23 Mayıs 2020 15:03 Güncelleme : 13 Haziran 2022 12:00

Paskalya Bayramı Nedir?

Paskalya Bayramı Nedir?

Paskalya bayramı son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz bayramlardandır. Bu bayramın özelliklerinden kime ait olduğundan ve ne zaman olduğundan bu yazımızda bahsetmeye çalışacağız. Paskalya bayramı aslında Hristiyanlara ait olan bir bayramdır. Paskalya bayramı Hristiyanlık dünyasında en eski ve en

Paskalya bayramı son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz bayramlardandır. Bu bayramın özelliklerinden kime ait olduğundan ve ne zaman olduğundan bu yazımızda bahsetmeye çalışacağız. Paskalya bayramı aslında Hristiyanlara ait olan bir bayramdır. Paskalya bayramı Hristiyanlık dünyasında en eski ve en önemli bayramlardan biri olmaktadır. Doğu ve Batı Hristiyan dünyası arasında Paskalya bayramı ile ilgili farklı görüşler öne sürmektedir. Ama biz genel itibariyle Paskalya bayramı ile ilgili önemli bilgiler vermeye çalışacağız.

Paskalya Ne Demektir?

Paskalya ismi aslında Armanice’den gelen Paskha’dan gelmektedir. Bu kelime aslında geçmek anlamına gelmektedir. Paskha aslında bir Yahudi bayramı olarak bilinmektedir. Yahudilerde bu bayram Pesah Bayramı olarak da bilinmektedir. 

Paskalya’nın Hristiyanlıktaki Yeri Nedir?

Paskalya bayramı aslında Hz. İsa’nın diriliş olduğuna inanılan haftaya denk gelmektedir. Bu hafta aslında kutsal hafta olarak bilinir. Kutsal hafta içerisinde bir Perşembe günü olarak Hz. İsa’nın son akşam yemeğini yediği gün, şarap ve ekmek paylaşımı ve önemli birkaç sembolü içermektedir. Bu anlamda Hristiyanlar için bu Perşembe günü çok önemlidir. Cuma günü ise Hz. İsa’nın çarmıha gerildiği gün olarak bilinmektedir. Bu anlamda Paskalya bayramı onlar için çok önemlidir. 

Paskalya Bayramında Hristiyanlar Ne Yapar?

Paskalya bayramı onlar için oldukça önemli bayramlar arasında gelmektedir. Bugün Hristiyanlar günahlarının sonuçlarını üstlenirler ve Hz. İsa’yı anarlar. Pazar günü ise Hz. İsa’nın dirildiğine inanırlar. Bundan dolayı da Pazar günleri diriliş kutlanır. Hristiyanlar diriliş konusunda ölüm konusunda zafer aldıklarını düşünmektedirler. Bu dönemde aile yemekleri çok önemlidir. Aileler beraber yemek yerler. Daha sonra birbirlerine paskalya yumurtası dağıtırlar. Yumurtaların üstlerini boyayıp dağıtırlar ve kilise ziyaretlerini yaparlar. 

Paskalya Yumurtasının Anlamı Nedir?

Paskalya yumurtası Paskalya bayramında renkli renkli yumurtaların hediye edilmesidir. Paskalya dirilişi temsil eder ve Hz. İsa’nın çarmıha gerildikten sonra dirildiğini bu yumurta ile temsil edilmektedir. Bundan dolayı da çocuklara ve aile üyelerine bu bayramda hediyeler ve doğal olarak da paskalya yumurtası hediye edilmektedir. Filmlerde ve dizilerde sık sık bu tarz sahneleri görmeniz de işte tam da bu yüzdendir. 

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış