25 Mayıs 2020 22:56 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:59

Askorbik Asit Nedir Kullanım Alanları

Askorbik Asit Nedir Kullanım Alanları

Askorbik asit, halk arasında vitamini olarak bilinir. Hayvanlar ve bitkiler bünyelerinde bulunan glukozdan bu vitamini üretebilirler.  Limon, greyfurt, mandalina, portakal, taze rezene, yaban mersini ve yeşilbiber içerisinde bulunur. Antioksidan özellik gösteren bir bileşiktir. Bu özelliği sayesinde hücrelerin

Askorbik asit, halk arasında C vitamini olarak bilinir. Hayvanlar ve bitkiler bünyelerinde bulunan glukozdan bu vitamini üretebilirler.  Limon, greyfurt, mandalina, portakal, taze rezene, yaban mersini ve yeşilbiber içerisinde bulunur. Antioksidan özellik gösteren bir bileşiktir. Bu özelliği sayesinde hücrelerin oksidasyonunu önler ve geciktirir. Sıcaklıkla birleştiğinde etkisi azalmaktadır. Bu nedenle askorbik asit içeren gıdaları bekletmeden ve çok pişirmeden tüketmek gerekir. İçerisinde kullanılan gıdalarınsa 22 derecede saklanması gerekmektedir.  

Askorbik Asit Yararları

Askorbik asit vücudun işleyişini devam ettirmesi için gereken bir takım enzimlerin aktifleşmesinde rol oynar. Vücudun bağ, kıkırdak dokusu ve tendon gibi yapıları bir arada tutan kolajenin yapımında görev alır. Kolajen cildin yapısını korumasında etkilidir. Günlük tüketilmesi gereken miktar alınarak yaşlılık belirtilerinin de azalmasını sağlayacaktır. Askorbik asit yaraların iyileşmesinde, diş etlerinin sağlıklı olmasında ve çürük oluşumunun azalmasında etkilidir. Yapılan çalışmalar kan basıncını ve kalp hastalıkları görülme olasılığını azalttığını ortaya koymuştur. Kullanıldığı yerde oksijeni tutma özelliği göstermektedir. Bu nedenle endüstride farklı alanlarda askorbik asitten yararlanılmaktadır.

Askorbik Asit Yetersizliği

Günlük alınması gereken askorbik asit miktarı yaşa ve kişiye bağlı olarak değişmektedir. Çocuklarda daha az alınması gerekirken yetişkinler daha çok ihtiyaç duymaktadır. Hamile ve emziren kadınlarsa en çok askorbik asit alması gereken gruptur. Bu dönemde bebeğin sağlıklı gelişimi için bu vitaminin önemi büyüktür.  Sigara, alkol kullanımı ile sağlıksız beslenme ve bazı ilaçların kullanılması durumunda kişide askorbik asit eksikliği görülebilir. İskorbüt olarak adlandırılan bu hastalıkta halsizlik, diş etlerinin kanaması, eklemlerde uzun süreli ağrı ve morluk gibi durumlar gözlenebilir. Vücut direncinde ve bağışıklık sisteminde zayıflama görülür. Kişinin gribe yakalanma olasılığı artar. İskorbüt doğal olarak askorbik asit içeren gıdalar tüketilerek giderilebilir. Gıdaların yeterli olmaması durumunda piyasada satılan tabletlerden alınabilir. 

Askorbik Asit Kullanım Alanları

Askorbik asit endüstride farklı alanlarda kullanılmaktadır. Kozmetik sektöründe yaşlanma karşıtı ürünlerin içerisinde kullanılmaktadır. Cildin yapısını korumasını sağlayan kolajenin üretilmesinde görev alır. E vitamini ile birlikte cildin nem kazanmasına yardımcı olur.

Gıda sektöründe askorbik asitin antioksidan özelliğinden yararlanılmaktadır. Et ve et ürünlerinin okside olmadan uzun süre dayanması amacıyla kullanılır. Etin rengini ve kokusunu korumada etkilidir. Yağ ve yağlı ürünlerin korunmasında etkilidir.

Ispanak, taze fasulye, bamya, bezelye gibi sebzelerle yaban mersini, çilek, vişne gibi meyveleri her mevsim dondurulmuş olarak bulmak mümkündür. Bu ürünlerin hazırlanması sırasında yapılan dondurma işlemi hızlı bir soğutmadan ibarettir. Bu da ürünlerin oksijene maruz kalmasına neden olur. Oksijen ürünlerin renk ve kokusuna doğrudan etki etmekte, kısa sürede bozulmasına neden olmaktadır. Bu durumun önüne geçmek için dondurma işlemi öncesinde saf askorbik asit kullanılır. Oksijeni tutma görevi gören askorbik asit meyve ve sebzelerin raf ömrünü arttırır. Bu özelliğinden dolayı konserve ürünlerin hazırlanmasında da kullanılır. 

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış