24 Mayıs 2020 01:40 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:59

Dünyanın En Büyük 10 Kütüphanesi

Dünyanın En Büyük 10 Kütüphanesi

Artık çok fazla veri elektronik olarak depolandığından ve dağıtıldığından, bir kütüphane biraz modası geçmiş bir kavram gibi görünebilir. Bununla birlikte, dünyanın bilgi ve öğreniminin büyük bir kısmı hala elektronik ortamda mevcut değildir, bu nedenle kütüphaneler araştırma ve çalışma

Artık çok fazla veri elektronik olarak depolandığından ve dağıtıldığından, bir kütüphane biraz modası geçmiş bir kavram gibi görünebilir. Bununla birlikte, dünyanın bilgi ve öğreniminin büyük bir kısmı hala elektronik ortamda mevcut değildir, bu nedenle kütüphaneler araştırma ve çalışma için önemini korumaktadır. Kütüphanelerin sadece içerikleri için değil, aynı zamanda tarihi ve sanatsal önemleri için de güzel ve değerli kitapları, yazıtları ve belgeleri sakladığı da unutulmamalıdır. Parıltılı el yazmaları, yazarların taslakları ve Magna Carta veya Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi gibi belgelerin asılları çevrimiçi ortamda asla uygun şekilde değerlendirilemez. Bu nedenle, dünyanın büyük kütüphanelerini ve onları inşa etmek ve bakımını yapmak için çalışan insanları kutlamalıyız ve fırsat bulduğumuzda onları ziyaret etmeliyiz. İşte dünyanın en büyük on kütüphanesi;

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, Türkiye, Ankara

Öncelikle Ülkemizde bulunan Kütüphanemizden bahsetmemiz gerekir. Koleksiyonda 2.000.000 basılı kitap, 12.500 adet basılı dergiye ait 2.000.000 sayı mevcuttur. Ayrıca, erişim sağlanan 56 adet veritabanı içeriğinde; 550.000 e-kitap, 6.500.000 elektronik tez ve 60.000’e yakın e-dergiye ait 120.000.000 makale, rapor, vb. bulunmaktadır. Bu bilgi kaynaklarının okuyuculara sunum hizmetleri modern kütüphanecilik anlayışı ile verilmektedir.

Dünyanın En Büyük 10 Kütüphanesi

Millet Kütüphanesi, ülkemizin en büyük kütüphanesi olup koleksiyonları ve hizmetleri açısından dünyanın sayılı kütüphaneleri arasına girmeyi amaçlamaktadır.

Kütüphane koleksiyonu, sürekli gelişen kaynaklarının yanı sıra yurt içinden ve yurt dışından kıymetli kişilerin özel koleksiyonlarının da eklenmesi ile çeşitlenmeye ve zenginleşmeye devam etmektedir. Kütüphanede bu ana alanlara ek olarak pek çok eğitim ve özel amaçlı sınıflar ve salonlar da bulunmaktadır.

Kütüphane; ülkemizde ilk defa uygulanan entegre kitap taşıma sistemi, teknolojik altyapısı, bilgisayarları, dokunmatik ekranları ve internet bağlantısı ile bilgiye erişimi sınırsız bir şekilde sağlamaktadır.

7/24 sağlanan Kütüphane hizmetlerinden okuyucuların faydalanabilmesi için kütüphane üyeliği gerekmektedir. Kütüphaneye üyelik ve üyelik yenileme işlemleri (1 yıl süre için), e-Devlet üzerinden ya da Kütüphane danışma masaları veya bankolarından şahsen başvuru ile yapılmaktadır.

10. Danimarka Kraliyet Kütüphanesi, Danimarka, Kopenhag

Dünyanın En Büyük 10 Kütüphanesi

Kral III. Frederik tarafından 1648 yılında kurulan Danimarka Kraliyet Kütüphanesi ilk kez 1793’te halka açıldı. 1999’dan beri kütüphane, Kara Elmas olarak bilinen etkileyici bir cam binada yer aldı. Danca’da yayınlanmış neredeyse her kitabı barındırıyor. Hazineleri arasında Gutenberg’in İncili, İzlanda el yazmaları önemli bir koleksiyon ve masal yazarı Hans Christian Anderson’ın günlükleri bulunmaktadır.

9. Bibliothèque Nationale de France, Paris

Dünyanın En Büyük 10 Kütüphanesi

Fransız Milli Kütüphanesi, kökleri 1461’de kurulan Kral 11.Louis’in kütüphanesine kadar dayanır. 1792’de Fransız Devrimi sırasında halkın erişimine açık hale geldi ve aynı zamanda el konulan kitapları da içerecek şekilde genişletildi. Birçok Fransız aristokrat ve Napolyon kütüphaneye büyük ilgi gösterdi ve koleksiyonunu genişletti. Ondokuzuncu yüzyıl boyunca kentin en büyük kütüphanesiydi.

8. Çin Ulusal Kütüphanesi, Pekin

30 milyondan fazla kitap ve belge barındıran ve her yıl beş milyondan fazla kişi tarafından ziyaret edilen bu kütüphane, dünyadaki en büyük Çince yazı koleksiyonu ve Asya’daki en büyük kütüphanedir. M.Ö. 16. yüzyıla kadar uzanan kemik, taş ve kaplumbağa kabuğu üzerindeki Çin yazıtlarını ve var olan en eski basılı belgelerin bazılarını içerir.

7. Toronto Halk Kütüphanesi, Kanada, Ontario

Dünyanın En Büyük 10 Kütüphanesi

98 şubesi bulunan Toronto Halk Kütüphanesi, kendisini dünyanın en yoğun kentsel kütüphane sistemi olarak tanımlıyor. 18 milyondan fazla ziyaretçi alıyor ve yılda 32 milyon kitap dağıtıyor. veriyor. Bu da koleksiyonundaki kitap başına ortalama verilen kitap sayısını kolayca aşıyor. Burası dünyanın büyük kütüphaneleri arasında eşsiz değerde olanlardan bir tanesidir. Kitapları arasında Arthur Conan Doyle koleksiyonu da yer alıyor.

6. Ulusal Diet Kütüphanesi, Tokyo, Japonya

Dünyanın En Büyük 10 Kütüphanesi

Tokyo’daki Ulusal Diet Kütüphanesi 1948’de açıldı. İkinci Dünya Savaşı’na ve ardından gelen Amerikan işgaline kadar Japonya’nın ulusal bir halk kütüphanesi yoktu. Diet Kütüphanesi, halkın bilgiye erişiminin savaş sonrası demokratikleşme sürecinin hayati bir parçası olduğu için kuruldu. Japonca olarak yayınlanan her kitabın kopyalarını tutan burası hem Diet kütüphanesi, hem de Japonya’nın iki odalı yasama organı ve ulusal bir kütüphane olarak hizmet veriyor.

5. Rusya Milli Kütüphanesi, Saint Petersburg

İmparatoriçe Catherine, 1795 yılında Voltaire’ın kişisel kütüphanesini içeren kendi koleksiyonundan kitaplarla Rusya’nın İmparatorluk Halk Kütüphanesini kurdu. Rusya Milli Kütüphanesi bu başlangıçtan itibaren gelişti ve şimdi her yıl bir milyon ziyaretçi alıyor. Kur’an’ın çok erken bir kopyası ve dördüncü yüzyıl Yeni Ahit, Kodeks Sinaiticus gibi hazineleri içerir.

Dünyanın En Büyük 10 Kütüphanesi

4. Rusya Devlet Kütüphanesi, Moskova

1862’de Moskova halk kütüphanesi ve müzesi olarak kurulan bu koleksiyon, 1925’te Devlet Kütüphanesi oldu. Sonuç olarak, tüm Rus yayınlarının kopyaları burada yer alır ve ayrıca büyük koleksiyonlar, dergiler, müzik notaları ve kayıtların koleksiyonuna sahiptir. Ayrıca, 1092’den kalma bir kodeks olan Başmelek İncili’ni içerir. Birçok ulusal kütüphane gibi, Rusya Devlet Kütüphanesi de boş alan sıkıntısı sorunlarıyla tekrar tekrar karşılaşmıştır ve varlıklarının bazı parçalarını başka bir yerdeki depolara taşımak zorunda kalmıştır.

3. New York Halk Kütüphanesi, Amerika Birleşik Devletleri

Dünyanın En Büyük 10 Kütüphanesi

New York Halk Kütüphanesi on dokuzuncu yüzyılda bir dizi kamu ve özel koleksiyonun birleşmesinden ve satın alınmasından sonra yavaş yavaş gelişti; New York şehrinin farklı bölgelerinde birçok şubesi vardır. Kamu ve özel finans ile yönetişimi birleştiren bir yapıya sahiptir. Kütüphanede tutulan hazineler arasında Gutenberg’in İncil’i de yer alır. Ana kütüphane binası, 2004 tarihli ‘The Day After Tomorrow’ filminde önemli bir kurgusal mekan olarak görülmüştür.

2. Kongre Kütüphanesi, Amerika Birleşik Devletleri, Washington, D.C.

Dünyanın En Büyük 10 Kütüphanesi

1800 yılında Thomas Jefferson’un özel koleksiyonuyla kurulan Kongre Kütüphanesi, ABD Ulusal Kütüphanesi olmakla birlikte, yalnızca Kongre üyeleri ve çalışanları kitap ödünç alabilir. ABD’de yayınlanan her şeyin iki kopyasını alır. Kongre Kütüphanesi 1812’de İngiliz Ordusu tarafından yakıldı ve 1851’de yine yangın nedeniyle ağır hasar gördü. Koleksiyonda çok sayıda nadir kitap ve çizim ile iki Stradivarius kemanı var.

1. İngiliz Kütüphanesi, İngiltere, Londra

Dünyanın En Büyük 10 Kütüphanesi

İngiliz Kütüphanesi 1972’de Parlamento Yasası tarafından oluşturuldu; Daha önce, kütüphane, ünlü dairesel okuma odasının orada ‘Das Kapital’ üzerinde çalışan Karl Marx ve Oscar Wide ve Mahatma Gandhi gibi araştırmacıların eserlerini barındıran İngiliz Müzesi’nin bir parçasıydı. İngiliz Kütüphanesi hazineleri arasında bulunan iki Gutenberg İncili, Lindisfarne İncili ve Leonardo da Vinci’nin defterlerinden biri  St.Pancras, Londra’daki yeni bir binada bulunuyor.

Tags: Dünyanın EnleriEn Büyük KütüphaneKütüphaneler

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış