24 Mayıs 2020 22:26 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:59

İstanbul’un Köprüleri

İstanbul’un Köprüleri

İstanbul Köprüleri İstanbul tarihi ve turistik yerleri, doğal güzellikleri ve sosyal hayatıyla ünlüdür. Bu birçoklarının kıskandığı şehirde iki yakayı ayıran köprüler olduğu gibi avrupa yakasını tarihi yarımadaya bağlayan köprüler de bulunur. İki Kıtayı Birbirine Bağlayan

İstanbul Köprüleri İstanbul tarihi ve turistik yerleri, doğal güzellikleri ve sosyal hayatıyla ünlüdür. Bu birçoklarının kıskandığı şehirde iki yakayı ayıran köprüler olduğu gibi avrupa yakasını tarihi yarımadaya bağlayan köprüler de bulunur.

İki Kıtayı Birbirine Bağlayan Köprüler İstanbul’un anadolu ve avrupa yakasını yani avrupa ve asya kıtalarını birbirine bağlayan 3 önemli köprü bulunmaktadır. Bunlar 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü‘dür. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü Bir tarafı anadolu yakasındaki Beylerbeyi semtinde, öbür tarafı avrupa yakasındaki Ortaköy’de bulunan bu köprü bilinen diğer adıyla Boğaziçi Köprüsü’dür. İstanbul boğazına yapılan ilk köprü olan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, 1973 yılında dönemin cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından yaptırılmıştır.

2016 yılına kadar resmi ismi Boğaziçi Köprüsü’yken ülkemize yapılan hain darbe girişiminden sonra 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ismini almıştır. İlk yapıldığı tarihten itibaren 5 yıllık bir süreçte yayaların da kullanma imkanına sahip olduğu köprü şu an için sadece ulaşım araçları için kullanılmaktadır.

Uzun senelerdir düzenlenen uluslararası organizasyon olan İstanbul Avrasya Maratonu’nda da iki kıta arası gecişi sağlamaktadır. Köprü için belirlenen geçiş ücretleri bu yıl itibariyle 4.5 türk lirası, otomobil için 10.5 türk lirası, 3.20 metreden büyük bir yüksekliğe sahip araçlar için 13.5 türk lirası, üç akslı araçlar için 29.5 türk lirası, dört ve beş akslı araçlar için 58.75 türk lirası, altı ve üstü akslı araçlar için 78.25 türk lirası olarak belirlenmiştir. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Fatih Sultan Mehmet Köprüsü iki yakayı birleştiren ikinci köprüdür. İki kıtayı Kavacık ve Hisarüstü ile birbirine bağlar. Kısaca FSM Köprüsü olarak da adlandırılan bu köprünün inşaatına 1986 yılında başlanmış olup 1988 yılında tamamlanmış ve ulaşıma açılmıştır.

Bir asma köprü olan FSM Köprüsü, ilk açıldığı günden bu yana elverişli şekilde iki yaka arası gecişi sağlamaya devam etmektedir. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün ulaşım araçları için belirlediği geçiş fiyatı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile tamamen aynıdır. Yavuz Sultan Selim Köprüsü 2016 yılında cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde açılmış olan köprü iki kıtayı birleştiren 3. köprü olma özelliğini taşımaktadır.

Toplam 4 şeritli yol ve 2 şerit demiryoluna sahip olan köprü Sarıyer’in Garipçe isimli mahallesi ile Beykoz’un Poyrazköy semtini birbirine bağlamaktadır. İnşaatı sırasında birçok ağacın ve ormanın yok edilmesi sebebiyle büyük eleştiri de alan köprüde Edis isimli pop şarkıcısının Dudak isimli şarkısı çekilmiştir. Bu köprüden geçiş fiyatları diğer iki köprüye göre çok daha pahalıdır. Motorsikletler için 15.35 türk lirası, otomobiller için 21.90 türk lirası, iki akslı araçlar için 29.10 türk lirası, üç akslı araçlar için 54.10 türk lirası, dört ve beş akslı araçlar için 137.30 türk lirası, altı ve üstü akslı araçlar içinse 170.80 türk liralık bir fiyat bulunmaktadır. Haliçte Bulunan Köprüler Haliç, tarihi yarımadayı avrupa yakasıyla birleştiren bir yerdir.

Haliç adı verilen bu yerde Galata Köprüsü, Unkapanı(Atatürk Köprüsü) ve Haliç Metro Köprüsü bulunur. Galata Köprüsü Eminönü ile Karaköy arasında bir bağlantı görevi taşıyan köprü, 1. Abdülmecit’in annesi olan Valide Sultan tarafından inşa ettirildi. Sağlam olmayan köprü daha sonra birçok kez onarılmış ve restore edilmiş hale gelmiştir. Bir seferinde yangında yanmış ve tekrardan inşa edilmiştir. Sadece ulaşım araçlarının değil yayaların da geçişini sağlayan köprü turistik açıdan da oldukça değerlidir. Manzarası ile büyük ilgi çeken köprünün yakınlarında birçok kafe, dükkân ve lokanta bulunmaktadır.

Atatürk (Unkapanı) Köprüsü Galata Köprusü‘ne oldukça yakın bir konumda bulunan Atatürk Köprüsü, Unkapanı ismi ile de anılmaktadır. Bu köprü tarihi yarımadayı yılın her anında kolayca Beyoğlu’na bağlama görevini üstlenmektedir. Atatürk Köprüsü yoğun İstanbul trafiğinde fazlaca kullanılan bir köprü durumundadır.

Haliç Metro Köprüsü 2014 senesinde hizmete açılan köprü M2 metro hattına geçiş imkanı sağlamaktadır. Köprünün en büyük özelliği ise gerektiği zaman yatay olarak açılarak feribot ve deniz otobüslerine yer açmasıdır. Bu köprü sayesinde İstanbul halkı ve şehre gezintiye gelen turistler metrolar ile istedikleri yere kolayca ulaşma imkanına sahip oluyor. ▪︎Galata Köprüsü ve Atatürk Köprüsü’den ulaşım araçlarıyla geçişler ücretsizdir.

Tags: İstanbulİstanbul Köprüleri

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış