24 Mayıs 2020 22:54 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:57

Deprem Hazırlığı ve Yapılması Gerekenler

Deprem Hazırlığı ve Yapılması Gerekenler

Ülkemiz deprem açısından aktif fay hatlarının üzerinde bulunmaktadır. Bu durum da ülkemizde ki herkesin depremle yaşamaya alışması gerekemektedir. Japonya’da sürekli deprem olmaktadır. Özellikle her yıl 6.0+ üzeri deprem meydana gelmektedir. Ülkemiz Japonya’ya göre daha az aktif olsa

Ülkemiz deprem açısından aktif fay hatlarının üzerinde bulunmaktadır. Bu durum da ülkemizde ki herkesin depremle yaşamaya alışması gerekemektedir. Japonya’da sürekli deprem olmaktadır. Özellikle her yıl 6.0+ üzeri 5 deprem meydana gelmektedir. Ülkemiz Japonya’ya göre daha az aktif olsa da ortalama 10-15 yılda bir kez 7.0+ depremle karşı karşıya kalmaktadır. Peki bu deprem nasıl gerçekleşir ?

Yer Altı Kayaçları

Yer altında bulunan devasa kayaçlar birbirinin sürtünmesiyle oluşan kayaçların kırılmasına deprem denir. Yani yer altında ki kayaç ne kadar süre kırılmaz ise içerisin de biriktirdiği enerji (stres) artar ve daha büyük bir patlama yaşatabilir. Hatta bazı noktalar yakınların da bulunan fayları da harekete geçirebilecek güce sahiptir.

Depremin Yeryüzünde ki Etkisi

Depremin yer altından başlayarak yer yüzüne çıkması sonrası 2 farklı türde bir sallantı yaratmaktadır. İlk olarak alttan vurması olayı vardır. Alttan vuran depremlerde binaların kolonlarının iyi olmadığı anlamına gelmektedir. P hareketi şeklinde gerçekleşen bu depremler ilk saniyeler de alttan vuruyormuşcasına sallantı yaratır ardında ki saniyelerde sağdan sola – soldan sağa şeklinde sarsıntı yaşamanız normaldir.

Depremin Yeryüzünde ki etkisi tam olarak bu değildir. Bir de uzun katlı binalar vardır. Raylı sistem ile yapılan uzun katlı binaların sallanması çok çok azdır. Şiddeti 6.0 Olan bir depremi bu tür binalardaki insanlar 4.0-4.8 aralığın da hissedebilir.

Deprem Anında Yapılacaklar

Deprem anında bulunduğunuz bölgeye göre farklı tedbirler uygulamalısınız. Örneğin binanız 4 katlı, eğer ki 3 veya 4. katta iseniz mutlaka cam,kolon ve dış kapıdan en az 1 metre uzaklıkta bir bölge oluşturun bu bölge de yatak gibi yüksek olmayan fakat sağlam eşyaların yanına çömelin. Eğer ki Dolap gibi bir sert cisim varsa sabit olması gerekmektedir Ya da dolabın devrileceğin yanda olmamalısınız. Ya da sallantıyı simülasyon haline getirin ve devrildiğinde yatağın üzerine getirmeye çalışın.

Kısaca dolap gibi uzun bir eşya devrildiğinde tam yere devrilmek yerine son anda onu tutacak en ideali yatak ve masa olan bir cisimin yakınlarına yerleştirin. Dolap ve yatak arasına da kendiniz girmelisiniz.

Buraya kadar mutlaka bir çoğunuz biliyordur en önemlisi bu ne işe yarayacak ?

Deprem anında yapabileceğiniz tek şey eşyaların düşüşünü ve yönünü hesaplayığ şu alan boş kalır demenizdir. İşte o boş alanlar da çömel, bir elini zemine yani kafanı koruyacak şekilde diğer elini de kafanın üstüne atmalısın. Eğer ki binanın yana doğru kayacağını yani devrileceğini anladıysan sert eşyaya bir elinle tutunurken diğer elinle kendini korumalısın.

Deprem anı 1 veya 2. katta iseniz ve eğer 15 saniye içerisin de binadan uzaklaşabilecek kapasitedeyseniz dışarı çıkmayı deneyin. Çünkü bina iş içe çökse de yan yatsa da en son siz çıkarılmaya çalışırsınız.

Eğer ki içerde kaldınız sizler sert cisimler kullanarak 3. ve 4. katta uyguladığımız tekniği uygulayın fakat bunda aşırı sert olan cisimleri yakın tutarsanı o cisimin altına giredebilirsiniz. Ama deprem anı sadece o cisme yakın durum çökme başlarsa altına girmeniz de fayda var.

Deprem Çantası

Deprem anında bir çok kişide daha hazır bile olmayan, ya da yakınlarına uzak bir şekilde yerleştirilen çantalardır. Bu çantanın size en yakın noktada olması ve çantayıt alıp a bir yerlere kapanmanız gerekmektedir. Bu çanta sizi afet anında düşünün herkes size yardıma gelir mi ? Yakınlarınız bile olayın şokunda kaldığından sizi düşünemeyecek hale gelir ki bu normal birşey. Sizler de bu süreçde en az 24-48 saat hayatta kalacak besin,su, ilk yardım çantasını hazır halde bekletmelisiniz .Fener ve düdük de çok önemlidir. Tek seferde de telefonunuza fener ve düdük sesi uygulamasını yükleyebilirsiniz. telefonunuzu almanız hayat kurtarabilir. En az 2 kez dolum yapacak powerbank da gerekmektedir. Şarj edebilmeniz için onların da şarjı olması gerekiyor.

Deprem Telefon Uygulamaları

Android cihazlar için sismograf çok önemli. İlk anda depremin ne kadar olduğunu anlamasanız bile 2-3 dakika sonra gelecek olan artçıları zemine koyduğunuz da anlayabilirsiniz. Artçısı 5.0 + üzerinde ise 7.2+ üstü deprem muhtemeldir.

Tags: depremDeprem ÇantasıDeprem Önlemleri

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış