26 Mayıs 2020 00:25 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:55

Akdeniz’de Gezilebilecek 10 Bölge

Akdeniz’de Gezilebilecek 10 Bölge

 Havaların ısınmasıyla yaklaşan tatil sezonu bir kez daha kendisini belli etti. Her ne kadar korona virüs pandemisi nedeniyle dünya genelinde birçok kısıtlamalar olsa da, yabancı turist sıkıntısı çekecek olan turizm sektörü bu açığını yerli turistleri turizm merkezlerine çekmek

 Havaların ısınmasıyla yaklaşan tatil sezonu bir kez daha kendisini belli etti. Her ne kadar korona virüs pandemisi nedeniyle dünya genelinde birçok kısıtlamalar olsa da, yabancı turist sıkıntısı çekecek olan turizm sektörü bu açığını yerli turistleri turizm merkezlerine çekmek için birçok kampanya düzenlemeye götürecek. Tabi ki, tatil ve turizm dendiğinde ülkemizde akla ilk gelen yerlerden birisi de Akdeniz Bölgesi. Akdeniz Bölgesine turizm amaçlı gittiyseniz veya gitmeyi planlıyorsanız Akdeniz’de gezilebilecek 10 bölge konulu listemizden yararlanabilirsiniz.

1- Kekova

Akdeniz’de Gezilebilecek 10 Bölge

 Akdeniz’de gezilebilecek yerler dendiğinde listede ilk sırada yer alabilecek bölge Kekova’dır. Kekova batık şehrini görebilmek için hali hazırda düzenlenen gemi turlarından birisi ile gitmelisiniz. Eğer kalabalık bir grupsanız kendinize bir tekne de ayarlayabilirsiniz. Bu seyahati gerçekleştirmek için ilk durağınız İnönü Koyu olacak. Kekova olarak adlandırılan bölgenin kapsadığı yerler içerisinde Akvaryum Koyu, Batık Şehir, Kale Köy ve Üç Ağız Köyü var. Bölgenin kısa tarihinden bahsetmek gerekirse; burada Milattan önce Likya medeniyetleri yaşamış. Ada üzerinde birçok konumda bu medeniyete ait su kuyuları, su sarnıçları ve hamamlar da var. Ayrıca bölgede yine bu medeniyete ait bir Agora, yani antik pazar yeri de mevcut. Kekova’yı ziyaret etmeyi planlayanlar için ufak bir not; eğer Kekova’da kalmayı planlıyorsanız önceden muhakkak rezervasyonunuzu yaptırın, çünkü burada boş pansiyon bulabilmek oldukça zor.

2-Termessos

Akdeniz’de Gezilebilecek 10 Bölge

 Burası Güllük Dağı (Termessos) Ulusal Parkı olarak geçmekte. Antik şehrin tarihi ile ilgili etkileyici bir not olarak şunu ekleyelim; şehir Büyük İskender’in fethetmediği, bazı rivayetlere göre ise fethedemediği tek şehir olma özelliği ile anılmakta. Bu antik şehir koruma altında bir bölge olduğu için kamp kurmak kesinlikle yasak. Şehre ulaşabilmek için araçlarınızı park alanında bıraktıktan sonra uzun sayılabilecek bir dağ tırmanışı yapmaya hazır olmalısınız. Bunu yaparken Büyük İskender’in şehri neden fethedemediği sorusu hakkında da önemli ipuçlarına sahip olacaksınız.

3- Patara

Akdeniz’de Gezilebilecek 10 Bölge

 Burası size bir turistik geziden isteyebileceğiniz her şeyi verecek. 12 kilometrelik eşi benzeri olmayan plajı ve sığ suları ile deniz, binlerce seneye dayanan farklı medeniyetlerin kalıntıları ve antik şehri ile tarih, karetta karettaların yumurtlama alanları olmasıyla da doğa turizmini de ziyaretçilerine sunuyor. Şunu da belirtelim, içerisinde bulunduğumuz 2020 senesi de Patara yılı ilan edilmiş durumda. Patara’nın konumu Fethiye Kalkan arasında tarihi Santos Vadisi’nin güneybatı ucunda, bugün ki Ovagelemiş Köyü’nde yer alan en eski Likya şehirlerinden birisi.

4- Phaselis

Akdeniz’de Gezilebilecek 10 Bölge

 Kemer’e 15 dakika, Antalya’ya ise 45 dakika uzaklıkta yer alan bir başka güzide Akdeniz Antik Kenti. Burası 3 muhteşem koy kenarında ve harika bir orman içerisinde yer alan bir antik şehir. Kentin tarihi hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse; kent MÖ 7. yüzyılda Rodoslular tarafından kurulmuş. Antik kentin 3 limanı bulunmakta. Şehir ayrıca sulama kanalları ile çevrelenmiş ve antik tiyatro, hamam ve agora gibi yapılara da sahiptir.

5- Kaleiçi

Akdeniz’de Gezilebilecek 10 Bölge

 Bir diğer tarihi yer olan Antalya Kaleiçi’ne Roma İmparatorluğu döneminden kalan 3 büyük Hadrianus kapısından giriş yapıyorsunuz. Antik kentin inanılmaz otantik sokaklarında kilimciler ve yeşiller içerisinde birbirinden güzel kafeler bulunmakta. Bu muazzam tarihi kente ulaşım ise çok kolay, Antalya hava limanında indikten sonra metro’ya binerek kolayca ulaşabilirsiniz. Antik bir Roma kentinde mis gibi çiçek kokuları eşliğinde muhteşem bir gezi yapabilirsiniz.

6- Aspendos

Akdeniz’de Gezilebilecek 10 Bölge

 Amasyalı Strabon’a göre bu şehir Agruslular tarafından kurulmuş. Şehirde yer alan ünlü Aspendos Tiyatrosu da Akdeniz’in en iyi korunmuş tiyatrolarından. Tiyatro MS 2. yüzyılda Roma İmparatoru Marcus Aurelius’a ve şehrin tanrılarına adanmak amacıyla inşa edilmiştir. Tiyatro şehrin kralının kızı ile evlenmek isteyen Mimar Zenon tarafından inşa edilmiş ve bu sayede Mimar Zenon kralın kızı ile evlenebilmiştir.

7- Apollon Tapınağı

Akdeniz’de Gezilebilecek 10 Bölge

 Apollon Tapınağı en önemli turistik mekanlardan birisi olan Didim’de yer alır. Didim’in en güzel plajı olan Altınkum Plajı denize rahatlıkla girebileceğiniz mavi bayraklı bir plajdır. Bu güzide turistik bölgede yer alan Apollon Tapınağı dünya harikaları arasında yer alır. Ayrıca dünya üzerinde yer alan ender açık hava müzelerinden birisi olma özelliğine de sahiptir. Apollon Tapınağı tarih boyunca kehanet merkezi olarak kullanılmıştır.

8- Perge

Akdeniz’de Gezilebilecek 10 Bölge

 Antik kente ait stadyum ve tiyatro şehrin dışında yer almaktadır. Şehre iki kule arasından giriş yapılıyor. Eskiden şehre girenler ilk olarak şehrin hamamına gidip yıkanırlarmış. Şehre girdikten sonra ilk olarak görebileceğiniz yer şehrin antik hamamı olabilir. Şehrin eski valisinin gelini olan Prancia Magna, şehre yapmış olduğu yatırımlar nedeniyle şehir için çok önemli bir yere sahiptir.

9- Olympos

Akdeniz’de Gezilebilecek 10 Bölge

 Eski adı Kuzey Nekropol olan bölgede yer alır. Burası da Olympos Çayı tarafından 2’ye bölünen kentin kuzeyinde yer alır. Bölgede yapılan kazılarda 113 kadar antik mezar bulunmuştur. Sıcak havada muhteşem manzaralar eşliğinde gerçekleştireceğiniz bir gezinin ardından, kendinizi Olympos’un serin sularında ferahlatabilirsiniz.

10- Düden Şelalesi

Akdeniz’de Gezilebilecek 10 Bölge

 Antalya’nın Kepez ilçesinde yer alan Düden Şelalesi, çeşitli kaynaklarda İskender Şelalesi olarak da anılmaktadır. Şelale 40 metre yukarıdan denize dökülen suyu ile Avrupa’nın en yüksek şelalelerinden birisi olma özelliğine de sahip. Düden Şelalesi’ni ufak bir giriş ücreti mukabilinde keyifle ziyaret edebilirsiniz.

Tags: Akdeniz

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış