24 Mayıs 2020 22:37 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:55

Ağrı’da Nereye Gitsem? Gezi Rehberi

Ağrı’da Nereye Gitsem? Gezi Rehberi

Doğu Anadolu Bölgemizde yer alan Ağrı, kuru iklim ve kışları oldukça soğuk bir şehirlerimizden biridir. Ağrı toplam nüfusu 549.262 kişi ve toplam yüzölçümü ise 11.520 kilometrekaredir. Ağrı’da gezilecek yerler Ağrı’da gezilecek yerler

Doğu Anadolu Bölgemizde yer alan Ağrı, kuru iklim ve kışları oldukça soğuk bir şehirlerimizden biridir. Ağrı toplam nüfusu 549.262 kişi ve toplam yüzölçümü ise 11.520 kilometrekaredir.

Ağrı’da gezilecek yerler

Ağrı’da gezilecek yerler konusunda oldukça zengin bir şehir konumundadır. Medeniyetlerin beşiği olarak da anılan ve Mezopotamya’nın en önemli şehirlerinden biri olan Ağrı, içerisinde birbirinden önemli kültür miraslarını içinde barındırmaktadır. Ağrı’da gezilecek yerler denilince ülkemizde ilk akla gelen yer ise elbette Ağrı Dağı olacaktır. Tarihe ışık tutan eski yerlere ev sahipliği yapan Ağrı, Doğu Anadolu Bölgesinin gezilebilecek en güzel yerlerinden bir tanesidir.

Ağrı’da Görülebilecek Yerler

Küpkıran Kalesi, Pazı Kalesi, Tokluca Kalesi, Zencir Kalesi, Kız Kalesi, Kan Kalesi, Havran Kalesi, Kuje Kalesi, Avnik Kalesi, Patnos Kalesi, Toprak Kale, Diyadin Kalesi, Havaran Kalesi, Hamur Kümbeti, Karagöz Kilisesi, Anzavur Kalesi, Girik Tepe, Tendürek Kalesi, Uzunveli Kalesi, Antik Kent, Süleymankünbet Köyü Kümbeti, Kızıl Ziyaret Kalesi, Meya Mağaraları, Diyadin Kalesi.

Ağrı’ya Ne Zaman Gidilir?

En çok sorulan soruların başında geliyor. Ağrı iklim şartları sebebiyle sert ve kış aylarının oldukça soğuk olmasının sebebiyle ilkbahar ve yaz aylarında gidilmesi önerilir. Bu nedenle Ağrı’ya gitmek isterseniz, ilkbahar ve yaz aylarını tercih etmeniz kesinlikle önerilir.

İshak Paşa Sarayı

Ağrı’da Nereye Gitsem

İshak Paşa Sarayı ve ya diğer ismiyle İshak Paşa Külliyesi, Ağrı şehrimizde yer alan 116 adet odaya sahip bir bey kalesidir. Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesine 5 kilometre mesafede yer alır. İshak Paşa Sarayı içerisinde cami, türbe, surlar, divan, harem, koğuşlar, iç ve dış avlulardan oluşmaktadır. Ünlü Kürt bilim adamı ve yazarı Ahmed-i Hani, İshak Paşa Sarayı’nda kâtiplik yapmıştır. Topkapı Sarayı’ndan sonra en ünlü yapılardan bir tanesi olarak bilinir ve yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilmektedir. 1685 yılında 2. İshak Paşa ve Çolak Abdi Paşa tarafından yapımına başlanan ve 1784 yılında en son ki halini almış ve günümüze kadar gelmiştir. Yapımına başladığı yılın mimarisine ve özelliklerine sahip olan İshak Paşa Sarayı, Doğu Anadolu Bölgesinin en görkemli yapıları arasında yer almaktadır. Fotoğrafçıların gün batımını çekmek için akın ettiği yer olarak da bilinmektedir.

İshak Paşa Sarayı Giriş Saatleri

İshak Paşa Sarayı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından günümüzde müze olarak kullanıma sunulmaktadır.

İshak Paşa Sarayı Ziyaret Saatleri:

Yaz Aylarında: 08.00 – 19.00

Kış Aylarında: 08.00 – 17.00

İshak Paşa Giriş Ücretleri:  Giriş ücreti kişi başı olarak 10 Türk Lirası ve Müze kart sahiplerine yıl boyunca 2 kez ücretsizdir.

Şoşik Kalesi

Ağrı’da Nereye Gitsem

Ağrı ilimizin Karlıca(Şoşik) köyünde bulunmaktadır. Köyde dik ve büyük kayalar üzerinde yer alan Şoşik Kalesi, Sultan Hasan oğlu Ziyaüddin tarafından yapılmıştır. Oldukça ilginç bir yere yapılması sebebiyle yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilen yerlerden bir tanesidir.

Ağrı Dağı

Ağrı’da Nereye Gitsem

Ağrı Dağı, Türkiye’nin en yüksek dağları arasında ilk sıradadır. 5.137 metre yüksekliğinde ve aktif olmayan bir volkanik dağdır. Kutsal kitaplarda da adı geçen Ağrı Dağı, Nuh’un gemisine de ev sahipliği yaptığı da söylenmektedir. Volkanik bir dağ olması sebebiyle çevresinde artçı depremlerin yaşandığı görülmüştür. Dağ tırmanışı yapan sporseverler tarafından da oldukça popüler bir dağ halindedir.

Doğubeyazıt Kalesi

Ağrı’da Nereye Gitsem

Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesine 5 kilometrelik bir mesafede yer alan Doğubeyazıt Kalesi, üzerinde bulunan Urartu kalıntılarının olması sebebiyle Urartular dönemine ait olduğu söylenmekte ve en önemli Antik Kent özelliklerini taşımaktadır.

Nuh’un Tepesi

Ağrı’da Nereye Gitsem

Nuh peygamberin gemisinin büyük tufan esnasında gemisinin durduğu yer olarak anlatılmaktadır. Büyük tufan olduğu esnada Nuh peygamberin, her bir hayvanlardan çift olarak ve ailesi ile birlikte tufanda hayatta kalabilmek için bir gemi vasıtasıyla burada durduğu söylenmektedir. Nuh’un gemisinin burada durduğu Tevrat’ta ve Kuran’ı Kerim de geçmektedir.

Üç Kilise

Ağrı’da Nereye Gitsem

Ağrı ve Doğubeyazıt ilçesindeki karayolu mevkisin de bulunan Murat Nehri bölgesinde bulunmaktadır. Geçmiş yıllardan beri kutsal olarak kabul edilen Üç Kilise, tarih, din ve gezi kitaplarında kutsal olarak kabul edilmiştir. Ayrıca bir efsaneye göre Nuh Peygamber’in mezarı burada olduğu iddia edilmektedir.

Tags: AğrıAğrı Dağıİshak Paşa Sarayı

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış