26 Mayıs 2020 01:02 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:55

İstanbul Şile’de Gezilebilecek Yerler

İstanbul Şile’de Gezilebilecek Yerler

 Havaların ısınmasıyla birlikte tatil zamanı da geldi. İstanbul’un kimi zaman bunaltıcı olan sıcaklarından kaçıp serin sularda ferahlamak bütün İstanbul halkının hayalini süslese de her zaman bunu yapmak mümkün olmuyor. Fakat kısıtlı vaktinizde günübirlik veya hafta sonu için de

 Havaların ısınmasıyla birlikte tatil zamanı da geldi. İstanbul’un kimi zaman bunaltıcı olan sıcaklarından kaçıp serin sularda ferahlamak bütün İstanbul halkının hayalini süslese de her zaman bunu yapmak mümkün olmuyor. Fakat kısıtlı vaktinizde günübirlik veya hafta sonu için de olsa kısa bir tatil esintisi yaşayabileceğiniz bir yer mevcut. Bu yer hepinizin de bildiği üzere İstanbul – Şile

Şile’ye gitmeyi planlayanlar için Şile’de gidilmesi ve görülmesi gereken 5 yer,

1- Şile Kalesi

İstanbul Şile’de Gezilebilecek Yerler

 Şile kalesi aynı zamanda Ocaklı Ada Kalesi olarak da bilinen, tarihi milattan önceye dayanan bir antik gözetleme kalesidir. Şile’de gidilebilecek 5 turistik mekan arasında ilk sırada gelen bu kale, oldukça eski bir tarihe sahip. Kalenin Bizans İmparatoru Andronikas tarafından inşa edildiği düşünülse de, son bulgular kalenin Cenevizliler tarafından inşa edilmiş olduğunu ortaya koymuştur. Şile Kalesi diğer kale yapılarından ayrı özgün bir silüete sahip olması nedeniyle Şile’nin belli başlı simgelerinin başında bulunmaktadır.

2- Şile Feneri

İstanbul Şile’de Gezilebilecek Yerler

 Şile’de gezilebilecek yerler listesinin bir diğer önemli tarihi mekanı ise Şile Deniz Feneri’dir. Şile Feneri hali hazırda İstanbul Boğazı ile Karadeniz için kullanılan bir deniz feneridir. Fener Karadeniz’de kıyı emniyetini sağlayan iki fenerden birisi olma özelliğine sahiptir. 1859 senesinde Osmanlı İmparatorluğu döneminde, Kırım Harbi sırasında inşa ettirildiği bilinmektedir. Fener yapısının orijinal hali hala korunmuş durumdadır. Fener içerisinde birbirinden güzel tarihi eserler de sergilenmektedir. Fener, Şile’nin ilk akla gelen sembollerinden birisi olma özelliğine sahip olarak birçok ziyaretçinin gezmeden geçemediği önemli bir turistik mekandır.

3- Ağlayan Kayalar ve Ağlayan Kaya plajı

İstanbul Şile’de Gezilebilecek Yerler

 Şile Ağlayan Kaya’nın hikayesinin hüzünlü bir aşk hikayesine dayandığı rivayet edilmekte. Birbirine kavuşamayan iki aşığın kendilerini Karadeniz’in azgın sularına atmalarına dayanamayan kayanın, o günden beri ağladığı rivayet edilir. Ağlayan Kaya’nın bulunduğu plajda ise bazı hizmetler ücretli olsa da dilerseniz hiçbir ücret ödemeden denizde de yüzebilirsiniz. Ancak aynı zamanda belirlenen ücret dahilinde bölgede ki kamp alanında kamp da yapma imkanına sahipsiniz.

4- Kumbaba Plajı ve Kumbaba Tepesi

İstanbul Şile’de Gezilebilecek Yerler

 Karadeniz’in hırçın sularının Şile’nin içlerine doğru kıvrıldığı ender noktalardan birisi Kumbaba Plajı. Özellikle çocuklu aileler için son derece uygun, buna karşın berrak ve içerisinde balıkların yüzdüğü bu sular içinizi de ferahlatıyor. Kumbaba Tepesi ise Bizans İmparatorluğu döneminden beri kumlarının şifalı olduğu düşünülen, bu nedenle birçok kişinin kum banyosu yapmak için uğradığı bir nokta olma özelliğine sahip. Kumbaba Tepesi’nin kumlarının romatizma ve çeşitli eklem ağrılarına iyi geldiği rivayet edilmekte.

5- Şile Pazarı

İstanbul Şile’de Gezilebilecek Yerler

 Dünya üzerinde sadece 44 adet bulunan yeryüzü pazarlarından birisi olma özelliğine sahip Şile Pazarı’nda, Şile’nin 57 köyünde üretilen tamamen doğal ürünler satılmakta. Eğer Şile’yi ziyaret ettiyseniz bu pazara da muhakkak uğrayarak hem tarladan toplanıp doğrudan pazara gelen, tamamen doğal ürünlerden alabilir hem de Şile’nin köylüleri ile son derece samimi sohbetler yapabilirsiniz.

 Tarihi mekanları ile dünyanın da göz bebeği olan İstanbul’da yer alan Şile’de de tabi ki birçok tarihi ve turistik mekanlar mevcuttur. Şile’de yukarıda sıralanan belli başlı turistik mekanların yanı sıra tarihi kiliselerinden hamamlarına, ahşap evlerinden kalelerine çok daha fazla turistik mekana ev sahipliği yapmaktadır. Bu güzide ilçe muhakkak ki tüm güzelliklerini araştırmaya sadece bir hafta sonundan çok daha fazla vakit gerektirecek bir turizm beşiği olarak sayılabilir.

Tags: İstanbulşile

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış