya da ünlü ya da sonradan ünlü olan bıyıkları var. Amerikan Bıyık Enstitüsü tarafından sunulan stil rehberine göre sınıflandırılmıştır. Peki bıyık en çok hangilerine yakışıyordu?

1-Ambrose Burnside

Tarihin En Ünlü 8 Bıyığı

Amerikan İç Savaşı Generali Ambrose Burnside daha sonra “favorileri” olarak adlandırılan ve soyadından isim alan bu bıyıkların yaratıcısı olarak bilinir. Burnside, her bir yanağa yayılacak şekilde sakallarını şekillendirirdi. Bıyığın uçları her iki kulağının yanındaki saç çizgisine bağlıydı. Bıyık sonraki dönemde Amerika’da oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı. Öyle ki günümüzde hala bu şekli tercih eden insanlar vardır.

2-Clark Gable

Tarihin En Ünlü 8 Bıyığı

Film dünyasındaki 30 yıllık kariyeri boyunca Clark Gable, Bounty’deki Mutiny ve Rüzgâr Gibi Geçti de dahil olmak üzere en unutulmaz prodüksiyonlarda yer aldı. Gable’ın bıyıkları 20. Yüzyılın ortalarında Hollywood’un en ünlü bıyıklarından bir tanesiydi. Bıyığı bir ressamın fırçasına ya da abajur stiline girebilirdi. Gable’ın ince bıyıkları Türk Sineması’nın da önemli karakterlerinin dikkatini çekti ve bir dönem aralarında Ayhan Işık ve Sadri Alışık’ın da olduğu pek çok artist bu bıyık şeklini kullandı. Onları örnek alan halka da bu bıyık şeklini benimsedi. 90’lı yılların ortalarına kadar bu bıyık şekli ülkemizde de yaygın olarak kullanıldı.

3-Adolf Hitler

Tarihin En Ünlü 8 Bıyığı

Bu listeye tartışmasız girecek bıyıklardan bir tanesidir. Hitler’in II. Dünya Savaşı’nın başındaki rolünün ve devlet destekli milyonlarca Yahudi’nin öldürülmesinin (onu dünya tarihinin en çok nefret edilen insanlarından biri haline getirdi) ötesinde, bu faşist diktatör de anında garip bıyık stiliyle tanınırdı. Burnunun genişliğinde olan bıyıkları bir tür diş fırçası gibiydi.

Bu bıyık tarzı sonraları da Hitler bıyığı olarak adlandırılmaya devam etti. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra erkekler, diş fırçası bıyığı olarak adlandırılan bu bıyığı Hitler ile alakalı olduğundan dolayı terk ettiler. Günümüzde bu tarz bir bıyık çok nadiren görülen bir bıyık türüdür. Çünkü hayranı olmadıkça Hitler gibi bir diktatörle özdeşleşmiş olan bu bu bıyığı bırakmak istemez.

4-William Howard Taft

Tarihin En Ünlü 8 Bıyığı

ABD Başkanı William Howard Taft klasik Gidon Bıyığı bıraktı. Temel tasarımı Salvador Dali bıyığına benzemesine rağmen Taft’ın bıyıkları daha hafif, daha yoğun ve daha az ilgi çekiciydi. Bıyık iki ucundan hafifçe yukarı doğru kıvrılmıştı.

5-Ruggero Leoncavallo

Tarihin En Ünlü 8 Bıyığı

Kendi yazdığı opera olan Pagliacci ile tanınan Leoncavallo, ünlü olmak için büyük, lüks bir bidon kıvrımlı bıyık kullandı. Bıyık dudağın üstüne ek olarak yanakların bir kısmın da kaplamakta. Bu yüzden Amerikan Bıyık Enstitüsü’nün rehberini kullanarak Emperyal adını almış.

6-Groucho Marx

Tarihin En Ünlü 8 Bıyığı

Bıyıklar söz konusu olunca Groucho Marx’ın dünyadaki en ünlülerinden biri olduğu söylenebilir. Kendine özgü geniş bıyığı, Amerikan Bıyık Enstitüsünde “mors” veya “chevron” kategorilerine girmiş olabilir. Ancak şimdiye kadar sınıflandırmaya meydan okudu. Farklı olması sebebiyle de kendini belli eden bu bıyık sanatçının gözlüğü ve kaşları ile birlikte bir bütün olarak popüler olmasına yetti.

Bugün hala bazı mağazalarda bu üçlü özellikle kaş, gözlük ve bıyık birleştirilerek tanınmamak için bir maske olarak kullanılmakta. Groucho’nun Marx Brothers filmlerinde yaptığı klasik “Groucho bıyık”, yağlı boya ile yapıldı. Ancak daha sonra TV yarışma programı “You Bet Your Life” için gerçek bir bıyık bıraktı.

7-Sir Charles James Napier

Tarihin En Ünlü 8 Bıyığı

Charles Napier burada İngiliz istilası sırasında Hindistan’daki sömürgeleri ile tanınıyordu. Portreye biraz daha yakından baktığınızda uzun bıyıkların sağa sola doğru çekilip burnunun altına bırakılan ve farklı bir tür olan İngiliz bıyığını görebilirsiniz. Bu bıyığın çok fazla yaygın olmamasının sebebi ise normal bıyıklara göre daha fazla bakım istemesiydi. Çünkü bu bıyıklar bir saç gibi uzun ve kurutulurken saç gibi şekil verilmiş bir bık olmasaydı. Bununla birlikte Napier’in kaşlarının da kalın olması ciddi bir imaj sergilemesine sebep olmaktaydı.

8-Salvador Dali

Tarihin En Ünlü 8 Bıyığı

Salvador Dalí’nin Sürrealist resimlerinde olduğu gibi sıra dışı parlak bıyığıyla tanınması çok muhtemel. Sanatı sık sık, sıradan nesnelerin yan yana dizildiği, deforme olduğu veya başka türlü metamorfozlandığı tuhaf ve akılcı olmayan bir hayal dünyasını betimlemek üzerinedir. Amerikan Bıyık Enstitüsü’nün “Dalí” olarak adlandırdığı bir kategoriye yerleştirdiği bu bıyık, ağzı dar, dik uçlu ve dik bir şekilde yükselen uzun sivri uçlu bir bıyıktır. Dalí’nin cesedi, ölümünden 28 yıl sonra 2017 yılında çıkarıldı, böylece adli tıp uzmanları babalık davası kapsamında DNA toplayabildiler. Bıyığının hala sağlam olduğunu keşfettiler.

Tags: Bıyıklı ÜnlülerDünyanın Enleri

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış