23 Mayıs 2020 18:46 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:57

Son Kraliçe Min Kimdir Hayatı

Son Kraliçe Min Kimdir Hayatı

Kraliçe Min, Kore’de Joseon Hanedanlığı’nın hükümdarı Gojong’un eşi ve soylu Yeoheung Min Klanı’nın bir üyesidir. İmparatoriçe Myeongseong olarak da bilinir. Kraliçeliği döneminde Japonya’nın yayılmacı politikalarına karşı Rusya ile ittifak kurulmasını desteklemiştir. Eulmi Olayı’nda Japon suikastçılar tarafından öldürülmüştür. Bu

Kraliçe Min, Kore’de Joseon Hanedanlığı’nın hükümdarı Gojong’un eşi ve soylu Yeoheung Min Klanı’nın bir üyesidir. İmparatoriçe Myeongseong olarak da bilinir. Kraliçeliği döneminde Japonya’nın yayılmacı politikalarına karşı Rusya ile ittifak kurulmasını desteklemiştir. Eulmi Olayı’nda Japon suikastçılar tarafından öldürülmüştür. Bu olay sonrası, Kore’nin bağımsızlığını temsil eden ulusal bir kahraman haline geldi.

Çocukluğu ve Ailesi

Min Ja-young, 19 Ekim 1851’de Kyeonggi Eyaleti’nin Yeoju-gun şehrinde doğdu. Mensup olduğu Yeoheung Min Klanı kraliyet ailesi ile bağlantılı asil bir klandı. Ancak bu yıllarda güçten uzak ve fakir bir durumdaydılar. Min, sekiz yaşındayken her iki ebeveynini de kaybetti.

Kraliçe Seçimi

O dönemde Joseon Sarayı’nda karmaşık bir durum söz konusuydu. Kral Cheoljong’un varisi olmadan ölmesi üzerine Ana Kraliçe Sinjeong, uzak bir akraba olan Yi Myeongbok’u yeni kral olarak seçti. Seçim esnasında babası Daewongun’un Ana kraliçe ile yakınlaşması da etkili olmuştu. Ama Prens Daewongun ya da onun büyük oğlu değil de Yi Myeongbok’un seçilmesi Ana Kraliçe’nin daha uzun süre naiplik yapmak istemesi ile açıklanır. Yi Myeongbok, 12 yaşında Kral Gojong adıyla tahta çıktı. Prens Dawwongun ve Ana Kraliçe Sinjeong saltanat naibi oldular.

Prens Daewongun, yeni kraliçeyi saltanat naibi olarak kendi otoritesini tehdit etmeyecek bir aileden seçmek istiyordu. Min Klanı’nın politikada etkisiz kalması Min Ja-young’a kraliçe seçimi sırasında avantaj sağladı. Daewongun, oğlu 15 yaşına geldiğinde onu Mi-young ile evlendirmeye karar verdi.

Kraliçelik Dönemi

16 yaşındaki Kraliçe Min saraya geldikten sonra kendini hızla geliştirdi. Soylu kadınlarla etkinliklere katılmak yerine zamanını felsefe, politika, din gibi konularda okuyarak geçirdi. Kraliçe’nin bu eğilimleri Daewongun’u rahatsız etti. Min ja-young istediği gibi politikadan uzak bir Kraliçe olmamıştı. Onun konumunu zayıflatmak için oğlunu yeni bir kraliyet eşi ile evlendirdi. Kral Gojong bu yeni eşten bir oğul sahibi oldu. Öte yandan Min’in henüz bir oğlu olmamıştı.

1881’de Kraliçe Min’de bir oğlan çocuğu doğurdu. Ancak bu çocuk doğum sonrası öldü. Kraliçe Min, bebeğin ölüm sebebini öğrenmek için Mudang isimli falcı-şamanları çağırdı. Mudanglar bebeğin Daewongun tarafından zehirlendiğini söylediler. Bunun üzerine Kraliçe Min, Daewongun’a kin duymaya başladı.

Kraliçe, bu tarihten sonra kendi akrabalarını ve müttefiklerini sarayda önemli pozisyonlara atamak için çalışmaya başladı. Daha sonra kocasınında desteğini alarak Daewongun’un naipliğini bitirmek için harekete geçti. Kraliçe tarafından atanan Konfüçyüsçü bir alim Cho Ik-hyon sarayda kralın yönetimi ele alması için destek topladı.

5 Kasım 1873’te Kral Gojong, tüm yetkileri kendi eline aldığını açıkladı. Daewongun’un saraydan uzaklaştırıldı. Kraliçe Min, sarayda tüm gücü ele geçirdi. Diğer kraliyet eşini ve oğlunu da saraydan gönderdi.

Reformcular ve Muhafazakarlar

19.yüzyılda Batılı güçlerin yayılmacı politikaları uzakdoğu devletlerini oldukça tedirgin ediyordu. Japonya kendini savunmak için Meiji Restorasyonu ile Modern bir ordu kurdu Çin reform karşıtıydı ancak ordusu teknolojik üstünlüğü olan Batı orduları ile mücadele edemedi. Çin, tüm iç pazarını Batılı tüccarlara açmak zorunda kaldı. Bu dönemde Kore, reformcular ve muhafazakarlar olmak üzere ikiye bölünmüştü. Kraliçe Min, Reform yanlısı olmakla birlikte Muhafazakarlar çok daha güçlüydüler.

1876’da Kore, Japon Donanması ile karşı karşıya geldikten sonra bu durum değişti. Japonlar, Modern ordularıyla Kore Birliklerine üstünlük kurdular. Ganghwa Anlaşması ile Kore tüm limanlarını Japonya’ya açmayı kabul etti. Bu yenilgiden sonra Kral ve Kraliçe radikal bir reform başlatmak zorunda hissettiler.

Kraliçe Min, Kore Ordusu’nun modernleşmesi için çalışmalara başladı. Japonlar’ın Kore üzerindeki emelleri sebebiyle Batılı güçlerle diplomatik ilişki kurup müttefik aradı. Bu desteğin karşılıksız olmayacağı belli olsa da Japonya’ya karşı koyabilmek mecbur kalınmıştı.

Yeni reformlar eski subayları tehdit ettiğinden 1882’de büyük bir ayaklanma çıktı. Imo Olayı olarak bilinen bu ayaklanma ile Kral Gojong ve Kraliçe Min tahtan indirildi. Daewongun kral olarak tahta çıktı. Kraliçe Min’in aile üyeleri ve destekçilerinin pek çoğu idam edildi. Kral Gojong, tahta dönebilmek için Çin’den yardım istedi. Çin Birlikleri başkent Seul’e girerek Kral Gojong’a tekrardan tahta çıkardı.

Kraliçe Min ve Kral Gojong, saraya döndükten sonra Kral Japon elçilerinin baskısı üzerine yeni bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşmaya göre ayaklanma sırasında kaybedilen Japon mülkleri için tazminat ödenecekti. Bu anlaşma sonrası Kraliçe Min, Çinle ilişkileri geliştirmeye ve modernleşmeyi hızlandırmaya karar verdi.

Tonghak İsyanı

1894 yılında ağır vergiler sebebiyle bir köylü ayaklanması çıktı. İsyancıların başkent Seul’a yaklaşmaya başlaması üzerine Kral Gojong ve Kraliçe Min, bir kez daha Çin’den yardım istedi. Çin, isyanı bastırmak için birliklerini gönderdi. Ama Kore üzerinde ticari haklar elde etmiş Japonya bu durumdan hiç hoşlanmadı. Bu ayrıcalıkları kaybetmemek için Japonya da Kore yarımadasına askeri birlikler yolladı.

Çin ve Japon birlikleri isyanı kolaylıkla bastırdı. Ancak iki devlet de askerlerini geri çekmedi. Kore sembolik olarak da olsa yüzyıllardır Çin’e bağlıydı. Japon İmparatorluğu ise yükselen bir güçtü. Müzakerelerden sonuç elde edilemeyince iki devlet Kore toprakları için savaşa başladı.

Çin-Japon Savaşı

Çin, neredeyse üç kat fazla askere sahip olmasına rapmen modern Japon ordusu ve donanması Çin birliklerini hızla yenilgiye uğrattı. 17 Nisan 1895’te Çin, Şimonoseki Antlaşması’nı Kore’nin artık imparatorluğunun bir parçası olmadığını kabul etti. Ayrıca Güneydoğu asya’daki adaları da Japonya’ya da verdi. Kore’nde 100.000’den fazla köylü ülkelerini savunmak için Japonlara saldırdı. Ancak bu umutsuz saldırı da pek fayda etmedi. Köylülerin pek çoğu katledildiler. Kraliçe Min, Doğunun bir diğer büyük gücü Rusya ile iletişime geçti. Japonlara karşı destek bulmaya çalıştı.

Kraliçe Min Suikastı

Kraliçe Min’in Rusya ile irtibata geçtiğini öğrenen Japonlar, kraliyet sarayına karşı bir saldırı planı yaptılar. 8 Ocak 1895’te Japon suikastçılar Gyeongbokgung Sarayı’nda Kraliçe’nin dairesine girerek Kraliçe Min’i öldürdüler. Ölümünden sonra Kraliçe Min Japonya’ya karşı verdiği mücadele sebebiyle Koreliler tarafından kahraman olarak anıldı.

Tags: KoreKore KraliyetiKore Son KraliçesiKraliçe Min

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış