26 Mayıs 2020 00:48 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:59

Dünyada Yaşanmış 10 Büyük Felaket

Dünyada Yaşanmış 10 Büyük Felaket

 Geçmişten günümüze kadar insan hayatını ve doğal dengeyi etkileyen pek çok felaket meydana gelmiştir. Çoğunlukla insanların, doğanın düzenini bozması ya da ekosisteme zarar vermeleri ile dünyada meydana gelen büyük felaketler, oluştuğu bölgedeki yaşamı neredeyse bitirme noktasına getirmiştir. Pekiyi

 Geçmişten günümüze kadar insan hayatını ve doğal dengeyi etkileyen pek çok felaket meydana gelmiştir. Çoğunlukla insanların, doğanın düzenini bozması ya da ekosisteme zarar vermeleri ile dünyada meydana gelen büyük felaketler, oluştuğu bölgedeki yaşamı neredeyse bitirme noktasına getirmiştir. Pekiyi bu 10 büyük felaket hangileri? Geçmişte ne gibi olaylar meydana geldi? Sizler için derlediğimiz bu dünyada meydana gelen felaketler listemizde, bu sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.

Kuveyt Petrol Yangını

Dünyada Yaşanmış 10 Büyük Felaket

 1991 yılında gerçeklesen bu yangın, Körfez Savaşı’ndan sonra Kuveyt ile Irak arasındaki çatışmalardan dolayı meydana gelmiştir. Savaşın bitiminin ardından Kuveyt’in ekonomisine zarar vermek adına petrol rafinelerine ateş açan Irak askerleri, binlerce ton petrolün denize dökülmesine ve bunların günlerce yanmasına neden olmuştur. Hiçbir şekilde söndürülemeyen bu yangın aylarca yanarak ülkenin duman altında kalmasına ve oksijen kaynaklarının tükenmesine yol açmıştır.

Exxon Valdez Kazası

Dünyada Yaşanmış 10 Büyük Felaket

 1989 yılında yasanmış olan bu olay petrol taşıyan bir tankerin kazasını anlatmaktadır. Kaliforniya eyaletine doğru çıkmış olan Exxon Valdez Petrol Gemisi, Alaska sınırlarındaki bir resife çarpmıştır. Tahmini olarak 12-38 milyon galon ölçüdeki petrolün denize akması sonucu, denizdeki canlılar için hayat durma noktasına gelmiştir. Hatta sadece denizde yaşayan canlılarla kalmayıp çevresinde bulunan diğer canlıların da ölümüne sebep olmuştur. Sayılamayacak kadar çok miktarda ölen balık türleri, deniz kuşları ve su samurları için uygulanabilecek hiçbir çözüm yöntemi bulunamamıştır. Günümüzde bile hala olayın gerçekleştiği yerden petrol kalıntılarına rastlanılmaktadır.

Love Kanalı

Dünyada Yaşanmış 10 Büyük Felaket

 1950 yıllarında yasanmış bu olay aslında uzun sureli bir birikim sonucu patlak vermiştir. New York’ta çalışan bazı fabrikaların kimyasal atıklarını Love isimli bir kanala dökmesi sonucu olmuş olan bu olay, başlangıçta ciddiye alınamasa da 20. yüzyılın sonlarına doğru insanların ölmesi sonucu fark edilmiştir. Yaklaşık 21 bin ton kimyasal atiğin bu kanalda birikmesi sonrasında büyük uğraşlar sonucu hayat normal hale getirilmiştir.

Halifax Patlaması

Dünyada Yaşanmış 10 Büyük Felaket

 1917 yılında Fransa’da yaşanan bu olay, savunma sanayisi için mühimmat ve patlayıcı taşıyan geminin Halifax limanında infilak etmesidir. Gemiden mühimmatları taşımaya gelen isçilerin ve gemi mürettebatının da içinde bulunduğu 2 bin kişi patlama sonucu bir anda yok olmuştur. Hatta patlama bu olay ile kalmayıp bu sarsıntının etkisi ile denizde oluşan dalgalar tsunami felaketini de beraberinde getirmiştir.

Haiti Depremi

Dünyada Yaşanmış 10 Büyük Felaket

 2010 yılında meydana gelmiş olan bu deprem olayı, araştırmalara göre yerden 13 kilometre aşağıdan hatların kırılması sonucu oluşmuştur. Haiti depreminin dünyada yasanmış büyük felaketler listesine girmesinin sebebi depremin 7.0 şiddetinden olmasına rağmen 80bin kişiden fazla insanın hayatını kaybetmesidir.

Çernobil Nükleer Patlaması

Dünyada Yaşanmış 10 Büyük Felaket

 1986 yılında Çernobil nükleer santralinde yasanmış olan bu felaket 4 numaralı reaktörün patlaması sonucu binlerce isçinin ölümüne sebep olmuştur. Patlama sonucu ortaya çıkan radyoaktif ışınlar, olay sonrasındaki araştırma yapan ve bu çevrede yaşayan insanların bile hayatını ciddi oranda etkilemiş, bir kısmının ise ölümüne sebep olmuştur. Tahmini olarak 65 bin kişinin hayatını kaybettiği bu olay, günümüzde Rusya ve Ukrayna gibi ülkelerdeki doğan çocuklarda hala etkisini sürdürmektedir.

Bhopal Kazası

Dünyada Yaşanmış 10 Büyük Felaket

 3 Haziran 1984 yılında Hindistan’da yaşanmış olan bu kazanın sebebi, pestisit fabrikasındaki gaz patlamalarıdır. Sebebi hala bilinmeyen bu olay zehirli gazların sızıntı yaparak insanların solumasına yol açmıştır. Sanayi alanında unutulmayan bu olay, yaklaşık 20 bin insanın ölümüne sebep olurken, 500 binden fazla insanın uzun süre evde hapis kalmalarına yol açmıştır.

Japonya Atom Bombası Saldırısı

Dünyada Yaşanmış 10 Büyük Felaket

 İnsanlık tarihinin unutamayacağı kadar etkili olmuş bu felaket, Amerika Birleşik Devletleri’nin Japonya’ya atmış olduğu atom bombasıdır. Konum olarak Hiroşima ve Nagazaki bölgelerine düşen bu atom bombası sadece askerlerin değil, Japon vatandaşlarında ölümüne sebep olmuştur. Yaklaşık 130 bin insanın öldüğü bu hava saldırısında, olayın bitiminden itibaren yıllarca doğan çocuklar engelli olarak dünyaya gelmiştir.

Şili Depremi

Dünyada Yaşanmış 10 Büyük Felaket

 22 Mayıs 1960 tarihinde yaşanmış olan bu deprem felaketi, Güney Afrika ve Hawaii bölgelerini yerle bir etmiştir. İnsanlık tarihinin en şiddetli depremi olan bu olayın, mimari olarak pek sağlam olmayan bu bölgelerde yaşanması ülkeye ağır bir darbe vurmuştur. 9.5 şiddetinde yaşanmış olan bu deprem, 5 bin kişiden fazla insanın ölümüne sebep olmuştur. Sahil bölgelerinde yaşanmış olan bu deprem, tsunami felaketini de beraberinde getirmiştir.

Ryukyu Olayı

Dünyada Yaşanmış 10 Büyük Felaket

 Neredeyse 4 tarafı denizlerle çevrili olan Japonya, tarih boyunca bir çok felaketlerle karşı karşıya kalmıştır. Bu felaketlerden birisi de 18. yüzyılda Ryukyu adalarında yasanmış olan tsunamidir. Dalgakıranların bile durduramayacağı kadar büyük olan deniz dalgaları tüm şehri su altında bırakmıştır. Tahmini olarak 60-80 metre yüksekliğindeki bu dalgalar 15 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine sebep olmuştur.

Tags: Dünyanın EnleriEn Çok ÖlümFelaketler

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış