24 Mayıs 2020 14:26 Güncelleme : 13 Haziran 2022 12:00

Dünya Günü Nedir?

Dünya Günü Nedir?

İnternet ve birçok platformda gördüğünüz Dünya Günü hakkında bu yazımızda önemli bilgiler vermeye çalışacağız. Dünya günü aslında bundan yıllar önce karşımıza çıkmıştı.  1969 yılında San Francisco’da düzenlenen UNESCO Dünya Konferansında aktivist John Mcconnel tarafından belirtilmişti.

İnternet ve birçok platformda gördüğünüz Dünya Günü hakkında bu yazımızda önemli bilgiler vermeye çalışacağız. Dünya günü aslında bundan yıllar önce karşımıza çıkmıştı. 

1969 yılında San Francisco’da düzenlenen UNESCO Dünya Konferansında aktivist John Mcconnel tarafından belirtilmişti. Daha sonra da Dünya Günü bu tarihten itibaren sürekli olarak kutlanmaya başlandı. Peki Dünya Günü kutlamamızın nedeni nedir diye sorularınızı duyar gibiyiz. Hemen sizlere bu konuda Covid-19’un bu kadar yayıldığı zamanlarda cevap vermeye çalışacağız. Ama öncelikle dünya gününün tarihinden biraz bahsetmekte fayda var.

Dünya Gününün Tarihçesi

Coğrafya derslerimizden de bildiğimiz gibi 21 Mart tarihi dünya için ekinoks tarihlerinden biridir. Ekinoks tarihi demek gece ile gündüzün saat olarak birbirine eşit olduğu tarihlerdendir. Yani 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde 12 saat gündüz ve 12 saat gece yaşanmaktadır. John McConnel ilk olarak Dünya Gününü 21 Mart ekinoks tarihinde kutlama geleneğini sunmuştur. Ama çevre sorunlarına daha iyi değinmek için bu konuda ciddi çalışmalar yapmış olan Wisconsin Senatörü Gaylord Nelson’un desteği ile ve Denis Hayes’in organizatörlüğünde 22 Nisan 1970 günü ilk Dünya Günü kutlamaları olarak tarihe geçmiştir. 

O zamandan bu zamana tüm bu kutlamalara yaklaşık 20 milyon insan katılmış ve kutlamaların genel konusu ise çevre, doğa ve daha güzel bir dünya olmuştur. 

Dünya Gününün Önemi Nedir?

Dünya gününün önemi aktivist John McConnel’in dediği gibi temiz bir dünya için tüm diğer devletlerin ve milletlerin beraber çalışmasına teşvik etmektir. Çünkü her geçen gün dünyamız daha fazla kirleniyor ve küresel ısınmanın etkilerini de her geçen gün görmekteyiz. Aktivistler Dünya Gününün ilk çıktığı zamandan beri herkesi bu günü kutlamaya teşvik etmektedir.

Günümüzde de bu kadar yaygınlaşmasının nedeni ise herkes tarafından bilinen Covid 19 virüsünün yayılmasının önüne geçmektir. Bildiğiniz üzere her geçen gün hasta sayısı ve ölüm sayısı artmaktadır. Bunları sonlandırabilmek için daha dikkatli olmamız ve çevremizle barışık olmamız gerekiyor. Aktivistler ise bu sene Dünya Gününü daha coşkulu ve daha temiz bir dünya sloganlarıyla kutluyor. 

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış