23 Mayıs 2020 14:26 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:57

Elektrik Nasıl Üretilir?

Elektrik Nasıl Üretilir?

Bu yazımızda en çok merak ettiğiniz konulardan biri olan elektrik üretimine değineceğiz. Günlük yaşantımızda en olması gereken ve en çok ihtiyaç duyulan konulardan biri de elektriktir. Elektriksiz bir yaşamın ne kadar zor olabileceği ve ne kadar imkansız olduğu

Bu yazımızda en çok merak ettiğiniz konulardan biri olan elektrik üretimine değineceğiz. Günlük yaşantımızda en olması gereken ve en çok ihtiyaç duyulan konulardan biri de elektriktir. Elektriksiz bir yaşamın ne kadar zor olabileceği ve ne kadar imkansız olduğu birçok filme ve diziye konu olmuştur. Bizler de hayatımızın en kaçınılmaz ihtiyaçlarından biri olan elektriğin nasıl üretilebileceğini ve evde tek başınıza elektrik üretip üretemeyeceğiniz hakkında bilgiler vereceğiz.

Genellikle hidroelektrik santrallerini duymuşsunuzdur. Hidroelektrik santrallerinin en önemli görevi elektrik üretmektir. Bir su sayesinde nasıl elektrik üretilir sorularınızı duyar gibiyiz. Ama aslında bunun altında yatan mantık çok basittir. Barajlardan geçen yüksek rejimli sular barajlarda bulunan çarkları çok hızlı döndürür. Çarkların dönmesi sayesinde de elektrik üretilmiş olur.

Ama genel itibariyle elektrik bir bakır telin manyetik alan içerisinde hareket etmesiyle oluşabilecek bir enerjidir.

Elektrik Jeneratörü Nasıl Çalışır?

Birçok hastanede, okulda ve elektriğin ihtiyaç duyulduğu alanlarda jeneratör olduğunu biliyor muydunuz? Size şöyle düşünmenize yardımcı olabiliriz. Bir ameliyatta olduğunuzu varsayın ve birden elektriklerin gittiğini, işte bu durumda sizce nasıl ameliyat sonlanır? İşte elektriğin bu kadar hayati olduğu yerlerde elektrik jeneratörü bulunmaktadır. Eminiz ki hepiniz bu jeneratörlerin nasıl çalıştığını çok iyi bilmektedir. Ama biz bilimsel olarak elektrik jeneratörün nasıl çalıştığını anlatalım.

Elektrik jeneratörü en kaba tabirle, bir mıknatıs içinde dönen sarılı iletken tellerin bulunduğu, ve bu tellerin mıknatıs içinde dönmesiyle elektrik akımı üreten bir makine olmaktadır. Genellikle elektrikler gittikten sonra bir dakika içerisinde devreye girer hatta çoğu zaman bir dakikadan daha kısa sürede jeneratörler çalışacak şekilde dizayn edilmiştir.

Evde Elektrik Üretilir Mi?

Eğer evde elektrik üretmek istiyorsanız bu konuda gerçekten çok iyi bir bilgiye sahip olmanız gerekmektedir. Çünkü elektrik insan sağlığını bozacak kadar çok tehlikelidir ve en ufak hata sizi kaçınılmaz bir şekilde ölüme kadar götürebilir. Ama sizlere şu şekilde bir bilgi verebiliriz. Evde elektrik üretimi paneller sayesin de yapılmaktadır. Bu paneller ile aydınlatma sistemi kurulabilir evinizin elektriğini de karşılayabilecek elektrik enerjisini üretebilirsiniz. Panellerin fiyatları ise genelde 1 buçuk bin lira ile 2 bin lira arasında olmaktadır. Rüzgar panellerini almanızla da bu son bulmayacaktır. Çünkü rüzgar panellerinin yanında ekstra ekipmanlarınız da olması gerekmektedir. Ayrıca rüzgar panellerini kullanıyorsanız mutlaka rüzgarlı bir alanda bu sistemi kurmalısınız. Eğer rüzgar yoksa bütün emeğiniz çöpe gidebilir.

Ayrıca evde elektrik üretimi için lisansa başvuru yapmanız gerekebilir ama genelde 500 kw’a kadar elektriği lisans olmadan gerçekleştirebilirsiniz. Yatırım için gidip başvuru yapmanız gerekmektedir. Devlet bu gibi yatırımlarda sizleri destekleyebilir. Çünkü panellerin yanı sıra motor, akü gibi çeşitli ekipmanlara da bu iş için ihtiyacınız olacağını hatırlatırız.

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış