25 Mayıs 2020 18:07 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:59

Zebralar Neden Çizgilidir

Zebralar Neden Çizgilidir

Hiç zebra çizgilerinin neden siyah beyaz olduğunu merak ettiniz mi? Bu konu yıllardır bilim camiasında tartışılagelen ve açıklamak için çeşitli teoriler ortaya atılan bir araştırma ve tartışma konusu olmuştur. Evrim teorisinin ortaya atılmasından bu yana, bu konuda farklı

Hiç zebra çizgilerinin neden siyah beyaz olduğunu merak ettiniz mi? Bu konu yıllardır bilim camiasında tartışılagelen ve açıklamak için çeşitli teoriler ortaya atılan bir araştırma ve tartışma konusu olmuştur. Evrim teorisinin ortaya atılmasından bu yana, bu konuda farklı hipotezler yaratılmıştır. Bu iddiaları devam ettirenler olsa da fikir birliğine varılan bir cevaba ulaşılmıştır.

Zebralar Neden Çizgili Bilimsel Açıklama

Başlangıçta en çok kabul gören hipotez, zebraların kamuflaj ve yırtıcılara karşı koruma sağlamaları için siyah beyaz şeritler taşıdıklarıydı. Genellikle gruplar halinde bulunan bu hayvanların büyük miktarda şerit nedeniyle yırtıcı hayvanların kafasını karıştırdığına inanılıyordu. Bir tane zebrayı diğerinden ayırt edemediği için yırtıcının kafası karışabiliyordu. Bu hipotezden başka yaygın bir diğer görüş de, zebralardaki şeritlerin ısı yalıtımı sağladığıyla ilgiliydi. Ancak yapılan bir çalışmayla hiçbir zebranın desenlerinin birbiriyle aynı olmamasının anlaşılması üzerine, bu şeritlerin zebraların sosyal etkileşimleri ile ilgili olabileceği fikri yaygınlık kazandı.

Zebralar Neden Çizgili Bilimsel Açıklama

Nisan 2014’te Nature Communications’da yayınlanan zebra şeritlerinin işlevi başlıklı çalışma, bir asırdan fazla bir tartışmayı sona erdirdi ve zebraların neden çizgili olduğunu açıkladı. Bu teze göre, zebra çizgileri doğal bir kovucu olarak çalışır. Araştırmacılar bu sonuca yedi tür zebra, at, eşek ve bazı alt türlerin yanı sıra bu hayvanların yaşadığı yerleri inceledikten sonra ulaştılar. Ayrıca araştırma alanındaki, tsetse sineği ve tabanids gibi kan emici böcekler de araştırmaya dahil edildi.

Zebralar Neden Çizgili Bilimsel Açıklama

Böceklerin ve atların yaşadığı alanı incelerken, çok miktarda böcek bulunan yerlerde daha fazla sayıda çizgili hayvanın olduğunu gözlemlemek mümkün oldu. Bu sayede zebralardaki şeritlerin, sineklerin saldırısını önlemenin bir yolu olacağı sonucuna varıldı. Çünkü bu böceklerin çizgili yüzeylerden kaçındığı gözlemlendi. Bunun yanı sıra bu böceklerin içinde, incelenen diğer türlere kıyasla daha az zebra kanının olduğu fark edildi. Yapılan bu çalışmayla, aynı zamanda var olan diğer teorilerin gerçekten mümkün olup olmayacağı da incelendi fakat bunları kanıtlamak için herhangi bir kanıt elde edilmedi.

Zebralar Neden Çizgili Bilimsel Açıklama

Çizgili yüzeylerden hoşlanmayan sinekler sorunu yeni bir şey değildir ve bu teoriyi kanıtlamak için çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Bununla birlikte, bu böceklerin neden çizgilerden kaçındığını kesin olarak açıklamak için daha fazla araştırma yapılmaktadır . Her durumda, bu özelliğin zebraların evrimsel başarısı için temel olduğu zaten açıktır.

Tags: Zebra

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış