24 Mayıs 2020 22:57 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:56

Deprem Çantasında Muhakkak Bulunması Gereken 10 Gereç!

Deprem Çantasında Muhakkak Bulunması Gereken 10 Gereç!

 Depremlerin yaşanma olasılığının yüksek olduğu Türkiye’de, bu doğal afet hazırlıklı olmak da şart haline geldi. Her an yaşanabilecek bu doğa olayına karşı hazırlıklı olmak için ilk yapılması gereken ise deprem çantası hazırlamak. Pekiyi bu deprem çantasının içinde olması

 Depremlerin yaşanma olasılığının yüksek olduğu Türkiye’de, bu doğal afet hazırlıklı olmak da şart haline geldi. Her an yaşanabilecek bu doğa olayına karşı hazırlıklı olmak için ilk yapılması gereken ise deprem çantası hazırlamak. Pekiyi bu deprem çantasının içinde olması gereken gereçler neler?

1) İlkyardım Çantası

 Deprem anında yaralanmış veya deprem sonrasında oluşacak rahatsızlıklar için yara bandı, gazlı bez ve tentürdiyot gibi sağlık malzemelerinin bulunması çok önemlidir. Sağlık ekipleri gelene kadar yapılacak ilk müdahale depremzedeyi hayatta tutabilir.

2) Kişiye Özel İlaçlar

 Deprem çantasında bulunması gereken en önemli araçlardan birisi kişiye özel ilaçlardır. Astım hastaları veya buna benzer düzenli olarak ilaç alması gereken kişilerin ilaçlarının bir miktarını, ilkyardım çantasına koyması deprem sonrası için gereklidir.

3) El Feneri

 Gece vakitlerinde yaşanmış bir deprem olayında, ilkyardım çantasına ulaşabilmiş ancak enkaz altından çıkamamış kişiler için el feneri hayat kurtarabilir. Deprem çantası hazırlarken el fenerini koymak, kişinin nerede olduğunu ve çıkabileceği en yakın konumu bulmasını sağlar.

4) Düdük

 Genellikle yüksek katlı binalarda yaşanan depremler sonucu enkaz altında kalmadığı halde havasızlık ve kurtarılamayacağı inancıyla tepki gösteremeyen bireyler için düdük hayat kurtarıcı bir araçtır. Çok az bir enerji ile yüksek bir ses çıkartabilen düdük, her deprem çantasında bulunması gerekir.

5) Battaniye

 Deprem çantası hazırlarken önemi diğer araçlar kadar olmasa da gerekli olan bir araçta battaniyedir. Soğuk ya da insanların az yaşadığı bölgelerde daha çok önem arz eden battaniye enkaz altından çıkan kişilerin ya da evlere girmeye korkacak çocukların, gece boyunca üşümemeleri için gerekli olan bir malzemedir.

6) Su

 Deprem öncesi hazırlık yaparken 2-3 litre civarında temiz bir suyun deprem çantasına koyulması önemlidir. Çantaya koyulan bu suyun düzenli olarak değiştirilmesi gerekir. Deprem sonrasında dışarıda kalan aileler için su ihtiyacı konusunda sıkıntı çekmemek adına böyle bir girişimde bulunabilir.

7) Konserve Yiyecek

Deprem çantasında bozulmayacak ya da kontrollerinin düzenli olarak yapıldığı yiyecekler konulması önemlidir. Ulaşılması zor olan bölgelere takviye ekiplerinin gitmesi insanların uzunca bir süre beklemesine yol açar. Acıkan yaşlı ve çocuklar için pratik yenilebilecek ve doyurucu besinlerin deprem çantasında bulunması, böyle zamanlarda telaşa kapılmayı önlemektedir. Aynı zamanda enkazdan deprem çantasını alamadan çıkmış yardıma muhtaç kişiler için yiyecek önemli bir araçtır.

8) Para

 Deprem anında ulaşılması zor ve küçük bir araç olan para deprem öncesi hazırlıkta çantaya koyulacaklar arasındadır. Su, giyecek ve diğer ihtiyaçların kısıtlı olması durumunda en yakın market ya da mağazadan gerekli ihtiyaçların alınması için paranın olması gerekir. Aynı zamanda dışarıda kalamayacak kadar rahatsız olan insanların geçici bir süreliğine otelde kalmaları durumunda yine para gerekecektir.

9) Ayakkabı

 Depremin olduğunu fark eden insanlar o an düşünemediği ya da düşünse bile kapıdan çıkmanın doğru olmayacağını anladıkları zaman ayakkabısız bir şekilde kendilerini dışarı atarlar. En az bir çift ayakkabının bulunması bile ihtiyaçların karşılanması için yeterlidir.

10) Belgeler

 Deprem çantasında bulunması gerekenlerden birisi de kişinin ev tapusu ve üstüne ait malvarlıklarının belgeleridir. Bu belgelerin örneklerini deprem çantasına koymak, enkaz olayından sonra yer tespiti için gerekli olabilir.Deprem çantası içinde olması gerekenler, acil kullanım içindir ve çoğaltılabilir. Örneğin; birkaç kutu kibrit, yedek iç çamaşırı, bebek bezi, makas vb. gereçler de ihtiyaç anında can kurtaran olabilmektedirler.

Tags: depremDeprem ÇantasıDeprem Önlemleri

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış