23 Mayıs 2020 14:18 Güncelleme : 13 Haziran 2022 12:00

Grafen Nedir Ve Özellikleri Nelerdir?

Grafen Nedir Ve Özellikleri Nelerdir?

Karbon atomlarının altıgen olarak geometrik şekilde bir araya gelerek oluşturdukları maddeye grafen denir. Bu özelliğinden dolayı elektriği iyi iletir. Elektrik bal peteğine benzeyen grafen üzerinden kolaylıkla akar. Adından sıkça söz ettiren bu malzemenin özellikleri şöyle sıralanabilir. Grafen bir

Karbon atomlarının altıgen olarak geometrik şekilde bir araya gelerek oluşturdukları maddeye grafen denir. Bu özelliğinden dolayı elektriği iyi iletir. Elektrik bal peteğine benzeyen grafen üzerinden kolaylıkla akar. Adından sıkça söz ettiren bu malzemenin özellikleri şöyle sıralanabilir. Grafen bir ametaldir ve İki boyutlu bir malzemedir. Grafen; Çelik ve elmastan daha sert bir malzemedir. Bilinen en ince ve hafif malzeme olması tercih sebeplerinin başında yer alır. Mükemmel bir ısıl iletkendir ve ısıyı her yöne iletir. Elektrik akım düzeyi çok yüksektir ve saydam bir malzemedir. Akım düzeyinin yüksek olması ve ametal olması elektrik akımını metal olmadan iletilmesi gereken durumlarda kurtarıcı bir malzemedir.

Grafen Nasil Üreti̇li̇r Ve Kullanim Alanlari Nelerdi̇r?

Teknolojinin gelişmesinde büyük katkısı olan Grafenin birden fazla üretim seçeneği vardır. Kimyasal buhar biriktirme, SİC ’in bozundurulması, grafen oksidin indirgenmesi, mekanik pullandırma gibi yöntemlerle üretilebilir. En elverişli yöntem ve iyi çıktı sağlandığı için grafen oksidin indirgenmesi olan yöntem tercih edilir. Sıcaklık, işleme süresi, indirgeyici türü göz önüne alınarak kimyasal yöntem ile grafen oksit, grafen oksitten de indirgeme yoluyla grafen eldesi sağlanır. Grafenin kullanım alanlarından en iyi bilineni kurşun kalem uçlarıdır. Metal parçalarda yağlayıcı olarak görev yapar. Aküler, bilgisayar çipleri, DNA dizilimi, enerji üretimi, su geçirmeyen kıyafetler, radyo aktif maddelerin daha kolay temizlenmesi gibi çeşitli kullanım alanları vardır.

Etiketler

Teknoloji  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış