23 Mayıs 2020 02:47 Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:53

Tarihteki En İyi 10 Moda Tasarımcısı

Tarihteki En İyi 10 Moda Tasarımcısı

Moda tasarımcıları, tüm dünyadaki trendleri yeniden keşfetme ve gençleştirme yetenekleriyle ünlüdür. Bazıları kadar etkili bir şekilde yaparlar ki, kendi başlarına yıldız haline gelirler, endüstriyi sonsuza dek yarattıkları farklı tasarımlarıyla şekillendirirler. 10. Ralph Lauren

Moda tasarımcıları, tüm dünyadaki trendleri yeniden keşfetme ve gençleştirme yetenekleriyle ünlüdür. Bazıları o kadar etkili bir şekilde yaparlar ki, kendi başlarına yıldız haline gelirler, endüstriyi sonsuza dek yarattıkları farklı tasarımlarıyla şekillendirirler.

10. Ralph Lauren

Amerikalı moda tasarımcısı Ralph Lauren, kariyerine Manhattanlı giyim üreticisi Norman Hilton’un desteğini aldıktan sonra 1967’de başladı. 4 yıl sonra kendi butiğini kurmadan önce ‘Polo’ etiketi altında kendi tasarımlarını satan bir kravat mağazası açtı. Erkek giyim konusunda COTY Ödülü kazandıktan sonra, Lauren klasik erkek tarzına göre hazırlanmış bir takım elbise ile kadınları giydirmeye başladı ve bugün hepimizin bildiği farklı ‘Polo’ amblemini dünyaya tanıttı. Bugün, Ralph Lauren Corporation’ın Amerika Birleşik Devletleri, Londra, Milano, Tokyo, Moskova ve Paris’te 35’ten fazla butiği ve dünya çapında 600 mağazası daha var. 2014 yılında şirket 4 milyar doları aşan bir gelir açıkladı ve Ralph Lauren’in kişisel servetinin 8 milyar dolardan fazla olduğu tahmin ediliyor.

9. Pierre Cardin

İtalyan doğumlu tasarımcı Pierre Cardin, 20. yüzyıl kıyafetlerini 25. yüzyılda tasarlanmış gibi gösteren avant-garde ve Space Age tasarımlarıyla ünlüdür. Genellikle kadınsı formu görmezden gelir ve pratik olmasa da deneysel parçalar üreten (kabarcık elbise gibi) geometrik şekilleri tercih eder. 1950’de kendi mağazasını açtı. Cardin’in kariyerinde, milyoner Carlos de Beistegui tarafından Palazzo Labia’da düzenlenen bir maskeli balo için 30’dan fazla kostüm tasarlaması önemli bir rol oynadı.

Cardin, 50’li yılların sonlarında Japon pazarına giren ilk modacı oldu. Ulusal kostüm olan Barong Tagalog’un tamamen yeniden tasarımını yaptıktan sonra etkisi Filipinler’e kadar yayıldı. Geleneksel şalvar tasarımını, Başkan Ferdinand Marcos tarafından bile tercih edileni daha ince ve uyumlu bir hale getirdi. Pek çok moda ürününe keni adını verdikten sonra hafif bir düşüş yaşamasına  rağmen, fütüristik, üst düzey tasarımlarıyla sonsuza kadar hatırlanacak.

8. Donna Karan

New York moda tasarımcısı Donna Karan kariyerine Anne Klein’ın yardımcı tasarımcısı olarak başladı ve onun ölümünden sonra baş tasarımcı oldu. On yıl sonra, modern insanlar için modern kıyafetler tasarlayarak kendi girişimini başlatmak için şirketten ayrıldı. Karan, ‘Essentials’ serisi ile tanındı – başlangıçta kolayca karıştırılabilen ve eşleştirilebilen yedi parça üretti ve her zaman sadece giyilmesi pratik olani kıyafetler tasarlayacağına ısrar ediyordu. Markası DKNY, kadın modasını, modaya daha da uygun kıyafetler sunacak şekilde genişletti. Bu çizgi sonunda kot pantolon ve iç çamaşırı içerecek şekilde ve erkekler için takım elbise, resmi elbiseler, gündelik giyim ve spor kıyafetler olarak genişleyecekti.

7. Christian Dior

Fransız tasarımcı Christian Dior, dünyanın en ünlü moda evlerinden biri olarak biliniyor. İlk mağaza Dior tarafından Şubat 1947’de açıldı. Aslen ‘Corolle’ adında çiçek yaprakları gibi sunduğu botanik tasarımlar, II. Dünya Savaşı sonrası şehvetli tasarımlara odaklandı. Koleksiyon, Harper’ın Bazaar moda dergisinin genel yayın yönetmeni  tarafından ‘Yeni Görünüm’ olarak yeniden adlandırıldı. Bir takımda kullanılan kumaş miktarı nedeniyle tepkiye maruz kalmasına rağmen, genel anlamda halk tasarımlarını seviyordu. “Yeni Görünüm” kadın modasında devrim yaptı ve Paris’in moda endüstrisinin güç merkezi olmasına yardımcı oldu.

1957’de İtalya’da tatil yaparken, Dior ölümcül bir kalp krizi geçirdi. Ölümünün nedeni hakkında çok spekülasyon var; bazıları balık kılçıklarını boğazına kaçtığını söylerken, bazıları da bir kart oyunu oynadıktan sonra öldüğünü iddia ediyor. Bir kesim ise kendisinin yorucu bir cinsel birliktelik sırasında öldüğünü söylemekte.

6. Vivienne Westwood

İngiliz moda tasarımcısı Vivienne Westwood, 1970’lerde Malcolm McLaren’in butiği için kıyafetler hazırlarken punk sahnesinden çıktı. İlk ürünü ‘SEX’ olarak ünlendi ve sokak serserilerinden ilham aldı. McLaren’in ilhan perisi The Sex Pistols grubui oldu ve grubun onun tasarımlarını giydiği sıkça görüldü. “Punk tarzı”, çoğu zaman tasarımlarında belirgin hale gelen fahişelerden, jiletlerden, bisiklet zincirlerinden ve çivili köpek tasmalarından ilham aldı.

Westwood, Marion Cotillard, Prenses Eugenie, Cornwall Düşesi, Gwen Stefani ve Pharrell Williams da dahil olmak üzere birçok önemli müşteri için tasarlım yaptı. Westwood’un tarzı eski zamanlarda olduğu kadar tartışmalı olmayabilir, ancak siyasi kampanyası ve özel malların üretimi sayesinde halkın gözünde kalmaya devam ediyor.

5. Giorgio Armani

İtalyan doğumlu Giorgio Armani, temiz, özel hatlara sahip erkek giyim tarzı ile ünlüdür. 1975 yılında Milano’da kendi markası Armani’yi kurdu. Kendi hazır giyim erkek ve kadın serisini sunan marka, birkaç yıl içinde aksesuarları, mayoları ve iç çamaşırları da içerecek şekilde genişledi. Hızla uluslararası modada önde gelen isimlerden biri oldu ve yeni ve o zaman geleneksel olmayan reklamcılık yöntemlerini kullanmaya başladı. Bunlar arasında televizyon reklamları, muazzam sokak reklam panoları ve sinema dünyasıyla bir ilişki vardı. Markanın asıl atılımı 1980’de ‘Amerikan Gigolo’ için kostümler tasarladığı zaman başladı.

Bu girişim muazzam bir başarı yakaladı ve Armani 100’den fazla film için kıyafet tasarladı. Son yıllık gelirleri 1.6 milyar doları aşan ve kişisel serveti 8.5 milyar dolar olan İtalya’nın en çok beğenilen ve başarılı tasarımcılarından biri olarak kabul ediliyor.

4. Calvin Klein

Calvin Klein 1968’de ilk mağazasını genç elbiselerine dikkat çeken bir koleksiyonla tanıttı. Bir yıldan az bir süre sonra Vogue Dergisi’nin kapağında yer aldı. Üç yıl boyunca Klein, kadın giyim koleksiyonu ile COTY Ödülü’nü kazandı ve o sırada bu ödülü kazanan en genç tasarımcı oldu. Satışlarını yılda 30 milyon $ ‘a yükseltti. İlk olarak arka cebinin üzerinde markası yazan tasarımı ile bir kot pantolon ürettiğinde bu halka açık bir çılgınlığa neden oldu. Satışta ilk haftalarında 200.000 dolardan fazla hasılat elde ettiler. 1990’ların başında “Jean Fever” adında bir iç çamaşırı koleksiyonu ile tüm zamanların en yüksek gelirine ulaştı.

Mark Wahlberg’i içeren çılgınca başarılı bir pazarlama kampanyasından sonra, ürün yelpazesi o kadar başarılı oldu ki iç çamaşırı kısa süre içinde ‘Calvins’ olarak tanındı. Artık serisinin tasarımı bir zamanlar olduğu kadar etkili olmasa da, Calvin Klein’ın moda endüstrisi ve iç çamaşırı satın alma alışkanlıklarımız üzerindeki etkisini inkar etmek zor.

3. Yves Saint Laurent

Yves Saint Laurent, ilk önce Dior için çalışan moda şirketine girdi. Bununla birlikte, şirketteki çalışması devam ederken, birçoğu kabul gören moda koleksiyonu için eskizler çiziyordu. Dior öldüğünde, Saint Laurent 21 yaşında Dior Moda Evi’nin baş tasarımcısı oldu. Koleksiyonu şirketi finansal yıkımdan geri döndürdü ve temiz kesimli, düz çizgili kreasyonları ile uluslararası üne kavuşturdu. 1960’larda Dior’dan ayrıldıktan sonra, kendi moda evini kurdu ve hemen “ Le Smoking ” olarak bilinen kadınlar için beatnik görünüm, safari ceketler, dar pantolonlar ve klasik smokin kıyafeti gibi tasarımlarla moda trendlerini belirledi. Saint Laurent, en hazır ve en etkili tasarımcılardan biri olarak kabul edilir.

Önemli marka tasarımları hazır giyim konusunda halkı modern bir görünüme kavuşturdu. Bugün, markası çok çeşitli erkek ve kadın ürünleri, deri ürünleri, ayakkabı ve aksesuarlar sunmaktadır.

2. Tom Ford

Tom Ford, moda kariyerine, aslında bir mimar olmasını gizleyerek moda tasarımcısı olduğunu söylemesiyle Amerikalı tasarımcı Cathy Hardwick’i şirketinde başladı. Kısa süre sonra Amerikan moda endüstrisinden çıkma ihtiyacı duydu ve Avrupa pazarına girdi ve Amerika’da şık görünmeye başladığını iddia etti. Kendisini markanın kadın hazır giyim tasarımcısı olarak Gucci için çalışırken buldu. O zaman, Gucci aşırı bir düşüş yaşayan acınan bir marka olarak görülüyordu. Ford, orada bulunduğu süre boyunca Gucci’nin yaratıcı yönetmeni oldu ve satışlarını hızlı bir şekilde % 90 oranında artırdı ve şirketi yakın iflastan 10 milyar doları aşan bir kazanca yükseldi.

2004 yılında, ‘Tom Ford’ etiketi altında kendi hattını yarattı. Başarıları arasında Daniel Craig’i tüm Bond serilerinde onu giydirmesi var. Çok yetenekli Ford filmin yapımında da rol aldı ve Colin Firth’ın oynadığı ‘A Single Man’ filminde de çalıştı. Film kritik bir başarıydı ve bir dizi ödül aldı. Büyük moda kazançları koleksiyonuna önemli katkıda bulundu.

1. Coco Chanel

Ünlü moda tasarımcısı Coco Chanel, kadınları korse ile daraltmaktan ve yeni kadınsı standart olarak gündelik şıklığa ulaştırması sebebiyle biliniyor. Chanel Moda Evi’nin birçok başarılı ürünlerinden bazıları parfüm Chanel No. 5, Chanel Suit, uzun ömürlü, çok yönlü, uygun fiyatlı basit, kısa kesilmiş elbise tarzlarıdır. Bu nedenle her kesim tarafından erişilebilir. Chanel’in ilk zaferi jarse kumaşın yenilikçi kullanımı ile geldi. İlk önce sadece iç çamaşırları için kullanılırken, eteklerde, ceketlerde ve bir kazağın üzerinde kullanılmak üzere üretilmeye başlandı. Bu, hem pratik hem de modaya uygun, ucuz kadın giyiminde rahat bir görünüm haline geldi.

Chanel sadece modada devrim yapmakla kalmadı, aynı zamanda bronz teni bile popüler hale getirme konusunda öncü oldu. Bir zamanlar dışarıda güneş altında çalışmak zorunda kalacak kadar talihsiz olanların bir işareti olarak kabul edilen Chanel, bu durumu yavaş yavaş bir yaşam ve ayrıcalık sembolü haline getirdi. Bronz ten günümüzde bile tercih edilmekte.

Tags: Dünyanın EnleriModaModa Tasarımcısı

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış